Αποσβολωμένη παρακολουθεί η κοινωνία το θαύμα της μονής Αββακούμ, όπου ξεπρόβαλλαν €807.000 σε πλήθος 50ευρων, γεμίζοντας το χρηματοκιβώτιο ως άλλο «πολλαπλασιασμό άρτων και ιχθύων» που αναφέρει και το Ευαγγέλιο. Τα στοιχεία που ξεπηδούν σε σχέση με το σκάνδαλο της μονής είναι, ήδη, άφθονα με όλες τις ενδείξεις να μαρτυρούν ότι δεν έχουν φανερωθεί ακόμη πλήρως οι διαστάσεις του.

Από όπου και να πιάσεις τη συγκεκριμένη υπόθεση λερώνεσαι. Είναι το χρήμα που έρρεε σαν άλλο μύρο. Είναι οι σεξουαλικές περιπτύξεις που εμπλέκουν μοναχούς. Είναι οι επενδύσεις σε διαμερίσματα εντός και εκτός Κύπρου. Είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειες να κρυφτεί το χρηματικό ποσό, ώστε να μην εντοπιστεί από έφοδο της οικείας μητρόπολης. Είναι τα βίντεο με τους ξυλοδαρμούς, οι οποίοι εντέλει παρουσιάστηκαν ως μοντάζ και ως εκδηλώσεις οικογενειακής αγάπης. Είναι οι αναφορές σε τσαρλατανισμούς και δήθεν θαύματα, μέσα από τα οποία γέμιζε το παγκάρι της μονής με χρήματα.

Είναι οι καταγγελίες σε βάρος του μητροπολίτη Ησαΐα για απαγωγές και εξαναγκασμούς, αλλά και οι καταγγελίες για προεκλογική χρηματοδότησή του. Είναι οι παράτυπες τοποθετήσεις θρονικών επιτροπών της μητρόπολης, ακόμη και αρχηγού πολιτικού κόμματος. Είναι οι κουκουλοφόροι –ακόμη και αστυνομικοί– που επιστρατεύτηκαν από τη μητρόπολη για να μεταφέρουν το ιερό χρηματοκιβώτιο. Είναι η ΜΟΚΑΣ που συνόδευε, σύμφωνα με καταγγελίες της επιτροπής Θεσμών, οχήματα δίχως πινακίδες κατά τη μεταφορά των χρημάτων αυτών στην Αστυνομία. Είναι η απουσία του Γενικού Εισαγγελέα. Είναι η ατυχέστατη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.

Το σκάνδαλο δικαίως έχει προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της Εκκλησίας της Κύπρου και δεν φαίνεται να μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί το κύρος και το όνομα του θεσμού, ιδίως των εμπλεκόμενων. Μετά από μέρες αποστασιοποίησης, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος απηύθυνε διαβεβαιώσεις προς το ποίμνιο για πλήρη διερεύνηση όλων των διαστάσεων του εκκλησιαστικού σκανδάλου για φημολογούμενες απάτες, ατασθαλίες και κάθε είδους ανηθικότητες.

Εξάλλου, είπε, η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα δικαστικά της όργανα την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Κάλεσε, δε την Αστυνομία να εξιχνιάσει την υπόθεση.

Κατά την ταπεινή μου, λοιπόν, άποψη, η μοναδική πράξη η οποία θα μπορούσε να φανερώνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου θέλει την εις βάθος διερεύνηση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, θα ήταν να διαταχθούν έρευνες για κάθε ναό, μοναστήρι, ενορία. Θα ήταν να δεχθούν τη φορολόγηση των εσόδων τους. Θα ήταν να περιοριστούν οι όποιες εξουσίες συγκεντρώνονται στην Εκκλησία, αφού η δουλεία της δεν είναι να ασκεί επιρροή αλλά να προσφέρει στον κόσμο ένα πνευματικό αποκούμπι, όποτε και εφόσον το έχει ανάγκη.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει συρρίκνωση στον αμύθητο πλούτο της. Περιορισμό στα χρυσάφια και στα πετράδια που τους διακοσμούν. Λουκέτο στις λιμουζίνες…

Δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο, ούτε και στη Δευτέρα Παρουσία.