Μέχρι να αντιδράσει η Αθήνα στις δηλώσεις Ερντογάν για την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, πέρασε χρόνος καθώς επιλέγηκε να δοθεί πρώτα «απάντηση» από πηγές-φάντασμα, που ενίοτε επιστρατεύονται όταν θέλουν οι αξιωματούχοι να κρυφτούν. Το έκαναν για να μην… παρεξηγηθούν με τον Ερντογάν. Να μην καταστραφεί το «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά. Προ ημερών, όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν απείλησε ευθέως την Κύπρο, άφησε ανοικτό να υλοποιήσει αυτό που δεν έπραξε η κατοχική δύναμη το 1974 με την κατάληψη ολόκληρου του νησιού και στην Αθήνα κρύφτηκαν.

Και μετά ξεκίνησε η πολιτική ελίτ και η ελίτ των ειδικών να επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπαγκογιάννη, «βρήκε»  τον λόγο γιατί ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις. Είναι, είπε, πίσω στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών. Και το έκανε για να πάρει ψήφους! Άψε-σβήσε τον ξέπλυνε. Αλλά και ο κ. Χρήστος Ροζάκης, που εμφανίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις για να λέει τα ίδια και τα ίδια είπε στην ΕΡΤ ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό. Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε…» Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροζάκης, που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ, είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως  «η Κύπρος έχει χάσει ευκαιρίες να λύσει το πρόβλημα… και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά»!

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με ενθουσιασμό έσπευσε να αναφέρει πως ο ομόλογος του της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, «μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. Από την πλευρά μου ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο». Καλό, πολύ καλό να διατηρούνται γέφυρες επικοινωνίας, αλλά όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς όπως εκείνες του Ερντογάν, τότε θα πρέπει διαφορετική να είναι και η συμπεριφορά. Δεν διαφημίζεται το… ενδιαφέρον του Τούρκου υπουργού. 

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κρατάει αποστάσεις από το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει το φλερτ με τον Ερντογάν ανεξάρτητα τι κάνει και τι λέγει για την Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως κι άλλοι στο αθηναϊκό κράτος, αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως πρόβλημα, πονοκέφαλο. Αλλά, η  Ελλάδα δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, συμβατικές και εθνικές έναντι του νησιού.  Η Κυπριακή Δημοκρατία της προσφέρει στρατηγικό βάθος, για το οποίο άλλοι, τρίτοι, ενδιαφέρονται να το αξιοποιήσουν. Αντί αυτού η Αθήνα, θέλει να κρατά αποστάσεις και επιλέγει πρακτικές και προσεγγίσεις, που αποθρασύνουν την κατοχική Τουρκία.

Ο Ερντογάν «μπορεί να είπε και μια κουβέντα παραπάνω ρε αδελφέ» όπως λένε  στο αθηναϊκό κράτος, αλλά εάν μείνει αναπάντητη τότε θα έχει και συνέχεια. 

Αυτό που απουσιάζει από την Αθήνα είναι στρατηγική για την Κύπρο. Κι αυτό είναι κρίσιμο.

Με το ζόρι για «Αμάλθεια»

Δεν είναι μόνο η σημειολογία. Δεν είναι μόνο το… άδειασμα στις κατ΄ ιδίαν επαφές, είναι και οι μεσοβέζικες δημόσιες τοποθετήσεις. Η Αθήνα κράτησε εξαρχής αποστάσεις από την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά από τη Λάρνακα στη Γάζα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Πλην μιας πολύ πρόσφατης δήλωσης του Έλληνα ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να βρεθεί άλλη παρόμοια. Τις αποστάσεις τις διαπιστώνει κανείς εάν ανατρέξει και σε ομιλία του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη τον περασμένο Ιανουάριο (πρωτολογία Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, 31.1.2024). Σε αυτή την ομιλία λίγο-πολύ κατέστησε ανέφικτη την κυπριακή πρωτοβουλία προκρίνοντας άλλες λύσεις. Αυτή είναι η γραμμή του Μαξίμου, η οποία στην πράξη διαψεύσθηκε.