Όχι, δεν έχασα τα λογικά μου. Ο τίτλος που χρησιμοποιώ δεν βγήκε από το μυαλό μου. Είχε δημοσιευθεί στις 13 Οκτωβρίου, από κυπριακά ΜΜΕ όταν την προηγούμενη μέρα, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει 41 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Και συνεχίζω: «Ρεκόρ με 83 κρούσματα», στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 13 Οκτωβρίου και μετά «αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, 93 νέα». Στη συνέχεια, πήγαμε στα 104, στα 116 και οι τίτλοι μας ήταν σε παρόμοιο στυλ και η Κυβέρνηση έτρεχε να επιβάλει μέτρα και τίποτα δεν σταμάτησε τον κορωνοϊό και φθάσαμε τον Δεκέμβριο από τα 41 του Οκτωβρίου να εκτοξευθούμε στον ασύλληπτο για την Κύπρο αριθμό των 907 νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες. 

Πριν από αυτό όμως, στο τέλος Νοεμβρίου, αρχίσαμε άλλον αμανέ: «Ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – Αυξάνεται η πίεση». Είχαμε πάει στους 77 ασθενείς και πανικοβληθήκαμε επειδή το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε την πίεση. Έτρεχε ο ΟΚΥπΥ να προλάβει τα χειρότερα, η Κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς, πάλι τίποτα δεν έγινε, και μετά ο αριθμός των νοσηλευομένων στις 26 Νοεμβρίου έφθασε τους 108. Τρέμαμε μη μεγαλώσει γιατί ήδη το 50% των διαθέσιμων κλινών ήταν κατειλημμένο. Κάπου στις αρχές Ιανουαρίου, μετρούσαμε 200 και πλέον ασθενείς. Για τους θανάτους που καθημερινά ακόμα και τώρα ανακοινώνονται δεν το συζητώ. Μέσα σε δύο μήνες θάψαμε γύρω στους 160 ανθρώπους. 

Κάναμε κουτσουρεμένα Χριστούγεννα. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, ταλαιπωρηθήκαμε, άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι βρίσκονται μιαν ανάσα από την καταστροφή ή έχουν ήδη καταστραφεί, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από τα 2.000 περίπου που ήταν τον Οκτώβριο ξεπέρασε τις 30.000 και εμείς εδώ και μια βδομάδα το πάμε αντίστροφα επειδή μάλλον είμαστε χρυσόψαρα και πριν προλάβουμε να κάνουμε το γύρο της γυάλας ξεχνάμε. 

«Ενθαρρυντικά τα νέα: Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα». Ναι, την Τρίτη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα. Χαρήκαμε. Έπειτα από αρκετούς μήνες ξαναείδαμε διψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στους 94. Ναι και πάλι χαρήκαμε, επειδή έπειτα από δύο μήνες ο αριθμός ήταν διψήφιος. Καλά κάναμε που χαρήκαμε επειδή όλοι ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να το πετύχουμε αυτό. 

Αλλά από τη χαρά μας, ξεχάσαμε. Κάναμε τον γύρο της γυάλας και δεν θυμόμαστε τους αντίστροφους τίτλους που γράφαμε όταν τα κρούσματα άρχισαν σιγά-σιγά το Φθινόπωρο να έχουν διψήφιο αριθμό. Τώρα κάποιοι θα μου πουν ότι «μα τώρα κάνουμε 30.000 εξετάσεις όχι 3.000 και 4.000». Και η απάντηση είναι: «Ναι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που εξετάζουμε είναι άνθρωποι που βγήκαν από την καραντίνα και είναι πολύ λογικό να μην είναι θετικοί (προς το παρόν) στον κορωνοϊό». Αλλά ποιος με ακούει και ποιος μου δίνει σημασία εμένα; 

Οι επιστήμονες μας, ευτυχώς, άλλαξαν κατεύθυνση. Άρχισαν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις πολιτικές αποφάσεις. Επιτέλους. Ας το συνεχίσουν και ας προσπαθήσουν να μας μάθουν από την αρχή την «αλφαβήτα» της πανδημίας. Τώρα με τις χαλαρώσεις είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τώρα, «ανοίγουμε» από εκεί που «κλείναμε» τον Οκτώβριο. Γύρω στα 100 κρούσματα και στον μεγάλο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία.