Αρκετά επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων λιανικού εμπορίου (φούρνους,υπεραγορές, φρουταρίες κτλ), τα οποία προκαλούν αναστάτωση σε όλες τις πόλεις, με το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίζει το τοπίο, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. 
 
Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε σάλος, εντούτοις το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του η ανακοίνωση των ονομάτων των επιχειρήσεων όπου εντοπίστηκαν περιστατικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
 
Ωστόσο σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού σε επιχειρήσεις όπου εξυπηρετείται κοινό, το διάταγμα του Υπουργού Υγείας δυνάμει του Περι Λοιμοκάθαρσης Νόμου, αναφέρει πως  εάν σε οποιαδήποτε επιχείρηση και/ή ιδιωτικό γραφείο και/ή στο δημόσιο, και/ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να ανασταλεί αμέσως η λειτουργία τους και να γίνει απολύμανση του χώρου, πριν την επαναλειτουργία τους.

Νοείται ότι, πρέπει να απομακρυνθεί όλο το προσωπικό μέχρι την ολοκλήρωση της απολύμανσης και την επαναλειτουργία τους. Για την απολύμανση χρησιμοποιείται εγκεκριμένο απολυμαντικό από αδειούχους χρήστες βιοκτόνων, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μετά την απολύμανση, ο χώρος παραμένει κλειστός για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες και ακολούθως ανοίγουν οι πόρτες για περίπου 30 λεπτά για εξαερισμό, πριν την είσοδο του προσωπικού, με εξαίρεση τις στενές επαφές του κρούσματος, οι οποίες θα προκύψουν από την ιχνηλάτηση και θα τεθούν σε καραντίνα.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Πρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τα περιστατικά κορωνοϊού, τόνισε πως σε επιχειρήσεις όπου εξυπηρετούν κοινό και εντοπίζονται περιστατικά αμέσως αποστέλλεται επιστολή από τις ιατρικές υπηρεσίες μέσα από την οποία δίδονται οδηγίες για αναστολή εργασιών και απολύμανση των χώρων. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, καλούνται να αναστείλουν την λειτουργία τους άμεσα και να προχωρήσουν σε απολύμανση, ενώ τα περιστατικά που εντοπίστηκαν να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες.  Την ίδια ώρα θα πρέπει να ακολουθήσει η ιχνηλάτηση επαφών, ενώ σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, η επιχείρηση έχει την ευθύνη να απομακρύνει τα άτομα που θεωρούνται επαφές του επιβεβαιωμένου περιστατικού.

Παράλληλα, η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών, είπε, θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση που έχει προβεί σε διευθετήσεις είτε με ανακατανομή προσωπικού είτε με την πρόσληψη νέου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων που τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε ότι οι απολυμάνσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των υγειονομικών υπηρεσιών. 

Η θέση του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου

Σε δηλώσεις του στο philenews, o γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού εμπορίου, υπογράμμισε πως είναι αφέλεια κάποιος να πιστεύει πως δεν υπάρχουν κρούσματα σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όπου εργάζονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι υπό συνθήκες πανδημίας. «Υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιστατικά κορωνοϊού σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό» τόνισε.  

Το ζήτημα, είπε, αυτή τη στιγμή δεν είναι να “φωτογραφίσουμε” οποιαδήποτε επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκαν περιστατικά κορωνοϊού, αλλά να δούμε επί της ουσίας εαν τηρούνται τα ενδεδειγμένα μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν την υγεία και τη ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού. Σε περιπτώσεις. όπου εντοπίζονται περιστατικά κορωνοϊού σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αυτό που ενδιαφέρει το καταναλωτικό κοινό είναι το κατά πόσο η επιχείρηση έχει λάβει εν τέλει όλα τα μέτρα ασφαλείας τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.

Τέλος, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίζονται περιστατικά κορωνοϊού οφείλουν να αναστείλουν τις εργασίες τους, και να προχωρήσουν σε απολύμανση από εγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών και να λάβουν σχετικό πιστοποιητικό απολύμανσης. Παράλληλα , όπως πρόσθεσε, τα στοιχεία εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μπορούν να ελέγξουν κατά πόσο οι ίδιοι και οι επαφές τους, έχουν απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας τους. 

Πηγή: philenews