Κι’ όμως! Αυτή η φράση ακούστηκε από το ραδιόφωνο του BBC, του πιο έγκυρου ίσως Μέσου Ενημέρωσης στον κόσμο, σαν σήμερα, 18 Απριλίου του 1930, Με τον σημερινό 24ωρο κύκλο ειδήσεων, είναι σαν να συμβαίνουν αξιοσημείωτα γεγονότα κάθε δευτερόλεπτο. Αλλά στις 18 Απριλίου 1930, δεν συνέβη τίποτα αξιοσημείωτο – τουλάχιστον σύμφωνα με τη βρετανική ραδιοτηλεόραση.

Στην αρχή της ενημερωτικής του εκπομπής στις 8:45 μ.μ., ο εκφωνητής του BBC βγήκε στον αέρα και ανακοίνωσε: «Καλησπέρα. Σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Δεν υπάρχουν νέα».

Αυτής της απροσδόκητης δήλωσης ακολούθησαν 15 λεπτά ωραιότατης μουσικής για πιάνο, και το πρόγραμμα του ραδιοσταθμού συνέχισε με την όπερα Parsifal του Βάγκνερ.

Οι ακροατές έμειναν άναυδοι από αυτήν την απροσδόκητη, πλην όμως και τολμηρή, πρέπει να παραδεχτεί κάποιος, εξέλιξη. Μα τι να κάνουν αλήθεια, από το να μείνουν με το στόμα ανοικτό, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε άλλος ραδιοσταθμός για να συντονιστούν και να ακούσουν κάτι άλλο.

Το BBC κατείχε το εθνικό μονοπώλιο στην μετάδοση ειδήσεων. Στην τηλεόραση μέχρι το 1954 και στο ραδιόφωνο μέχρι το 1972.

Την ημέρα που ο Βρετανικός Οργανισμός Μετάδοσης (έτσι μεταφράζεται το British Broadcasting Corporation (BBC), υπήρχαν και με το παραπάνω μάλιστα σημαντικά γεγονότα που άξιζε να μεταδοθούν.

Αυτήν την μέρα, 18η Απριλίου του 1930, εθνικιστές αντάρτες πραγματοποίησαν  επιδρομή στις βρετανικές δυνάμεις στην Ινδία, η οποία ήταν τότε μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Όμως οι γραμμές επικοινωνίας κόπηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καθιστώντας αδύνατο για το BBC να γνωρίζει την είδηση. Με την εντύπωση ότι δεν υπήρχαν άλλα σημαντικά νέα εκείνη την ημέρα, ο Οργανισμός δεν ένιωσε την ανάγκη να μειώσει τα πρότυπα του δελτίου, αποκλειστικά για να γεμίσει χρόνο. Έβαλε μουσική….

Που μια χαρά μου ακούγεται

Άνθρωπος του ραδιοφώνου μια ζωή, και δη του ενημερωτικού, νοιώθω πολλές φορές την ανάγκη να πω το ίδιο στους ακροατές: Καλημέρα σας, ειδήσεις δεν υπάρχουν σήμερα. Βγείτε μια βόλτα, ή βάλτε μουσική. Δεν θα χάσετε τίποτα. Αντίθετα θα κερδίσετε πολλά.

Και αν τυχόν συμβεί κάτι τόσο σημαντικό που αξίζει να το μάθετε, έννοια σας, ένα κουμπάκι θα πατήσουμε, και τα σας δώσουμε αμέσως τα κακά μαντάτα!

Ιδού και μερικά ωραία αποφθέγματα περί τηλεόρασης, με θεσπέσιο βρετανικό φλέγμα:

> Η τηλεόραση είναι μόνο για να εμφανίζεσαι σε αυτήν, όχι για να την βλέπεις (Νόελ Κάουαρντ, 1899-1973), Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, ηθοποιός και τραγουδιστής, ξακουστός για το έξυπνο πνεύμα του, και το προσωπικό του στυλ)

> Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ακούγεται σαν μια σύμβαση πνευματιστών. Τομ Στόπαρντ,  86 ετών, Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.

> Η τηλεόραση κατηγορείται ταυτόχρονα, συχνά από τους ίδιους ανθρώπους, για την επιδείνωση του κόσμου αλλά και για την αδυναμία να τον αλλάξει. – Clive James, 1939 – 2029, Αυστραλός κριτικός, δημοσιογράφος, τηλεοπτικός σχολιαστής, και συγγραφέας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, απορώντας πολλές φορές «τι γυρεύω εγώ εδώ μέσα;»!

> Δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Νομίζω ότι καταστρέφει την τέχνη το να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του. – Στίβεν Φράϊ, Άγγλος ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας, με απίθανο φλέγμα και χιούμορ, παθιασμένος φιλέλληνας.

> Δεν με πειράζουν τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων όσο οι ατέλειωτες συζητήσεις στα ενημερωτικά προγράμματα με ακροατήριο. Εκείνα στα οποία ο παρουσιαστής λέει «ναι εσείς, η κυρία με τον μακρύ λαιμό, πιστεύετε ότι θα πρέπει να επανέλθεις η θανατική ποινή για παράνομη στάθμευση;» – Βικτώρια Γουντ, 1953-2016, Αγγλίδα κωμικός, ηθοποιός, τραγουδίστρια, και καταπληκτική σόου-γούμαν.