Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται αύριο στην Κύπρο  για την πρώτη κρατική επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ιταλικού κράτους στο νησί αλλά, όπως σημειώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας αυτής  και λόγω της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου σήμερα, υπό το φως της γεωπολιτικής κατάστασης.

ΚΑΜΙΑ άλλωστε επίσκεψη τέτοιου επιπέδου δεν μπορεί παρά να αναδεικνύεται. Ιδιαίτερα όταν ο υψηλός επισκέπτης είναι ο Πρόεδρος της Ιταλίας. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΓΙΑ την Κυπριακή Δημοκρατία η επίσκεψη είναι κρίσιμης σημασίας. Και γιατί είναι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο νησί αλλά και επειδή συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία ως γνωστό είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης και η ληξιαρχική πράξη γέννησης της έγινε στη Ρώμη.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, είναι σαφές πως για τη Λευκωσία,, η Ρώμη είναι σημαντικός εταίρος και διεθνής παίκτης και ως εκ τούτου η συνεργασία τους έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για μια σχέση που προφανώς επενδύουν και οι δυο χώρες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν η πρώτη διμερής μετά από έντεκα χρόνια. Τότε ήταν που ο κ. Ματαρέλα αποδέχθηκε την πρόσκληση και η δρομολόγηση της επίσκεψης έγινε αμέσως. Μέσα σε μερικούς μήνες γίνεται γεγονός και τούτο προφανώς και δεν είναι τυχαίο.

ΟΠΩΣ είχε πει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκεπτόμενος τη Ρώμη, τον περασμένο Νοέμβριο,  «Κύπρος και Ιταλία έχουμε πολλά κοινά, ιστορικούς δεσμούς, βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, η οποία έχει πάρα πολλές κοινές προκλήσεις…». Στην εξίσωση μπαίνει, βέβαια και το θέμα της Ενέργειας καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχει εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, το γεγονός ότι η Ιταλία έχει καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και μπορεί να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο ΣΕΡΤΖΙΟ Ματαρέλα, είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Ιταλίας. Πρόκειται για μια προσωπικότητα, που αναγνωρίζεται από την κοινωνία της χώρας αλλά και το πολιτικό σύστημα. Είναι ο δημοφιλέστερος εν ενεργεία πολιτικός της χώρας του. Σημαντική προσωπικότητα, πρώην δικαστής, έχει ρόλο και σημαντικό λόγο για τα δρώμενα της Ιταλίας. Η επίσκεψη του στη χώρα μας είναι σημαντική και πέραν από τη συμβολική σημασία, ελπίζουμε και στην ουσία, που θα προκύψει.