Ομαλά επανήρχισε η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω του σχεδίου Αμάλθεια και θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δηλώνει στο philenews podcast ο ναύαρχος εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής. Όλα τα φορτηγά ελέγχονται εξονυχιστικά σημείωσε, εξηγώντας ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες και η θαλάσσια αποστολή βοήθειας δεν υποκαθιστά την από ξηράς αποστολή. Από την Κ.Δ. υπάρχει συντονισμός όλων των υπηρεσιών, των χωρών μέσω ΥΠΕΞ, καθώς και Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο λιμού, σε συνδυασμό με επιδημίες που απειλούν χιλιάδες κόσμου στην Γάζα, λέγοντας ότι η αποστολή βοήθειας πρέπει να συνεχιστεί για εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες.

Κληθείς να σχολιάσει το μεταναστευτικό και ως υποψήφιος Δήμαρχος για το νέο Δήμο Παραλιμνίου, στον οποίο καθημερινά καταφθάνουν πλοιάρια, ο Κώστας Φυτιρής υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα εθνικά συμφέροντα και η όποια χρηματική βοήθεια να δίνεται έναντι εργασίας. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη πρόληψης και επιτήρησης στα ανοικτά του Λιβάνου, ώστε να αποτρέπονται ναυτικά ατυχήματα σε σχέση με τα σάπια καΐκια στα οποία τσουβαλιάζουν κόσμο από το Λίβανο, με προορισμό την Ευρώπη.