Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει ως γενοκτονία τα γεγονότα του περασμένου αιώνα που αφορούν τους Αρμένιους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρά την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από τη Γερουσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκος.

«Η θέση της διοίκησης δεν έχει αλλάξει. Οι απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στη δήλωση του προέδρου Τραμπ σχετικά με το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και ο κ. Τραμπ δεν αναφέρθηκε ρητά στα γεγονότα του 1915-1923 ως «γενοκτονία» στην δήλωση τον Απρίλιο, χρησιμοποίησε την αρμενική φράση «Meds Yeghem», που σημαίνει «μεγάλες σφαγές» και δημοσίως τίμησε τη μνήμη περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων «οι οποίοι βίωσαν μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα».

Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ακολούθως, ο Αμερικανός πρέσβης εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με την Άγκυρα να προειδοποιεί πως τίθενται σε κίνδυνο οι διμερείς σχέσεις.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με αναγνώριση ως γενοκτονίας των ιθαγενών της Αμερικής τις μαζικές δολοφονίες κατά την αποικιοκρατική περίοδο.

Ψήφισμα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Τον Οκτώβριο είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανάλογο ψήφισμα, με τον χαρακτηρισμό της δολοφονίας περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 ως γενοκτονία.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ο Καναδάς και η Γερμανία.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την γενοκτονία υποστηρίζοντας ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και Αρμένιοι υπήρξαν θύματα των όσων συνέβησαν την περίοδο 1915-1917.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr