Με τροπολογίες που θωρακίζουν τους δανειολήπτες θα εμβολιάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, με το οποίο θεσπίζεται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, ώστε να εξετάζονται υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών, περιλαμβανομένων καταχρηστικών ρητρών και εκποιήσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχοντας δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, «συμμάχησαν» για να αλλάξουν τα φώτα στο νομοσχέδιο για το δικαστήριο εκποιήσεων. Χθες, συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών οι κομματικές τροπολογίες, με τις οποίες οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και θα αναστέλλεται η εκποίηση του ενυπόθηκου ακίνητου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων και, όπως φαίνεται, στην Ολομέλεια θα οδηγηθούν κοινές τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στην Επιτροπή Οικονομικών, για τις εκποιήσεις. Όταν οι τροπολογίες, που σχετίζονται με την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, θα αποσυρθούν και οι σχετικές προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στην Επιτροπή Νομικών, καθώς οι δανειολήπτες θα διασφαλίζονται μέσω άλλης νομοθεσίας. Ο βουλευτής του  ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως έχουν καταλήξει σε καταρχήν συγκλίσεις, με τις οποίες επαναφέρεται το  δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η δυνατότητα αναστολής εκποίησης για λόγους που σχετίζονται με διαφορά με το τραπεζικό ίδρυμα. «Αυτά τα βασικά σημεία, μαζί και με την πλειοψηφική πρόταση, που γίνεται αποδεκτή και από την Κεντρική Τράπεζα, για επιμήκυνση της στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021, δημιουργεί, υπό τις περιστάσεις ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των τραπεζών, όπως τη βιώνουν χιλιάδες δανειοληπτών», κατέληξε. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε από πλευράς της πως το γεγονός ότι θα μπορεί η δικαστική εξουσία να αποφαίνεται περί του πιστωτικού υπολοίπου ή περί της διαφοράς μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτικού ιδρύματος θα επενεργήσει θετικά.