ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ οι παρατηρήσεις του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για το Κυπριακό και τις σημειώνουμε. Σε ομιλία του, με θέμα «Ο καθοριστικός ρόλος της Ομογένειας για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων», κατά το 15ο Τακτικό Συνέδριο της «Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό. Οι αναφορές του τεκμηριωμένες.

Με πολιτικό λόγο, αλλά και επιστημονικό, ανέδειξε την αδικία σε βάρος της Κύπρου αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει πρόδηλη ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι της συμπεριφοράς της κατοχικής Τουρκίας. Για την Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ, η κατ’ αποτέλεσμα «ισότιμη» αντιμετώπιση Τουρκίας και Κύπρου -δηλαδή του «θύτη» με το «θύμα» της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής- κατά την λογική της ανοχής των ατέρμονων και κενών περιεχομένου συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, δείχνει πόσο στις μέρες μας το Διεθνές Δίκαιο, με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της Διεθνούς Κοινότητας και του ΟΗΕ, συντίθεται όχι τόσο από leges perfectae ( τέλειοι κανόνες), αλλά σε πολλές τουλάχιστον περιπτώσεις από leges minus quam perfectae ( μερικώς τέλειοι κανόνες) ή και leges imperfectae ( ατελείς κανόνες). Το αυτό ισχύει, περίπου, και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, λόγω της ανάλογης αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συναφώς ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας..

ΣΩΣΤΕΣ επισημάνσεις. Όλα αυτά τα έλεγε κι όταν ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και ενώπιον ηγετών ισχυρών δυνάμεων. Δεν έχει ενδοιασμούς να το πράξει. Και προφανώς το έκανε και πριν αναλάβει το Πολιτειακό αξίωμα. Είναι προφανές πως με τις τοποθετήσεις του στέλνει μηνύματα και σε Αθήνα και Λευκωσία.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τώρα με το Ουκρανικό. Προφανώς κι όλοι μας στεκόμαστε σταθερά και για λόγους αρχής στο πλευρό της Ουκρανίας,. Όπως θα πράτταμε σε κάθε παρόμοια περίπτωση, εισβολής και κατοχής, επειδή είμαστε και εμείς θύμα. Για σαράντα εννιά χρόνια βιώνουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία.  «Στην ίδια γραμμή υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας πρέπει να καταδικασθεί -με χρησιμοποίηση του βέτο αν χρειασθεί σε μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ-  απεριφράστως και εμπράκτως και η συνεχιζόμενη εγκληματική τακτική της Τουρκίας εις βάρος της Μαρτυρικής Κύπρου.  Διότι η επιλεκτική εφαρμογή της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας οδηγεί, μοιραίως, στην ουσιαστική αναίρεσή τους», ανέφερε ο κ Παυλοπουλος. Αυτό, το βέτο, είναι ένα εργαλείο, που πρέπει να το αξιοποιούμε, όταν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον κι όταν ασφαλώς με την ενεργοποίησή του θα υπάρξουν αποτελέσματα.