Θυμάμαι κάποτε, όταν άρχισαν τα μεγαλοκαταστήματα να εισάγουν ρούχα από την Τουρκία, που αντιδρούσαν πολλοί. Έκαναν καταγγελίες, διαμαρτύρονταν, καλούσαν τον κόσμο να μποϋκοτάρει τα καταστήματα. Υπήρχε τότε και εισαγωγέας, που πλήρωνε ολόκληρο συνεργείο για να κάθεται στα υπόγεια να αφαιρεί τις ετικέτες «made in turkey» από τα προϊόντα που εισήγαγε.

Τώρα δεν αντιδρά κανένας. Τι νόημα έχει; Από τα ρούχα περάσαμε στα πιατικά, στους ξηρούς καρπούς, και σε ό,τι άλλο φανταστείς. Σιγά – σιγά φτάσαμε και στα μάρμαρα. Πολλοί φέρνουν φτηνά μάρμαρα από τα κατεχόμενα και βάζουν στα σπίτια τους, φέρνει και το κράτος και τοποθετεί σε σχολεία, ακόμα και σε στρατόπεδα. Είναι ευθύνη του εργολάβου, λένε.

Γιατί όχι αφού είναι νόμιμα, το επιτρέπει ο Κανονισμός για τα τουρκοκυπριακά προϊόντα! Τα φάρμακα, τα τσιγάρα, τα ουίσκια και οι βενζίνες είναι μήπως τουρκοκυπριακά; Όλα από την Τουρκία έρχονται. Αλλά επιλέξαμε συνειδητά (ή ασυνείδητα;) να κλείνουμε τα μάτια.

Όπως έγραφε η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ (ΚΥΠΕ – 25/9/2023), το πρώτο εξάμηνο του 23, έγιναν από την Τουρκία εξαγωγές ύψους 405 χιλιάδων δολαρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή στις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας να μην ανταλλάσσουν καμιά αλληλογραφία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε e-mail να μην στέλνουν οι έμποροι, τους είπε, διότι δεν το αναγνωρίζουμε αυτό το κράτος. Εξαγωγές μπορούν να κάνουν αλλά όχι να μας στέλνουν και χαρτιά!

Αυτά, εισαγωγές κανονικές από την Τουρκία μέσω Ελλάδας συνήθως! Τα άλλα έρχονται στα κατεχόμενα και βαφτίζονται «τουρκοκυπριακά προϊόντα». Το ξέρουν όλοι ότι είναι τουρκικά αλλά σιγά τον πολυέλαιο! Τι μας νοιάζει εμάς. Αλλού είναι η ουσία. Στο ότι βολευτήκαμε μια χαρά. Πολλούς τους αρέσει κιόλας αυτή η κατάσταση. Διότι όσο είναι έτσι τα πράματα, υπάρχει και μια αγορά, δίπλα από τη δική μας, για φτηνά προϊόντα, φτηνές διακοπές, ακόμα και φτηνότερα ενοίκια για φοιτητές. Αυτό κι αν είναι! Νοικιάζουν, λέει, κοντά στα οδοφράγματα και πηγαινοέρχονται κάθε μέρα σε πανεπιστήμια της Λευκωσίας. Διότι είναι πανάκριβα τα ενοίκια απ΄ εδώ. Όπως είναι και τα φάρμακα και οι βενζίνες και τα ξενοδοχεία και τα σουβλάκια και τα εργαλεία και οι οδοντίατροι και όλα. 

Αυτό που συνηθίσαμε στην πραγματικότητα, λοιπόν, είναι το στάτους κβο της κατοχής. Λέμε σε όλο τον κόσμο ότι είναι απαράδεκτο το στάτους κβο, δεν είναι βιώσιμο, δεν θα δεχτούμε ποτέ τη διχοτόμηση και τα δυο κράτη. Αλλά στην πράξη αυτό κάνουμε. Στηρίζουμε συνειδητά ή ασυνείδητα το στάτους κβο, την κατοχή, τα τετελεσμένα.

Φτάσαμε τώρα και σε άλλα επίπεδα. Βάζουμε λεωφορεία να μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα. Πολλά λεωφορεία. Οργανώνουν εκδρομές πακέτα οι τουριστικοί πράκτορες στα οποία περιλαμβάνονται εκδρομές σε όλη την Κύπρο. Τη μια μέρα στο Όμοδος και στις Πλάτρες, την άλλη στην Κερύνεια με γεύμα στο γραφικό λιμανάκι. Με αποτέλεσμα, όπως γράφουν τα τ/κ ΜΜΕ, τα οδοφράγματα από οικονομικής άποψης έγιναν πολύ πιο σημαντικά από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα λιμάνια. Διότι, είναι από τα οδοφράγματα οι πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών της «τδβκ».

Είναι από τα οδοφράγματα που διακινούνται τα εκατομμύρια ευρώ για να στηρίζουμε έμπρακτα το κατοχικό καθεστώς. Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι τους Τουρκοκύπριους που στηρίζουμε είναι το κατοχικό καθεστώς και την κατοχική Τουρκία. Έτσι το κλείσαμε το Κυπριακό. Βήμα με βήμα.

Κι όταν μερικοί ονειροπαρμένοι αντιδρούν άμα τα γράφουμε αυτά, δεν αντιδρούν επειδή πιστεύουν ότι στηρίζουν τους Τουρκοκύπριους με αυτές τις ενέργειες κι εμείς, θεωρούν οι ανόητοι, δεν θέλουμε να τους στηρίξουμε. Αντιδρούν επειδή στο πίσω μέρος του μυαλό τους -κρυμμένο για να μην το βλέπουμε και να αηδιάζουμε- είναι ότι συνειδητά προωθούν την αποδοχή των κατοχικών τετελεσμένων. Τη νομιμοποίηση, την κοινωνικοποίηση, τον εκπολιτισμό της κατοχής, ώστε να πεισθούν οι Ελληνοκύπριοι ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουν. Να αποδεχθούν ότι η λύση είναι αυτή και δεν δικαιούνται να ζητούν τίποτε περισσότερο.

Ποιο είναι, λοιπόν, το στάτους κβο που θεωρούμε απαράδεκτο και ζητούμε βοήθεια από τους ξένους για να το ανατρέψουμε; Αυτό που θεμελιώνουμε εμπράκτως, πολιτικά και οικονομικά;

* Η φωτογραφία από το λιμανάκι της Κερύνειας.