Οδηγείς σε λεωφόρο. Ο κίνδυνος να υποπέσεις σε ατύχημα αν παρασυρθείς από το θέαμα αριστερά και δεξιά του δρόμου είναι πολύ μεγάλος. Βεβαίως, η λογική λέει ότι πρέπει να παραμείνεις προσηλωμένος στο οδήγημα. Έλα, όμως, που τόσες πολλές γνωστές και άγνωστες φάτσες μαζεμένες πρώτη φορά βλέπεις; Σε αφίσες βεβαίως. Είναι πρωτοφανές. Άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, νέοι, κουστουμαρισμένοι και μη σε κοιτάνε και σου χαμογελάνε.

Είναι σε πολλές περιπτώσεις κι  εκείνο το ρετούς που βγάζει μάτι και προκαλεί το βλέμμα σου… Το πιο συγκλονιστικό είναι πως όλοι έχουν κι ένα περισπούδαστο μήνυμα να στείλουν. Φιλοσοφημένο. Πολλά υποσχόμενο για το την μελλοντική προσφορά τους αν τους τιμήσεις με την ψήφο σου…

Αν ήταν μόνο στις λεωφόρους το θέμα, χαλάλι. Και στις γειτονιές το ίδιο. Διάσπαρτες χιλιάδες αφίσες. Αναπόφευκτα, μπαίνεις στη διαδικασία να τις κοιτάξεις. Θα μου πείτε, εκλογές έχουμε. Συνηθισμένο το φαινόμενο με τις διαφημιστικές πινακίδες υποψηφίων. Αυτό το οποίο συμβαίνει φέτος, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Πρώτον, διότι εκείνοι που σχεδίασαν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης έφτιαξαν ένα έκτρωμα, με χιλιάδες θέσεις υποψηφίων, που επιτρέπει και στην κουτσή Μαρία να είναι υποψήφια. Δεύτερον, διότι αποκαλύπτεται η μεγαλομανία και η δόση ναρκισσισμού που διακατέχει πάρα πολλούς.

Μέχρι σήμερα αντέχαμε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να φιγουράρουν για να πετύχουν την εκλογή. Άντε εκεί να το χωνέψεις, διότι είναι και πολλά τα λεφτά (αρκετά εκατομμύρια για την πενταετία). Αντέχαμε και τη μόστρα όσων διεκδικούσαν θέση δημάρχου. Σε αυτές τις εκλογές, όμως, παράγινε το κακό. Ένα σωρό υποψήφιοι αντιδήμαρχοι, πολλαπλάσιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Φόρτσα οι αφίσες από όλους αυτούς.

Μην βιαστείτε να πείτε ότι είναι πολλά τα λεφτά και για δαύτους. Διότι βλέπεις κι ένα σωρό αφίσες για υποψήφιους σε σχολικές εφορείες. Μοστράρουν κουστουμαρισμένοι. Ρίχνουν κι ένα φιλοσοφημένο σλόγκαν. Σιγά βρε φίλε. Δεν πας για θέση στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ ή στην αμερικανική γερουσία. Μέλος μιας σχολικής εφορείας θα είσαι (αν θα είσαι) τα ευλοημένα του Θεού…

Αφού δόθηκε, όμως, η ευκαιρία (λόγω του εγκληματικού σχεδιασμού της μεταρρύθμισης) να μην ζήσουν οι άνθρωποι τα μεγαλεία; Σε βλέπει και σε μαθαίνει η μισή Κύπρος! Λίγο το ‘χεις; Άλλωστε, οι πολιτικοί που το κάνουν κάθε τρεις και λίγο, καλύτεροι είναι; Οι πλείστοι είναι για τα τάρταρα…

Μπορεί όλη αυτή η επιδειξιομανία να οφείλεται στην εκμετάλλευση της ευκαιρίας της στιγμής. Το έγκλημα, ωστόσο, έγινε από εκείνους που σχεδίασαν και εκείνους που ψήφισαν (αλλάζοντάς της τα φώτα) την περιβόητη μεταρρύθμιση.

Το «κατόρθωμά» τους είναι εντυπωσιακό: 93 αντιδημάρχους, χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα, με κόστος 2,3 εκατ. το χρόνο. Κάθε 2-3 χωριουδάκια κι έναν αντιδήμαρχο. Σε μερικές περιπτώσεις, μόνο που βλέπεις τους αριθμούς κινδυνεύεις με εγκεφαλικό: Η Πόλις Χρυσοχούς με 14 αντιδημάρχους (αυτό μην το βγάλετε εκτός συνόρων διότι θα τρελαθεί ο πλανήτης). Ο Ακάμας με 7 αντιδημάρχους και τα Λεύκαρα με 7. Διαβάστε μερικούς μόνο και συγκρατηθείτε: Αντιδήμαρχος Δελίκηπου (με κατοίκους να μετριούνται στα δάχτυλα) Βάβλας, Αχερίτου, Φοινικαριών, Πελαθούσας, Αγίας Μαρινούδας, Νέων Δημμάτων κι ένα σωρό άλλους.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στα χρήματα με τα οποία θα πληρώνονται οι πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη των σχολικών εφορειών, οι κοινοτάρχες και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων. Συνολικό κόστος €6,3 εκατ. το χρόνο για συνολικά 3.166 που θα εκλεγούν!

Θέλετε και λεπτομέρειες; Οι πρόεδροι των ΕΟΑ θα αμείβονται περίπου με €80.000 το χρόνο. Άσε που αυτοί προέκυψαν να εκλέγονται και με τέτοιους μισθούς από σπόντα. Ή καλύτερα για να εξυπηρετήσουν τις ορέξεις των κομμάτων, που ήθελαν να βολέψουν μερικούς δικούς τους. Αρχικά η σκέψη ήταν να είναι διοριζόμενοι ως διευθυντές, με σαφώς πιο χαμηλή αντιμισθία.

Από εκεί και πέρα, οι δήμαρχοι των μεγάλων δήμων θα έχουν ετήσιες απολαβές €77.656 έκαστος, στους μετρίου μεγέθους €61.125 ετησίως, στους φτωχούς δήμους (Αθηαίνου και Ακάμα) €54.359 και ο δήμαρχος Λευκάρων €46.593.

Η αντιμισθία των αντιδημάρχων δεν θα είναι η ίδια για όλους αφού θα εξαρτάται και από τον αριθμό των ψηφοφόρων. Θα κυμαίνεται από €2.987 το μήνα μέχρι €717 για εκείνους των μικρών κοινοτήτων, με ετήσιο κόστος €2.3 εκατ. Κάθε δημοτικός σύμβουλος θα λαμβάνει αποζημίωση που ανέρχεται περίπου στο 10% της αντιμισθίας του δημάρχου ενώ οι κοινοτάρχες θα λαμβάνουν περίπου €900 μηνιαίως.

Νέοι καιροί, νέα ήθη! Μια φωτό, ένα χαμόγελο, μπόλικο ρετούς, μια σοφιστικέ ατάκα και μπρος για το μονοπάτι του εύκολου χρήματος…