Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τις επόμενες δεκαετίες σχεδόν όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους να είναι ηλεκτρικά.

Οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας είναι σαφείς και όλα οδηγούν προς αυτή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει μεγάλες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Το ίδιο, όμως σημαίνει και για τους ανταγωνιστές της. Και αν υπάρχει κάποιος που αποτελεί απειλή αυτός δεν είναι άλλος από την Κίνα, η οποία πλέον είναι η κυρίαρχη παραγωγός χώρα οχημάτων στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιαπωνία.

Η εποχή που τα κινεζικά αυτοκίνητα υστερούσαν έναντι των ευρωπαϊκών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα βήματα προόδου που έχουν κάνει οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας είναι εντυπωσιακά σε όλους τους τομείς, από το θέμα της ασφάλειας, μέχρι το ντιζάιν. Την ίδια ώρα μάλιστα, που διατηρούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων: είναι αρκετά πιο φτηνά. Και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η τιμή είναι ίσως το νούμερο ένα κριτήριο επιλογής για τους αγοραστές.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν, που τα κινεζικά οχήματα αποτελούν επιλογή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές όπως δείχνουν και όλα τα στοιχεία. Σχεδόν ένα στα πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν πέρσι στην Ευρώπη κατασκευάστηκαν στην Κίνα, ενώ για φέτος το ποσοστό αναμένεται να φθάσει ίσως και να ξεπεράσει το 25%.

Η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών θορύβησε τις ευρωπαϊκές οι οποίες βρήκαν σύμμαχο στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν για να πάρουν μια σειρά μέτρων, ανάμεσά τους και την επιβολή δασμών στα κινεζικά αυτοκίνητα, ώστε να τα καταστήσουν πιο ακριβά έναντι των ευρωπαϊκών.

Είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό. Πρώτο γιατί το Πεκίνο μπορεί να βρει τρόπο να επιδοτήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες του και πάλι τα κινεζικά αυτοκίνητα να είναι πιο φτηνά. Δεύτερο και πιο σημαντικό γιατί όπως θα επιχειρήσει να υψώσει τείχη η Ευρώπη το ίδιο μπορεί να κάνει και η Κίνα όχι μόνο για τα αυτοκίνητα αλλά για άλλα προϊόντα που εισάγει από την ΕΕ. Επειδή, συνήθως έτσι πάει το πράγμα στους εμπορικούς πολέμους, μια σου και μια μου.

Επιπλέον, είναι πιθανόν πως οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να θωρακίσουν τις επενδύσεις τους με το να κατασκευάσουν εργοστάσια στην Ευρώπη. Θα πουν όχι οι Βρυξέλλες σε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας; Όχι.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Αν η Ευρώπη αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα εμπορικό πόλεμο με την Κίνα για τα αυτοκίνητα πρέπει να προετοιμαστεί πως η μάχη θα είναι σκληρή.