Την περασμένη Τετάρτη βραβεύτηκε στην Κύπρο ο καθηγητής Ογκολογίας, και αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, δρ. Νίκος Ζαμπόγλου, από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ, με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας. Η τελετή έγινε στην πρεσβεία της Γερμανίας στη Λευκωσία και ο Σταυρός (που είναι η σπουδαιότερη τιμή της χώρας), απονεμήθηκε από την πρέσβειρα Άνκε Σλιμ (Anke Schlimm). Η τελετή ήταν λιτή και συγκινητική. 

Μέσω αυτής, η Γερμανία τιμά την επί σχεδόν 50 έτη επιστημονική παρουσία του Ν. Ζαμπόγλου στη Γερμανία, όπου, μεταξύ άλλων πολλών, εκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές, στη Φυσική και στην Ιατρική και διετέλεσε επί δύο χρόνια πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (DEGRO),

Ως επικεφαλής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Πανεπιστημιακή  Κλινική του Όφενμπαχ το 1992, ο καθηγητής Ζαμπόγλου εκπόνησε κλινική και τεχνολογική έρευνα στην επεμβατική ακτινοθεραπεία-βραχυθεραπεία, η οποία εφαρμόζεται πλέον με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών, κυρίως του προστάτη, σε όλο τον κόσμο.

Από το 2017 ο κ. Ζαμπόγλου επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λεμεσό, στην Κύπρο, όπου ίδρυσε το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο πια, πέντε χρόνια μετά, έχει μετεξελιχθεί σε German Medical Institute (GMI), καλύπτοντας πλέον ένα ευρύτατο φάσμα ιατρικών υπηρεσιών, όλων των ειδικοτήτων, σε όλους τους πολίτες που, μάλιστα, καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Έτσι, η βράβευσή του αντανακλά και την προσφορά του στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο. Και κυρίως, μέσω αυτού, τιμάται και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του GMI. Ο ίδιος δηλώνει ότι η τιμή που του αποδόθηκε από τον πρόεδρο της Γερμανίας υπογραμμίζει την αριστεία του του Κέντρου που δημιούργησε στην Κύπρο, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε κατά 1 ευρώ σε αυτό το κυπριακό κράτος.

Κυπριακό κράτος, το οποίο, δυστυχώς, απουσίασε από την βράβευση ενός πολίτη του, και, μάλιστα, με μια διάκριση που αποδίδεται σπάνια. Προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έλειπε την ημέρα εκείνη, αλλά δεν εκπροσωπήθηκε από κάποιον άλλον. Επίσης, η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Στανμάγιερ, έστειλε προσκλήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον υπουργό Υγείας βεβαίως και στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, που, λόγω της απουσίας του κ. Χριστοδουλίδη, ήταν και Προεδρεύουσα. Κάποιοι ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να προσέλθουν, κάποιοι όχι.

Ο υπογράφων γνωρίζει από τον διπλωματικό κόσμο στην Αθήνα, ότι η ολοκληρωτική απουσία του κυπριακού κράτους από μία διάκριση, που οπωσδήποτε αντανακλά και σε αυτό, προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη.

Όπως και να έχει, ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι στην Κύπρο, όχι μόνο στον ιατρικό τομέα, οι οποίοι επιμένουν να επενδύουν στον τόπο τους. Αρκετοί από αυτούς διέπρεψαν στο εξωτερικό. Όπου και εκεί άφησαν άριστο αποτύπωμα της μικρής πατρίδας τους. Ο νόστος της επιστροφής, δεν είναι απλώς μια επιθυμία. Είναι χρέος. Να δώσουν κάτι στον τόπο τους, απ’ όποιον τομέα υπηρέτησαν και στον οποίο διέπρεψαν στο εξωτερικό.

Ανάλογα επιτεύγματα έχουν πετύχει και πολλές άλλες ιατρικές μονάδες δίνοντας, στην ουσία, υπόσταση στο κράτος που, μεταξύ μας, δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι ανάλογο. Η άνοδος της φήμης της Κύπρου σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες τώρα, οφείλεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Που, βεβαίως, με το δικό του παράδειγμα, ίσως βοηθά το δημόσιο να βελτιωθεί και αυτό. Κάτι που όντως έχει γίνει. Αλλά θέλει δουλειά πολύ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιμένω ότι ήταν φάουλ που σε μια τόσο σημαντική τιμητική διάκριση της Κύπρου από μια χώρα καθόλου τυχαία, οι επίσημοι απουσίασαν αγενώς.