Αρκετά συχνά ακούμε για βανδαλισμούς και καταστροφές σε σχολεία. Μαθητές, εξωσχολικοί και αναρχικοί εισβάλουν ακόμα και σε νηπιαγωγεία προκαλώντας ζημιές σε αίθουσες διδασκαλίας, βάζοντας φωτιά και καταστρέφοντας γραφεία, θρανία, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμα και παιδικά παιχνίδια. Ενώ θα ήταν αυτονόητο να τοποθετηθούν βιντεοκάμερες σε όλα τα σχολεία, «κολλούμε» στην δήθεν προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Παιδείας και οι σχολικές εφορίες ήθελαν να τοποθετήσουν βιντεοκάμερες σε περίπου 50 σχολεία υψηλού κινδύνου, στα οποία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καταστροφές, ιδίως ενόψει των εορτών του Πάσχα. Κάποιοι αντιδρούσαν επικαλούμενοι την προστασία προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα, άκουσον άκουσον, να γίνει διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να δοθεί η έγκριση υπό προϋποθέσεις.

Ποια είναι, όμως, τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη που πρέπει να προστατεύονται; Σύμφωνα με το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προσωπικό δεδομένο μπορεί να είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, ο αριθμός πολιτικής ταυτότητας, ο αριθμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο αριθμός λογαριασμού στην τράπεζα, η οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα, η υγεία, η ερωτική ζωή, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η συμμετοχή σε ένωση, σωματείο ή συνδικαλιστική οργάνωση, οι ποινικές διώξεις ή καταδίκες, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα.

Ειλικρινά απορώ και θα ήθελα κάποιος να μου πει ποιο από αυτά τα «προσωπικά δεδομένα» παραβιάζεται με την τοποθέτηση βιντεοκάμερων στα σχολεία; Αν στα γήπεδα υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για εντοπισμό των ταραξιών και δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικών δεδομένων των φιλάθλων, γιατί να είναι πρόβλημα η τοποθέτηση παρόμοιων κυκλωμάτων παρακολούθησης στα σχολεία για την προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων και της σχολικής περιουσίας; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος; Μήπως γίνονται πράματα και θάματα στα σχολεία μας τα οποία κρύβονται κάτω από το χαλί και θα αποκαλυφθούν αν μπουν κάμερες;

Αν όντως θέλουμε να προστατεύσουμε τα σχολεία μας πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες και να σταματήσουν οι δικαιολογίες και τα παραμύθια για προσωπικά δεδομένα. Ποιο προσωπικό δεδομένο παραβιάζεται κάποιου χούλιγκαν που μπαίνει σε κάποιο σχολείο και κάνει καταστροφές; Μήπως παραβιάζεται το προσωπικό του δεδομένο σε σχέση με το «πολιτικό του φρόνημα», ή την αποκάλυψη ποινικών διώξεων σε βάρος του, ή και καταδίκες;

Οι κάμερες μπορούν να είναι σε λειτουργία ολόκληρο το 24ωρο και να ελέγχονται μόνο όταν συμβεί κάτι. Έτσι δεν παραβιάζονται τα «προσωπικά δεδομένα» κάποιων που είναι υπερευαίσθητοι με το θέμα αυτό, αν και προσωπικά πιστεύω ότι οι διάφορες φωνές για δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο. Έχουμε καταντήσει να έχουν οι εγκληματίες και οι παράνομοι περισσότερα δικαιώματα από τους νομοταγείς πολίτες. Και ύστερα διερωτώμαστε για την εγκληματικότητα στον τόπο μας.

*Πολιτικός Επιστήμονας/Δημοσιογράφος