Η επιθετική στάση των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης έναντι της Δύσης εντατικοποιείται δια μέσου της παλινδρομικής τους ρητορικής υπέρ των Παλαιστινίων. Ο πόλεμος στη Γάζα αποτέλεσε την αφορμή για τους Χούθι – και κατ’ επέκταση για το Ιράν – να πλήξουν τα δυτικά συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τί τους ενδιαφέρει στην πραγματικότητα, πώς ερμηνεύουν τις διεθνείς σχέσεις και γιατί επιστρέφουν στη φιλο-παλαιστινιακή τους επιχειρηματολογία.   

Οι αντάρτες Χούθι επιδιώκουν την κλιμάκωση των επιθέσεων και της ρητορικής τους, έτσι ώστε να αποδείξουν πως αποτελούν ένα ισάξιο μέλος του «Άξονα της Αντίστασης», ενός άτυπου συνασπισμού καθοδηγούμενου από την ιρανική κυβέρνηση. Ήδη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι έναντι εμπορικών πλοίων δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί ένα σοβαρό, αποδεικτικό στοιχείο, τη στιγμή μάλιστα που καταφέρνουν να διαταράξουν την παγκόσμια πολιτική οικονομία.

Ταυτόχρονα και στο ίδιο πλαίσιο, οι Χούθι επιδιώκουν μια κάποια «νομιμοποίηση» της επιθετικής τους στάσης δια μέσου της δικής τους ερμηνείας των γεγονότων, τα οποία οδήγησαν στα σημερινά τεκταινόμενα. Οι Χούθι θεωρούν πως η προ δεκαετίας παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη υπήρξε το αποτέλεσμα της προσπάθειας των δυο χωρών να εισέλθουν σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο εχθρό του Ιράν. Για τους Χούθι, η παρέμβαση στην Υεμένη αποτέλεσε τον προπομπό για τις Συμφωνίες του Αβραάμ με τις οποίες το Ισραήλ προσπάθησε να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο. Άρα και η εξολόθρευση των Χούθι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα για τα συμφέροντα του Ιράν στην περιοχή. Ενδυόμενοι το δράμα των Παλαιστινίων και την παρέμβαση τρίτων κρατών στην Υεμένη, οι Χούθι επιτίθενται σε δυτικούς στόχους, εκδικούμενοι την προσπάθεια των Αμερικανών να σύρουν στο άρμα του Ισραήλ τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με άλλα λόγια, πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι μεγάλοι εχθροί των Χούθι υπήρξαν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της παρέμβασής τους στην Υεμένη. Σήμερα και μετά την 7η Οκτωβρίου, ο μεγάλος τους εχθρός τους είναι το Ισραήλ και η Δύση ευρύτερα, η οποία, σύμφωνα πάντα με το αφήγημα των Χούθι, προσπαθεί να συμπαρασύρει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες, οι οποίες εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η αναπροσαρμογή του αφηγήματος των Χούθι αποτελεί απλώς έναν τακτικισμό ή μια βαθύτερη στρατηγική κίνηση και θα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας μακροχρόνιας διένεξης στον Κόλπο, η οποία θα συντηρείται από το Ιράν με σκοπό την πρόκληση κόστους στη Δύση. Οι Χούθι αποτελούν για το Ιράν ένα εργαλείο εκβιασμού προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη, τα οποία επιδιώκουν την ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Εν ολίγοις, οι Χούθι είναι ένας ακόμα δρων στον πόλεμο φθοράς και αντιποίνων εκ μέρους του Ιράν έναντι της Δύσης, του Ισραήλ και των κρατών που αναπτύσσουν στρατηγικές, οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντά της Τεχεράνης.

*Πολιτικός επιστήμων, ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd