Ενοχλημένος είναι ο Τατάρ επειδή βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές, ο Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος δικάζεται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Έχει απευθυνθεί παντού για να σταματήσουν οι διώξεις και ζητά «διεθνή παρέμβαση».

Στο θέμα αυτό, πιο γενικά όμως, αναφέρθηκε και ο Ερντογάν στη φιέστα του περασμένου Σαββάτου, στην κατεχόμενη Λευκωσία. «Προσπαθούν να εκφοβίσουν τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην  ‘’Τ.Δ.Β.Κ.’’», ανέφερε ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης.  Ενοχλείται κι αυτός επειδή η Λευκωσία επιχειρεί να αποτρέψει επενδύσεις στα κατεχόμενα, που αφορούν περιουσίες Ελληνοκυπρίων. Επηρεάζονται οι σχεδιασμοί τους, που δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά αφορούν την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων.

Ο Αϊκούτ και όσοι άλλοι διώκονται, δεν κατηγορούνται για τις ιδέες τους. Δεν διώκονται πολιτικά, αλλά επειδή παράνομα εκμεταλλεύονται περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Σε οποιανδήποτε άλλη χώρα τέτοιες ενέργειες οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνη. Κι αυτό γίνεται με αυτές τις περιπτώσεις, για τις οποίες φωνάζουν οι Τούρκοι.

Ο Ερσίν Τατάρ, όπως και το αφεντικό του στην Άγκυρα, θεωρούν πως  οτιδήποτε βρίσκεται στα κατεχόμενα τους ανήκει. Είναι η λογική του κατακτητή. Είναι η λογική του άρπαγα, του ληστή, του κλέφτη. Αυτές οι περιουσίες, αυτή η γη ανήκει στους ιδιοκτήτες τους και κανένας Ερντογάν ( προηγούμενα Οζάλ, Ετζεβίτ κλπ), κανένας Τατάρ- και οι προκάτοχοι του εγκάθετοι της κατοχικής δύναμης- έχουν δικαιώματα στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Μπορεί να κατέχουν με τη δύναμη των όπλων τη γη, αλλά δεν τους ανήκει. Ο Τατάρ επικαλείται τη «νέα ατμόσφαιρα» για να προβάλλει την αξίωση του για να αφεθεί ελεύθερος ο Τουρκο-Εβραίος σφετεριστής. Η «νέα ατμόσφαιρα», για την κατοχική πλευρά, σημαίνει ότι πρέπει να συνεχισθεί η παρανομία και ο σφετερισμός. Δεν σημαίνει, ασφαλώς, η «νέα ατμόσφαιρα» την άρση της παρανομίας,

Την ίδια ώρα, πρέπει να επισημανθεί ότι στα κατεχόμενα δεν ακούστηκε από «προοδευτικούς» ή μη οτιδήποτε κατά των σφετεριστών, πλην εκείνων που κινούνται στις απόψεις που εκφράζει ο δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Μπορεί, κάποιοι στα κατεχόμενα, να διαμαρτύρονται, που ξεπουλιούνται περιουσίες σε ξένους, αλλά όχι επειδή είναι ελληνοκυπριακές. Φωνάζουν επειδή σταμάτησε η ροή επενδυτών και επηρεάσθηκε από τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη στα ακίνητα, στην ανάπτυξη γης. Λες και είναι δικά τους.

Την ίδια ώρα, το ίδιο… αίτημα θέτουν και οι Ισραηλινοί, καθώς  υπήκοος τους είναι ο Αϊκούτ ( έχει πολλά διαβατήρια). Έθεσαν το ζήτημα αυτό πολλές φορές στη Λευκωσία. Τέθηκε και προχθές, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιεροσόλυμα. Σημειώνεται πως έξω από το Προεδρικό του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά του Προέδρου και της Κύπρου επειδή κρατείται και δικάζεται ο σφετεριστής. Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάντα η ίδια: Θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, η Εκτελεστική Εξουσία δεν παρεμβαίνει.

Ούτε η Τουρκία, ούτε το Ισραήλ, αμφότερες είναι κατοχικές δυνάμεις, δεν ενοχλούνται από το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Η Τουρκία σχεδίασε και υλοποιεί το σχέδιο αυτό. Το Ισραήλ ζητά να αφεθεί ελεύθερος ένας σφετεριστής, επειδή είναι υπήκοος της.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για να σταματήσει το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Και τούτο θα γίνει με τη δίωξη των σφετεριστών, ξεκινώντας από υπηκόους τρίτων χωρών. Στην πορεία οι διώξεις θα αγγίξουν και Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «έμπορους» της γης μας. Αυτό που γίνεται σήμερα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Δεν έγινε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η «νέα ατμόσφαιρα», την οποία επικαλείται ο Τατάρ, είναι τουρκικής ανάγνωσης. «Αναγνωρίστε τα κατοχικά δεδομένα για να περνάμε μια χαρά». Αυτό δεν θα γίνει. Και οι διάφοροι Αϊκούτ, με τα μεγάλα… διεθνή μέσα, θα μείνουν στη φυλακή, εάν έτσι αποφανθεί το Δικαστήριο.