ΔΕΝ χρειαζόταν να επισκεφθούν το κέντρο πρώτης υποδοχής αιτητών ασύλου «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι που τους συνόδευαν, για να διαπιστωθεί πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Σε ένα χώρο, που μπορεί να φιλοξενήσει 600 ανθρώπους, ζουν 2.500. Αυτό και μόνο τα λέγει όλα. Άνθρωποι τσουβαλιάζονται στο κέντρο υποδοχής, κυρίως από χώρες της Αφρικής και λιγότερων από εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής όπως της Συρίας και του Ιράκ. Στο κέντρο διαμένουν αυτή τη στιγμή 287 ασυνόδευτα παιδιά από 15-18 χρονών. Οι εικόνες που προβλήθηκαν είναι εικόνες ντροπής και δεν μπορούν αυτά τα ζητήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι πρόβλημα το μεταναστευτικό, πρόβλημα αποτελούν και οι συνεχείς ροές που διοχετεύονται από τα κατεχόμενα. Μετανάστες, που διαμένουν στο «Πουρνάρα» μίλησαν δημόσια και ανέφεραν ότι οι διακινητές τους στέλνουν αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα, παρέχοντάς τους ταξιδιωτικά έγγραφα έναντι αμοιβής. Και μάλιστα είναι υψηλή η αμοιβή που ζητούν και παίρνουν οι διακινητές από τους ανθρώπους αυτούς. Τους εκμεταλλεύονται και τους στέλνουν στην Κύπρο, παρόλο που -όπως λένε- αυτοί θέλουν να πάνε στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είναι σαφές πως αυτοί όλοι -διακινητές και μηχανισμοί του τουρκικού κράτους- θέλουν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
ΑΥΤΗ είναι η μια διάσταση, η άλλη είναι η ανθρώπινη. Τις συνθήκες διαβίωσης, όπως τις περιγράψαμε ήδη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα. Στριμώχνονται, στοιβάζονται σε μικρότερους χώρους από ό,τι χωράνε. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα όσα χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς. Έφυγαν από τις χώρες τους για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ το λένε πως η Κύπρος δεν είναι ο τελικός τους προορισμός.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το λύσει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τώρα, παρά τις πολλές προσπάθειες δεν υπήρξε ικανοποιητική και εν πολλοίς αποτελεσματική ανταπόκριση από την Ένωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό. Παρεμβάσεις, εκκλήσεις, αλληλογραφία, επαφές. Κι όλα αυτά για να δοθεί βοήθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είναι σαφές πως η Κύπρος πρέπει να σταματήσει να υφίσταται το τρομερά δυσανάλογο βάρος και να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και σε άλλες χώρες. Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δώσει διεξόδους. Γι’ αυτό και η Λευκωσία θα πρέπει να επιμένει φορτικά και να πιέζει τις Βρυξέλλες. Η Κύπρος βιώνει και ιδιάζουσες συνθήκες, λόγω της τουρκικής κατοχής κι αυτό οφείλουν στις Βρυξέλλες να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει, επιβάλλεται, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα», γιατί πρωτίστως το θέμα είναι ανθρωπιστικό. Δεν μπορεί το κράτος να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις. Να μειωθεί ο πληθυσμός που φιλοξενείται στα προβλεπόμενα επίπεδα και να παρέχονται όλα τα αναγκαία στους ανθρώπους αυτούς.