Αν τα όσα ακούστηκαν και προβλήθηκαν μέχρι σήμερα σχετικά με το σκάνδαλο στη μονή Οσίου Αββακούμ άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη, αν τελικά καταγγελθεί μία από τις υποθέσεις που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, η κοινωνία θα υποστεί τεράστιο σοκ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στις επόμενες μέρες θα διαφανεί κατά πόσον οι παραπονούμενοι θα κάνουν το επόμενο βήμα καταγγέλλοντας την υπόθεση, η οποία εμπίπτει στις πιο σοβαρές του ποινικού κώδικα.

Πάντως, σημαντικές είναι και άλλες καταγγελίες που υπεβλήθησαν ήδη και, μάλιστα, μία από αυτές αφορά πλαστογραφία, ενώ άλλες αφορούν και αδικήματα συνωμοσίας.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές, δηλαδή από τη μία οι εν αργία και υπό κατηγορία μοναχοί και από την άλλη ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, μπήκαν σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα αντιπαράθεση και όλα δημιουργούν την εντύπωση δίκης μέσω των ΜΜΕ σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, με παρεμβάσεις δικηγόρων, μαρτύρων και άλλων εμπλεκομένων.

Στόχος είναι «ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις» με βίντεο, περιγραφές και στιγμιότυπα με τα οποία τις περισσότερες φορές, επιχειρείται να ανατραπούν με ανακοινώσεις, δηλώσεις και ισχυρισμούς, έστω και εάν κάποια από αυτά γίνονται απλώς διά το θεαθήναι, χωρίς να παίζουν ρόλο στην έκβαση των ερευνών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι σε μερικές περιπτώσεις οι πολίτες καλούνται από εμπλεκόμενους να μην πιστέψουν τα μάτια και τα αυτιά τους και να δώσουν πίστη σε μετέωρους ή και αληθοφανείς ισχυρισμούς.

Παρ’ όλο τον καταιγισμό που δέχτηκε η κοινή γνώμη, ειδικά στα πρώτα στάδια και παρά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε και τις αμφιβολίες που προκλήθηκαν, πολλοί άρχισαν να κατασταλάζουν ως προς το τι συνέβη.

Από τη μια, προτάσσεται η θέση ότι η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Μητροπολίτης Ταμασού εντόπισε παρατυπίες και ζήτησε απαντήσεις μέσω του ελεγκτικού τμήματος, ενώ από την άλλη, η θέση που προτάσσεται είναι ότι ο πόλεμος ξέσπασε επειδή ο μητροπολίτης ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μονή και δεν του δίνονταν.

Πάντως, η πλευρά των μοναχών, πέραν του ότι επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η αδύναμη και η αδικημένη, με σκοπό να προκαλέσει τη συμπάθεια των πολιτών, φαίνεται να επιδιώκει να δώσει την εικόνα ότι αυτή έχει το πάνω χέρι στις καταγγελίες. Προφανώς, για να προκαλέσει ρήγμα στην πλευρά του μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος υπέβαλε τις εις βάρος τους καταγγελίες.

Σε αυτό φαίνεται να στοχεύει και η επιστολή των δικηγόρων τους προ την Ιερά Σύνοδο, με την οποία καλείται να θέσει σε αργία τον Ταμασού Ησαΐα. Κάτι τέτοιο, προφανώς, θεωρούν ότι θα τους παρουσίαζε στην ίδια μοίρα, δηλαδή «υπό αργία αυτοί, υπό αργία και ο μητροπολίτης Ταμασού». Σημειώνεται, πως διά της επιστολής των δικηγόρων των δύο μοναχών προς την Ιερά Σύνοδο (με την οποία ζητείται να τεθεί αμέσως σε αργία) γνωστοποιείται ότι εντός των ημερών θα καταχωρηθεί ποινική υπόθεση εναντίον του.

