Εξαγγέλθηκε πρόσφατα, από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της σχέσης κράτους – πολίτη και της περαιτέρω ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.

Χωρίς αμφιβολία, η δέσμευση της Πολιτείας για εξέταση των αιτήσεων για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μέσα σε 90 ημέρες είναι η σημαντικότερη βελτίωση του θεσμού μετά την καθαυτή έναρξή του, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Πέρα από τον προφανή, έμπρακτο σεβασμό του δικαιώματος των αιτητών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να λάβουν απάντηση το συντομότερο δυνατό, η νέα αυτή δέσμευση της Πολιτείας εξυπηρετεί εμπράκτως και πρωτίστως την αυτονόητη ανάγκη των δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να λάβουν άμεσα την πολύτιμη, για αυτούς, οικονομική στήριξη που δικαιούνται.

Όμως, πέρα από το προφανές και χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη – η οποία, σημειωτέον, περιλαμβάνεται στο Προεκλογικό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης στο πλαίσιο «του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» -, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει και άλλες παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να καθοδηγούν τις αποφάσεις και ενέργειες κάθε σύγχρονης διακυβέρνησης:
Παράμετρος πρώτη: Βελτιώνεται το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους, καθώς η γρήγορη εξέταση συνεπάγεται, ταυτόχρονα και εύλογα, περιορισμό των δυνατοτήτων ευνοιοκρατίας και παραγοντισμού, οποιουδήποτε και προς όφελος οποιουδήποτε.
Παράμετρος δεύτερη: Βελτιώνεται η δυνατότητα του κράτους να εντοπίζει φαινόμενα εξαπάτησης και προσπάθειες επιτήδειων να το ξεγελάσουν, εκμεταλλευόμενοι τις καθυστερήσεις του παρελθόντος ή και δαιδαλώδεις διαδικασίες.
Παράμετρος τρίτη: Επιβεβαιώνεται η ικανότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, να αξιοποιεί την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελός της, χωρίς αναστολές ή φοβίες, και να αυξάνει έτσι την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της.
Παράμετρος τέταρτη: Εξοικονομούνται πολύτιμοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορούν να διοχετευτούν σε αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων και καινούργιων προκλήσεων, που διαρκώς προκύπτουν.

Αξίζει, επομένως, δίκαιος έπαινος στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και στους τεχνοκράτες του εν λόγω Υφυπουργείου για αυτό το έργο, το οποίο εξήγγειλαν και το οποίο θα παρακολουθούμε στην πρακτική εφαρμογή του, το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω αυτό που έχω δηλώσει και έχω γράψει κατ’ επανάληψη: Το έργο είναι – και πρέπει να είναι – η προτεραιότητα κάθε διακυβέρνησης και από το έργο της θα κριθεί η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, στο τέλος της πενταετίας. Όμως, σημειώνεται με ικανοποίηση το γεγονός ότι, πριν ακόμα συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος αυτής της πενταετούς διακυβέρνησης έχει ήδη υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του Προεκλογικού Προγράμματος με βάση το οποίο ο κυπριακός λαός έκρινε και επέλεξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
*Βουλευτής Λευκωσίας
του Δημοκρατικού Κόμματος