ΑΝΕΒΑΖΕΙ τους τόνους η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδος, αμφισβητώντας, για μια ακόμη φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μετά από μια περίοδο «ηρεμίας», η κατοχική δύναμη επέλεξε να επανέλθει στην περίοδο των εντάσεων. Σε αυτή τη φάση η κίνηση που γίνεται από τουρκικής πλευράς αφορά την πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος, όπως ορθά υποδείχθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την κατοχική πλευρά. 

Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ της Αθήνας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, ένα ζήτημα, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, έχει, λοιπόν, προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας μια τακτική που χαρακτηρίζεται από την επεκτατική πολιτική της σε βάρος γειτονικών κρατών, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες»!

ΕΣΠΕΥΣΕ δε να αναφέρει πως «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Δεν απέφυγε τον πειρασμό να στείλει και «συστημένες» προειδοποιήσεις. Προειδοποίησε πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ελληνικές ενέργειες.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία εγείρει ένα θέμα, το οποίο προφανώς δεν θα βρει υποστηρικτές. Πρώτο, γιατί το θέμα αφορά την Ελλάδα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεύτερο επειδή το ζήτημα τούτο είναι καθαρά περιβαλλοντικό και μόνο. Ούτε στρατιωτικό χαρακτήρα έχει, ούτε αποκτά οποιοδήποτε «πλεονέκτημα» η Ελλάδα. Άλλωστε είναι ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα, που συνδέεται με την ποιότητα ζωής. Είναι ένα οικουμενικό ζήτημα, που αφορά όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

ΤΗΝ ίδια ώρα, όπως συναφώς επισημαίνεται από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα τονίζει ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών». Και προφανώς δεν πρόκειται να ζητά την άδεια της κατοχικής  Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας για να υλοποιεί πολιτικές και να εφαρμόζει σχέδια, τα οποία στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα δεν θα συζητήσει με καμία άλλη χώρα. Δεν αφορά την Τουρκία, η οποία βρήκε ευκαιρία να επαναφέρει τις πολιτικές της αμφισβήτησης, τη λογική των «γκρίζων ζωνών». Κι όλα αυτά γίνονται από τουρκικής πλευράς ενώ γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.