Με τη σύγκρουση του Ισραήλ και της Χαμάς να γίνεται όλο και πιο σφοδρή κάθε μέρα που περνά, το ερώτημα που τίθεται συχνά, είναι πως και το κυριότερο πότε ο πόλεμος θα τερματιστεί.

Εκτός αν οι δύο πλευρές αναγκαστούν να το πράξουν, έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα και τους απαραίτητους πόρους να πολεμούν για μεγάλο διάστημα. Το μεν Ισραήλ είναι ένα πλούσιο, ετοιμοπόλεμο κράτος, η δε Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, που δεν στερείται ούτε χρηματοδότησης ούτε στρατιωτικού εξοπλισμού.

Δεδομένου, όμως πως η ισλαμιστική οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, θα περίμενε κάποιος πως θα ήταν δύσκολο να γεμίζει τα ταμεία της. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στη λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει σταθερά μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Μάλιστα, την τελευταία φορά τα έσοδά της υπολογίζονταν στα 500 εκατ. δολάρια, ενώ μερικά χρόνια πριν έφταναν έως και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Κανένας δεν εκπλήσσεται μαθαίνοντας πως η Χαμάς έχει οικονομική στήριξη από διάφορες χώρες, όπως το Ιράν, το Κατάρ και η Τουρκία. Εκείνο, όμως που προκαλεί έκπληξη είναι πως σημαντικό μέρος των οικονομικών της πόρων προέρχεται από τη Δύση, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ.

Η μεν Δύση παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους. Και αυτό είναι κάτι θετικό. Όμως, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αντί τα χρήματα με τα οποία έπρεπε να κτιστούν σχολεία, νοσοκομεία, να στηριχτούν βασικές υποδομές, να χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς, καταλήγουν στην αγορά όπλων και στην στήριξη της Χαμάς. Μόνο το δίκτυο τούνελ που έχει κατασκευάσει η οργάνωση έχει κοστίσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δε Ισραήλ είναι σε θέση να ελέγξει μέρος των κεφαλαίων που απευθύνονται για τη Γάζα. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια επέτρεψε σε περισσότερους Παλαιστίνιους να εργάζονται στη χώρα, επιτρέποντας στη Χαμάς να αυξήσει τους φόρους και τα έσοδά της.

Εσφαλμένα, όπως αποδείχτηκε, η ισραηλινή ηγεσία πίστεψε πως αν κρατούσε ικανοποιημένη οικονομικά την οργάνωση, θα την είχε του χεριού της. Το Ισραήλ έβγαλε μόνο του τα μάτια του θεωρώντας πως με το να βοηθήσει την Χαμάς να κυβερνήσει τη Γάζα, πως θα είχε κάποιου είδους ήσυχης και υπεύθυνης ηγεσίας.

Ήταν μια καταστροφική πολιτική, που αγνόησε πλήρως την πραγματικότητα ότι η Χαμάς ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση ταγμένη στην εξαφάνιση του Ισραήλ. Βοηθώντας την οι Ισραηλινοί πιάστηκαν και αδιάβαστοι και αφελείς και το μόνο που κατάφεραν ήταν απλά να βάλουν το φίδι στον κόρφο τους.