Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο επηρεάζοντας όλους τους πολίτες της χώρας μας σε όλες τις φάσεις της ζωής τους: Αφενός ως εργαζόμενους και ως εργοδότες, αφετέρου ως νέους και ως ηλικιωμένους, αλλά κυρίως ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βασίζεται στους ανθρώπους της για να συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της και να ενισχύσει την συνοχή της κοινωνίας της. Οι πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2024 περιλαμβάνουν την προετοιμασία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης, την καλύτερη ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας, την προώθηση της σύγχρονης επαγγελματικής ανάπτυξης και την βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Προωθούμε την ολοκλήρωση των μελετών και την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την παράλληλη υλοποίηση στοχευμένων διορθωτικών παρεμβάσεων σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα έχει ενισχυτικό χαρακτήρα, σε συνέχεια της μεταρρύθμισης του 1980 που μετέτρεψε το σύστημα συντάξεων σε αναλογικό και της μεταρρύθμισης του 1964 που το κατέστησε καθολικό. Ο ενισχυτικός χαρακτήρας θα επικεντρωθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με την ανάπτυξη ιδιαίτερα του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, στον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και σε άλλες παραμέτρους σύμφωνα με τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Δρομολογούμε την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης, την αξιοποίηση εργαλείων αποτελεσματικής παρακολούθησης της απασχόλησης, την ενίσχυση της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και την βελτίωση της ανταπόκρισης στις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς εργασίας με εργαζόμενους από την Κύπρο, την Ευρώπη και από τρίτες χώρες.

Προγραμματίζουμε την καλύτερη ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας, με την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εργασίας, την διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την επέκταση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις και την προώθηση της θεσμοθέτησης βασικής εκπαίδευσης ασφάλειας και υγείας για την οικοδομική βιομηχανία.

Προωθούμε την σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας η οποία είναι πράσινη, ψηφιακή, ασφαλής και ποιοτική, την παροχή κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης και την ενίσχυση της επαγγελματικής εξειδίκευσης και πιστοποίησης με έμφαση στα πράσινα και στα ψηφιακά πρότυπα επαγγελματικά προσόντα.

Βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών μέσα από την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αυτά, και μέσα από την σύντομη καταβολή των παροχών και των επιδομάτων, με στόχο της καταβολή εντός ενός μηνός.

Ο απολογισμός των προηγούμενων μηνών είναι θετικός, και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας. Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, με την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και να συμβάλουμε στην διατήρηση της ομαλότητας και της σταθερότητας, για την ενίσχυση της προόδου και της ευημερίας της χώρας μας.

*Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων