Ο ΑΡΧΗΓΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλιόγλου,  μιλώντας προ ημερών  στην ακαδημία του ναυτικού,  επανέλαβε  μεν διαχρονικές επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα, πλην όμως, έχει σημασία πότε γίνονται οι τοποθετήσεις αυτές. Η χρονική συγκυρία προφανώς και δεν είναι ποτέ τυχαία. Αντίθετα επιλέγονται οι τοποθετήσεις να γίνονται για να προετοιμάζουν το έδαφος. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο Τούρκος στρατιωτικός δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις και δεν έκανε τις αναφορές αυτές χωρίς να έχει το πράσινο φως του αρχηγού του, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικά στην Τουρκία, με το καθεστώς που υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να «ξεφύγει» από τις εντολές του Τούρκου Προέδρου. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες είναι γνωστές.

ΣΥΝΕΠΩΣ είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που έχει στείλει ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Τα είπε άλλωστε και ο Ερντογάν στο παρελθόν. Ο Ερτζουμέντ Τατλιόγλου εξέφρασε με σαφήνεια διαχρονικές θέσεις και επιδιώξεις της χώρας του σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος.  Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς… Βρίσκεται σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ και ελέγχει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας εναντίον της Τουρκίας, ούτε να αναπτυχθούν συστήματα αεράμυνας…».  Ο Τατλιόγλου, έκανε μια ανάλυση σε σχέση με τη σημασία της Κύπρου και εξήγησε γιατί η Τουρκία βρίσκεται στο νησί και κατέχει εδάφη. Εξήγησε γιατί η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού.

ΣΕ σχέση με την Ελλάδα επανέλαβε τα γνωστά για την αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία τους. Κατηγόρησε, με το γνωστό τουρκικό θράσος, την Τουρκία ότι «αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυσή τους, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς στο να κλιμακώνει τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό…»

ΣΤΙΣ 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδος και Τουρκίας. Η προσοχή ενόψει τούτου, θα είναι στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Είναι, όμως, σαφές πως όχι τυχαία, το μήνυμα εστάλη προς την Αθήνα, που προφανώς και δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Επιλέγηκε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού για να το στείλει.