Οι δικηγόροι των δύο μοναχών επιχειρούν, παράλληλα, να ανατρέψουν την εικόνα που δημιουργείται από βίντεο τα οποία κυκλοφορούν σε διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνική δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διάψευση είδησης του «Φ» με βάση την οποία ο ηγούμενος Νεκτάριος εμφανίζεται να βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο και να διαβεβαιώνει πως δεν έδωσε χρήματα στον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Σε ανακοίνωση των δικηγόρων των μοναχών αναφέρεται πως «διαψεύδεται κατηγορηματικά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο ηγούμενος Νεκτάριος δήθεν διαβεβαίωσε τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής ότι δεν ισχύουν οι καταγγελίες για απαίτηση του μητροπολίτη να του καταβάλλονται σε τακτά διαστήματα χρήματα από την περιουσία της μονής. Τέτοια διαβεβαίωση ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους του ηγουμένου, ούτε βεβαίως ορκίσθηκε περί τούτου ο ηγούμενος στο ιερό Ευαγγέλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, πως «οι καταγγελίες του ηγουμένου περί του ότι υποχρεωνόταν από τον μητροπολίτη να του καταβάλλει χρήματα από την περιουσία της μονής ισχύουν στο ακέραιο». Επίσης, προστίθεται πως οι καταγγελίες του ηγουμένου υποστηρίζονται και αποδεικνύονται και από καταθέσεις/ έγγραφες μαρτυρίες μοναχών της μονής, αλλά και από το περιεχόμενο μηνυμάτων sms που έστελνε ο μητροπολίτης στον ηγούμενο. Πάντως, τις επόμενες μέρες θα διαφανεί ποιος από τους δύο, δηλαδή τον μητροπολίτη ή του ηγούμενο, λέει την αλήθεια.

Μόνο συγγνώμη δεν ζήτησε από τον μοναχό που τη χτυπούσε

Την κοινή γνώμη απασχόλησε και βίντεο το οποίο παρουσιάζει μοναχό να κτυπά με τη ζώνη του γυναίκα υπάλληλο της μονής. Και ενώ είναι ολοφάνερο τι συνέβη, αργότερα η γυναίκα που δέχεται τα κτυπήματα σε ανάρτησή της υποστηρίζει πως το βίντεο ήταν παραποιημένο και ότι ο λόγος του διαπληκτισμού τoυς οφειλόταν σε δικό της λάθος.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η γυναίκα αναφέρει: «Με στεναχωρεί αφάνταστα ότι σας ανάγκασαν να είσαστε δέκτες συγκεκριμένου βίντεο, που “δείχνει” με σκληρό τρόπο ότι έτυχα “βάναυσου ξυλοδαρμού” από έναν μοναχό της ιεράς μονής του Οσίου Αββακούμ». Διευκρινίζει δε, πως δεν έχει κανένα παράπονο από τον μοναχό. «Η μεταξύ μας παρεξήγηση λύθηκε και από την επόμενη μέρα οι σχέσεις μας είναι όπως πριν, δηλαδή πολύ καλές. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! Αυτά τα έχω δηλώσει και στην Αστυνομία», καταλήγει, χωρίς να ζητήσει συγγνώμη από τον μοναχό για την ψυχική οδύνη που του προκάλεσε.

Οι δικηγόροι των μοναχών επιχείρησαν, επίσης, να ανατρέψουν και τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από βίντεο το οποίο παρουσιάζει μοναχό να τοποθετεί μύρο σε σταυρό, κατόπιν οδηγιών του ηγουμένου Νεκταρίου. Ο ηγούμενος ακούγεται να λέει στον μοναχό να χύσει αρκετό μύρο στο σταυρό ώστε να «κολυμπώσει». Η καταγγελία του μητροπολίτη Ταμασού ήταν ότι το μύρο που τοποθετούσαν οι μοναχοί στο σταυρό έρεε όταν προσκυνούσαν οι πιστοί, κάτι το οποίο, λίγο ως πολύ παρέπεμπε σε θαύμα.

Αντιδρώντας χθες οι δικηγόροι των μοναχών εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρεται, ότι: «Έχουμε εξασφαλίσει και δίνουμε στη δημοσιότητα γραπτή μαρτυρία/ υπεύθυνη δήλωση, με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ενός προσκυνητή της ιεράς μονής εξ Ελλάδος». Ανάμεσα σε άλλα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι βρέθηκε εντός του γραφείου του γέροντος Νεκταρίου. Όπως είπε, είδε με τα μάτια του μπουκάλια με υγρό οινόπνευμα, υγρό αντισηπτικό και με βαμβάκι και πανιά, με αυτά καθάριζαν όλα τα ιερά λείψανα, τις λάρνακες και τον σταυρό. Προσθέτει δε, πως ο γέροντας ζήτησε από τον μοναχό να αφαιρέσει τον σταυρό από την λάρνακα και να σταυρώσει στο κεφάλι το πέμπτο μέλος της οικογένειας που ήταν βρέφος. Από εκείνη την στιγμή, αναφέρει και επί πέντε ημέρες, το βρέφος, παρ’ ότι έκανε μπάνιο, μύριζε μύρο στο σημείο που σταυρώθηκε.