Στους γονείς τους μέχρι την ηλικία των 35 χρόνων θα αναγκάζονται να διαμένουν οι Κύπριοι! Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τους γονείς διαμένει ολόκληρη οικογένεια με παιδιά.  Και αυτό λόγω των χαμηλών μισθών, της ακρίβειας, των ψηλών ενοικίων και του αυξημένου κόστους για την εξασφάλιση ιδιόκτητης στέγης.

Προ ημερών, ο «Φ» έφερε στο φως τα εισοδήματα που δήλωσαν στο Τμήμα Φορολογίας το 2022 οι φορολογούμενοι στην Κύπρο. Τα στοιχεία κατέδειξαν πως ένας στους τέσσερις φορολογούμενους είχε ετήσιες απολαβές ύψους €19.500. Δηλαδή, 76 χιλ. φορολογούμενοι είχαν τέτοιες απολαβές οι οποίες ήταν αφορολόγητες.

Επίσης, πέραν των 71 χιλ. φορολογουμένων δήλωσαν ετήσιες απολαβές μέχρι €28 χιλ., οι οποίες φορολογούνταν με 20%. Συνεπώς, το 50% των φορολογουμένων δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, καθώς η ακρίβεια χτύπησε κόκκινο.

Παράλληλα, σε άλλο ρεπορτάζ του «Φ» αναδείχθηκε πως δεν είναι εύκολο κάποιος να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία, αφού οι τιμές τους ανέβηκαν στην ύψη. Τα τρία τελευταία χρόνια το κόστος πώλησης των ακινήτων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 30%.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους των κατασκευαστικών υλικών αλλά και των καυσίμων. Συγκεκριμένα, από €1800 το τετραγωνικό μέτρο που στοίχιζε μια κατοικία το 2022, τους πρώτους μήνες του 2024 άγγιξε τα €2500 το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ), σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν και οι τιμές για διαμέρισμα, οι οποίες μέσα στο 2023 εκτοξεύθηκαν στα €1650 το τ.μ. Δηλαδή, φέτος, ένας αγοραστής θα πληρώσει €100 χιλ. περισσότερα για να αγοράσει μια κατοικία από ότι θα κατέβαλλε το 2022 για να αγοράσει την ίδια κατοικία. Συγκεκριμένα το 2022 μια κατοικία με εμβαδό 150 τ.μ., το συνολικό κόστος θα ανερχόταν στις €270 χιλ. Σήμερα εάν κάποιος αγοράσει την ίδια κατοικία θα πληρώσει €375 χιλ. Το ίδιο ισχύει και για τα διαμερίσματα, εάν κάποιος πριν από δύο χρόνια αγόραζε διαμέρισμα 100 τ.μ θα πλήρωνε €110 χιλ. ενώ σήμερα θα πληρώσει €160 χιλ.

Και δεν φτάνουν οι ψηλές τιμές των ακινήτων, όσοι δεν έχουν χρήματα στην άκρη θα πρέπει να κάνουν δάνειο σε μια περίοδο που τα στεγαστικά επιτόκια κτύπησαν κόκκινο και συνεπώς θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη μηναία δόση και θα τους βρουν τα βαθιά γεράματα για να εξοφλήσουν το δάνειο.

Φυσικά, η πλειοψηφία των πολιτών που αδυνατούν να αγοράσουν κατοικία ή διαμέρισμα αναγκάζονται να βρίσκονται στο νοίκι. Για παράδειγμα μια μονοκατοικία στη Λευκωσία ενοικιάζεται προς €1350 το μήνα και ένα διαμέρισμα στην τιμή των €1150. Εξάλλου στη Λεμεσό τα ενοίκια είναι απλησιάστα καθώς ένα διαμέρισμα ενοικίαζε €2500 το μήνα. Στη Λάρνακα ένα διαμερίσμα ενοικιάζεται στην τιμή των €850 και μια μονοκατοικία στα €150. Συνεπώς, με τα πιο πάνω δεδομένα στα μέσα του μήνα πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που λαμβάνει συνολικές ετήσιες απολαβές €39 χιλ., που αντιστοιχούν σε €2500 το μήνα, δεν ξέρει τι θα προλάβει να πρωτοπληρώσει.

Τα έξοδα του ζευγαριού τρέχουν καθώς πληρώνουν ενοίκια,  δόσεις, φροντιστήρια, καύσιμα, τρόφιμα και πολλά άλλα. Όλα τα αυτά που γράφουμε αποτελούν πραγματικότητες και κανένας δεν  πρέπει να τις αμφισβητεί αφού δεν έχει κανένα που δεν βιώνει δυσκολίες. Το κράτος στηρίζει κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ καλά κάνει, αφού αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Άλλωστε, η στήριξη είναι στοχεύμενη καθώς υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι διαφωνούν με οριζόντια μέτρα. Υπάρχει όμως και μεσαία τάξη του πληθυσμού, που δυσκολεύεται και αυτή να καλύψει τις ανάγκες της.