ΤΑ νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας κι όχι μόνο, αποτελούν μια ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι προφανές πως πρόκειται πρωτίστως μέτρα στήριξης καταναλωτών και ευάλωτων νοικοκυριών.

ΜΕ βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον περασμένο Μάρτιο, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το κράτος έβγαλε σταδιακά από τα ταμεία του €256 εκατ., σχεδόν 1% του ΑΕΠ, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις των οποίων τα εισοδήματα επηρεάστηκαν από πληθωριστικές πιέσεις, με έμφαση κυρίως στην παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος  και του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης.

ΤΟΥΤΟ προφανώς και θα πρέπει να τύχει θετικής υποδοχής. Έχει σχολιαστεί η  μικρή διάρκεια της παράτασης των επιδοτήσεων στον ηλεκτρισμό (δύο μήνες) και της μείωσης στον φόρο καυσίμων (ένας μήνας). Είναι σαφές πως η κυβέρνηση είναι της λογικής πως θα δίνονται μικρές παρατάσεις στις επιδοτήσεις και να επανεξετάζεται το μέτρο κι αναλόγως να πράττει.

ΤΑ οκτώ μέτρα, που επέλεξε να ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινούνται στο πλαίσιο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινούνται σε μια λογική διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Δηλαδή, να αξιοποιούνται κάθε φορά τα περιθώρια που υπάρχουν και να δίνονται διά ελαφρύνσεων ανάσες στους καταναλωτές. Είναι προφανές πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε το κράτος να δώσει αντισταθμιστικά μέτρα στους πολίτες για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας. Αυτό το επιτρέπουν άλλωστε,  οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και όπως σημειώνεται από τους γνωρίζοντες, είναι πιο επιεικείς σε σχέση με τους προηγούμενους. Είναι δε σαφές πως τέτοια μέτρα δεν βρίσκονται απέναντι στους γραφειοκρατικούς σχεδιασμούς των Βρυξελλών. Άλλωστε κι άλλα κράτη-μέλη υιοθετούν μέτρα ελάφρυνσης και τέτοιες αποφάσεις βρίσκουν και την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΜΕ βάση, λοιπόν, τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για τη χώρα μας ( μέχρι το 2026), είναι σαφές πως υπάρχει για την κυβέρνηση ένα «μαξιλάρι» κινήσεων. Θεωρούμε δε πως θα πρέπει το κράτος να αξιοποιεί πάντα το «μαξιλάρι» που υπάρχει για να προσφέρει δυνατότητες και εργαλεία στους πολίτες να αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη ακρίβεια. Κι αυτό προφανώς γίνεται παρακολουθώντας τα πακέτα των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση.