To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτιστική ατζέντα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ • Πολιτιστική ατζέντα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου
  17 Ιανουαρίου 2020, 5:23 πμ  
«Πράγματα δικά μου, αληθινά»
Με θέμα τους οικογενειακούς δεσμούς, το έργο «Πράγματα δικά μου, αληθινά» του Άντριου Μπόβελ, φωτίζει τρυφερές στιγμές, συγκρούσεις και αδυναμίες, προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. Η σκηνοθέτης του έργου Μαρία Κυριάκου προσεγγίζει με τρυφερότητα και αλήθεια μια ιστορία γνώριμη, συγκινητική, που μιλά για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας. Ο συγγραφέας τοποθετεί το έργο στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Στον κήπο της οικογένειας Πράις. Ο Μπομπ και η Φραν είναι δύο πολύ δοτικοί γονείς, των οποίων η ζωή είναι επικεντρωμένη στα τέσσερα παιδιά τους. Οι ιστορίες τους εκτυλίσσονται στη διάρκεια ενός χρόνου, με κάθε εποχή να περιλαμβάνει μια προσωπική αφήγηση ενός παιδιού, μια στιγμή κρίσης, ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα κληθεί όλη η οικογένεια να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τη διαφορετικότητά τους, τις επιθυμίες των παιδιών; Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
 
Λευκωσία, ΘΟΚ, πρεμιέρα 8.30μ.μ. 77 77 27 17, www.thoc.org.cy
 
«Η νύφη του Ιούλη» του Παναγιώτη Νικολαΐδη
Η νύφη του Ιούλη, είναι ένα συνθετικό-βιωματικό ποίημα εμπνευσμένο από πρόσφατο οδοιπορικό του ποιητή Παναγιώτη Νικολαΐδη, στο κατεχόμενο, από τον τουρκικό στρατό, βόρειο μέρος της Κύπρου. Όπως εκμυστηρεύεται, ήταν για εκείνον μια αποκαλυπτική, συγκλονιστική εμπειρία, "καθώς στην ηλικία των σαράντα πέντε ετών, έστω ως επισκέπτης, είδα για πρώτη φορά την πατρίδα μου ολόκληρη. Για πρώτη φορά, οι αφηγήσεις και οι περιγραφές της μάνας μου και του τζυρού μου, που κατάγονται από την κατεχόμενη Ακανθού και την Αμμόχωστο αντίστοιχα, έγιναν ζωντανή εικόνα, βίωμα και αίσθημα. Ένιωσα πραγματικά ότι ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού μου βρέθηκε, λες και μια τρύπα που είχα μέσα μου έκλεισε και γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου".  Η ποιητική συλλογή «Η νύφη του Ιούλη» παρουσιάζεται από την Στέλλα Βοσκαρίδου-Οικονόμου (ποιήτρια) και τη Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου (φιλόλογο, λογοτέχνη). Ποιήματα θα διαβάσει ο Παναγιώτης Νικολαΐδης.
 
Λεμεσός, «Το Μουσείο Πλουμιστό Ψωμί», 7.30μ.μ., τηλ. 25340347, 99526772
 
Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών
Αρχίζει σήμερα το Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών το οποίο οργανώνει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο συνέδριο που θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν 120 επιστήμονες (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, θεολόγοι) από 24 χώρες. Το συνέδριο καλύπτει ποικίλους τομείς ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης και λογοτεχνίας από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ο Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Ανδρέας Φούλιας, είπε πως «το όφελος από το συνέδριο είναι μεγάλο. Το γεγονός ότι φιλοξενούμε στην Κύπρο τόσους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τα βυζαντινά μνημεία του νησιού, αλλά και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις και με το πολιτικό πρόβλημα, αυτό είναι μεγάλο κέρδος».
 
Λευκωσία, Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο,  9.30μ.μ., www.byzantinistsociety.org.cy/cbms2020  
 
Μαντήλιν ολομέταξον
Η ιδέα ξεκίνησε από το Καφενείο Βαλίτσα στη Λευκωσία όπου ο Ευαγόρας Καραγιώργης και η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, συναντήθηκαν και άρχισαν παρουσιάζοντας κομμάτια του Ευαγόρα. Στη συνέχεια, σκαλίζοντας παλιά δεφτέρια και νότες διεύρυναν τον μουσικό τους χάρτη και σε άλλες μουσικές περιπλανήσεις. Σε αυτή τη μουσική παράσταση λοιπόν, θα ακούσετε μουσικές και τραγούδια βγαλμένα μέσα από μεταξένια μαντήλια, μουσικές και τραγούδια που φτιάχτηκαν με τον παλιό τρόπο σκέψης, αλλά ηχούν φρέσκιες στ’ αυτιά μας. Θα απολαύσετε τραγούδια που αγαπήσαμε και αγαπήσατε, τραγούδια που μας ταξίδεψαν και σας ταξίδεψαν μέσα στον χρόνο: τον παρόντα, τον παρελθόντα και τον μέλλοντα. 
 
Πάφος, Τεχνόπολις 20, 8μ.μ., τηλ. 70002420
 
«Αγάπη είναι» στο Cine Studio
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Κλερ Μπερζέ είναι ένα υποδόρια αφοπλιστικό οικογενειακό δράμα χαρακτήρων που έχει πάρει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Βενετίας. Στο Φορμπάχ των γαλλο-γερμανικών συνόρων γενέτειρα της σκηνοθέτη, ένας μεσήλικας δημόσιος υπάλληλος, ο Μαριό, θα δει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν η γυναίκα του θα εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και θα τον αφήσει μόνο με τις δύο ανήλικες κόρες τους. Αντιμέτωπος τόσο με το κενό της απουσίας και τη συναισθηματική εξάρτηση, όσο και με το πιο πρακτικό κι επείγον πρόβλημα της ανατροφής δύο κοριτσιών, τα οποία ζουν τις δικές τους εφηβικές αναταράξεις, ο Μαριό θα προσπαθήσει αρχικά να διεκδικήσει ξανά με τον δικό του, άτσαλο τρόπο, τη γυναίκα του, λαμβάνοντας μέρος σε μια ερασιτεχνική παράσταση στο τοπικό θέατρο, όπου εκείνη εργάζεται ως σχεδιάστρια φωτισμού, σταδιακά όμως θα καταλάβει ότι αγάπη ίσως σημαίνει πως κάποιες φορές πρέπει να μαθαίνεις να λες αντίο και να αφήνεις αυτόν που αγαπάς να φύγει.
 
Λευκωσία, Cine Studio, 9μ.μ., τηλ. 96420491
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ


ΘΕΑΤΡΟ
Ανεμώνα, «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου, 8.30μ.μ., τηλ. 70007721
Θέατρο Ένα «Το έργο που πάει λάθος» σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, 8.30μ.μ., τηλ. 22348203
Πολυχώρος Εστία, «Η νύχτα έχει πολλά μάτια» σε σκηνοθεσία Άγι Παίκου, 8.30μ.μ., τηλ. 99588330
ΘΟΚ, «Η τριλογία του παραθερισμού» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, 8.30μ.μ. 77772717.
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Γκλόρια, (22762605). Έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου «Μεταμόρφωσις». Μέχρι 22/1
Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4
Art Seen (22006624). Έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με την γκαλερί Δεσμός το ’70 και ’80. Μέχρι 17/1
Το Έρμα (22346770). Έκθεση Γιάννη Γίγα «Εικονίσματα της ΕΟΚΑ- Σημεία συνάντησης σε έναν αντιστασιακό ορίζοντα». Μέχρι 22/1
Λεβέντειος Πινακοθήκη, Claude Monet, στο Coco-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (22 668838). Έκθεση Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2016) με τίτλο «Ζητώ μονάχα το Φως». Μέχρι 2/2
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Metamorphosis, Βελγική Τέχνη 1860 - 1930». Μέχρι 27/1
Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Λακατάμιας (22842694). Έκθεση «Δρεπάνι και Κώδικας». Μέχρι 15/2
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
Λεβέντειο Μουσείο (22661475). Θεματική αναδρομή με τίτλο «Συλλέκτες - Δανειστές». Μέχρι 31/1
 
Λεμεσός
Eins (99522977). Έκθεση της Έβελιν Αναστασίου. Μέχρι τις 18/1
 
Λάρνακα
Γκαλερί ΕΛΕΜΕΝΤΣ (99325303). Ομαδική έκθεση 12 καλλιτεχνών «Vision It Through Me». Μέχρι 31/1
 
Πάφος
Blue Iris (99310893). Ατομική έκθεση χαρακτικής της Δέσπως Πρίγκη «Αν-gravings». Μέχρι 25/1
 
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...