Πόσα ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια είχαν γραφτεί για την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα! «Σκέφτηκε ο Πρόεδρος πού θα δέσει το πλοίο αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο λιμάνι;», ρωτούσαν ειρωνικά. «Έμεινε στη Λάρνακα η “Αμάλθεια” του Χριστοδουλίδη» κοροϊδευαν άλλοι, όταν καθυστερούσε η αποστολή της βοήθειας λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος. «Αντί να πάει στη Γάζα το πλοίο πήγε στη Μάλτα», ήταν η χαιρέκακη αντίδρασή τους όταν αναχώρησε το πρώτο φορτίο με την ανθρωπιστική βοήθεια και υπήρξαν προβλήματα, όχι εξ υπαιτιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τώρα που πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας υλοποιείται, όλοι αυτοί οι επικριτές εξαφανίστηκαν και έπαθαν αλαλία. Ή σχεδόν όλοι, γιατί μερικοί που προφανώς δεν έχουν ακόμα χωνέψει την εκλογή του, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να υποτιμήσουν και υποβαθμίσουν την προσπάθειά του.   

Η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη χαιρετίστηκε από σημαντικούς ξένους ηγέτες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε την πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό που υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής πλευράς, της Κύπρου και του Ισραήλ. Τόσο πολύ εκτιμάται η πρωτοβουλία και η σκληρή και μεθοδική δουλειά που έκανε η χώρας μας για την επίτευξη του στόχου αυτού, ώστε της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προήδρευσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Αυτό και αν σημαίνει αναγνώριση και εκτίμηση της πρωτοβουλίας της χώρας μας. Παράλληλα, ο κ. Κόμπος ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.

Μετά από αρκετό καιρό, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε στη διεθνή επικαιρότητα, όχι για κάποιο σκάνδαλο, όχι για να επικριθεί και να κατηγορηθεί για διαφθορά, αλλά για να επαινεθεί για τη μεγάλη της συνδρομή σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό διεθνές θέμα, αυτό της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ποια ήταν η αντίδραση στην Κύπρο, κυρίως από την αντιπολίτευση;  Κάτι πήγαν κάποιοι να ψελίσουν, αλλά πώς μπορούσαν να πουν ένα καλό λόγο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη; Μόνο ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έδειξε πολιτική ανωτερότητα, επαίνεσε τη χώρα μας για την πρωτοβουλία της και παράλλημα απένειμε τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μερικοί, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν αναλάβει εργολαβικά να αποδομούν καθημερινά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για ό,τι και αν κάνει, συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο. Δεν ένιωσαν καθόλου ίχνος περηφάνειας, έστω λίγη ικανοποίηση για τη μεγάλη επιτυχία της χώρας μας και του Προέδρου Χριστοδουλίδη και προσπάθησαν να βρουν κάτι για να τη μειώσουν. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξαν ότι ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία επειδή η δημοτικότητά του είναι δήθεν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μια διεθνής επιτυχία θα άλλαζε την κατάσταση, ενώ τον κατηγορούν ότι παραχώρησε μέρος του λιμανιού της Λάρνακας στους Ισραηλινούς. Μέχρι και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που συνταξίδεψε με τον Πρόεδρο και επισκέφθηκε την Κύπρο για να ενημερωθεί λεπτομερώς επί τόπου για την πρόοδο της πρωτοβουλίας την βγάλανε ανίκανη. Βλέπετε, δήλωσε ότι νιώθει περήφανη για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου για ένα τόσο δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα με πολιτικές διαστάσεις έφεραν αποτέλεσμα. Ας το χωνέψουν μερικοί και επιτέλους ας νιώσουν έστω και λίγη ικανοποίηση για την επιτυχία της χώρας μας και να πάψουν να ψάχνουν αφορμές και δικαιολογίες για να αποδομήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Πολιτικός Επιστήμονας Δημοσιογράφος