Με την «Ευτυχία» να έχει ξεπεράσει τα 600 χιλ εισιτήρια και το Χαλβάη 5-0 να σαρώνει το ελλαδικό box office (και αναμφίβολα και το κυπριακό) ανατρέχουμε στις εμπορικότερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.
 
ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (2005): Μια ομάδα από Έλληνες φαντάρους στέλνεται για άσκηση σε μια βραχονησίδα. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που μια τουρκική βάρκα αποβιβάζει στο νησί τέσσερις λαθρομετανάστες. Είκοσι χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης (και κλασικής πλέον) «Λούφας», ο Νίκος Περάκης πέτυχε διάνα με το υπερεπιτυχημένο sequel (βασικά spin off) που σατιρίζει το νεοελληνικό και το τουρκικό lifestyle των τουριστικών θερέτρων σε συνδυασμό με την πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων που συνυπάρχουν με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, την κατάληψη βραχονησίδων, την επιφυλακτικότητα και την καχυποψία των δύο πλευρών. Με κοντά στο 1,5 εκατ. εισιτήρια, είναι η εμπορικότερη ελληνική ταινία όλων των εποχών αλλά κι εκείνη με τα μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με το κόστος.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (2003): «Τις ιστορίες του τόπου μας, για να μην τις ξεχάσουμε, τις βάζουμε μέσα στα φαγητά μας…». Οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά και τη «βαριά» κουζίνα της Πόλης σχεδόν βγαίνουν από την οθόνη για να σου σπάσουν τη μύτη, σ’ αυτό το καλογυρισμένο νοσταλγικό δράμα του Τάσου Μπουλμέτη που διεκδικεί με τις «Σειρήνες» τον τίτλο της εμπορικότερης ελληνικής ταινίας όλων των εποχών με εισιτήρια που κυμαίνονται, ανάλογα με την πηγή από 1,2 μέχρι 1,5 εκατ. Ο Γιώργος  Χωραφάς είναι σαραντάρης καθηγητής αστροφυσικής με μεγάλο ταλέντο στη μαγειρική και με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψη του παππού του από την Κωνσταντινούπολη μάς ταξιδεύει πίσω στα παιδικά του χρόνια και τον πρώτο του έρωτα «εις την Πόλην».
 

SAFE SEX (1999): Η πρώτη ελληνική ταινία που έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. εισιτηρίων (κοντά στα 1,2 εκατ.) καταρρίπτοντας το ρεκόρ του εμπορικότερου τίτλου που κρατούσε για σχεδόν 30 χρόνια η «Υπολοχαγός Νατάσα», είναι μια τολμηρή κωμωδία καταστάσεων διά χειρός Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου και θέμα –τι άλλο;- τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, σύνδρομα, ταμπού και φοβίες του σύγχρονου νεοέλληνα. Αν και οι δημιουργοί της δεν κρύβουν τις τηλεοπτικές καταβολές τους (σκηνοθετικά δεν θυμίζει κινηματογραφική δουλειά και το σενάριο κάπου είναι πολύ χύμα), κατάφεραν να δημιουργήσουν μερικούς απολαυστικούς χαρακτήρες, να πετύχουν (εν μέρει) καυστική σάτιρα και το –βασικότερο- να φτιάξουν μια πραγματικά αστεία κωμωδία που πρέπει να είσαι παλαιοημερολογίτης μοναχός για να μην την απολαύσεις. 

 
EL GRECO (2007): Η υπερφιλόδοξη (και για κάποιους υπερεκτιμημένη) βιογραφία του θρυλικού αναγεννησιακού ζωγράφου από τον Γιάννη Σμαραγδή σημειώνει πόντους σε ατμόσφαιρα, αναπαράσταση της εποχής και μερικές καλές ερμηνείες, αλλά ξαπλαρώνεται φαρδιά-πλατιά από το φλύαρο σενάριο, το πομπώδες ύφος και τις ελεεινές προφορές. Θα τη θυμόμαστε ως το κύκνειον άσμα του μεγάλου Σωτήρη Μουστάκα και ως μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες των 00’s με πάνω από 750.000 εισιτήρια.
 
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΑ (1970): Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά με 752.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της (πριν καταρριφθεί αργότερα από το Safe Sex) είναι μια πολεμική υπερπαραγωγή της Φίνος Φιλμ με το ζεύγος Αλίκη
Βουγιουκλάκη – Δημήτρης Παπαμιχαήλ να ερωτεύονται, να χάνονται και να ξαναβρίσκονται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στάνταρντ απίστευτο και πομπώδες αλλά καλογυρισμένο, πιασάρικο και με ένα απρόσμενα ειρωνικό και τραγικό φινάλε.
 
Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ (1968): Με 750.000 εισιτήρια αυτή η ρομαντική κωμωδία ήταν το καλύτερο comeback όχημα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη που επέστρεψε στη Φίνος Φιλμ μετά από τέσσερα χρόνια στην Καραγιάννης – Καρατζόπουλος, βοήθησαν και οι 500.000 δραχμές που πήρε η εθνική μας σταρ για την επιστροφή της, ποσό ρεκόρ για την εποχή. Η Αλίκη υποδύεται την κόρη ενός πλούσιου Κερκυραίου που το σκάει από το σπίτι της για να αποφύγει τον γάμο με τον γιο ενός εφοπλιστή, μεταμφιέζεται σε αγόρι και ερωτεύεται ένα φτωχόπαιδο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ). Ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που έσπασε το φράγμα των 700 χιλ. και δύο χρόνια αργότερα Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ θα σπάσουν το ίδιο τους το ρεκόρ με την «Υπολοχαγό Νατάσα».

 

 
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (1969): Αυτό το κολοσσιαίο χιτ της Φίνος Φιλμ συνδύαζε δύο χρυσοφόρα trends της εποχής: ένα ερωτικό ειδύλλιο Αλίκης Βουγιουκλάκη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ και το έπος του ’40, συνεπώς ήταν κομματάκι αδύνατον να πάει κάτι λάθος (έκοψε 739.000 εισιτήρια). Στη διάρκεια των γυρισμάτων στη Μακρινίτσα του Πηλίου η Αλίκη ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος στον Γιάννη και στη σκηνή του γάμου υπέστη αιμορραγία με κίνδυνο αποβολής, με συνέπεια τα γυρίσματα να παγώσουν και να συνεχιστούν μετά τη γέννα. Ο αρχικός τίτλος ήταν  «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά»  (μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες) όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη, συγγραφέα του έργου «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια» και την τελευταία στιγμή άλλαξε ο τίτλος.
 
ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ (1968): Η μοναδική παραγωγή που ξεπέρασε τα 700 χιλ εισιτήρια (711.051 για την ακρίβεια) και ΔΕΝ πρωταγωνιστεί το δίδυμο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ είναι ένα τυπικό ψυχροπολεμικό, πατριωτικό έπος του Τζέιμς Πάρις, που ο δαιμόνιος παραγωγός γύριζε σωρηδόν με τις πλάτες της χούντας. Πράκτορας των Σοβιετικών (Κώστας Πρέκκας) φτάνει στην Ελλάδα και προσπαθεί να αποκτήσει στοιχεία και πληροφορίες για μια μυστική βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ. Στο δρόμο του θα βρεθούν μια άτυχη γυναίκα (Βέρα Κρούσκα), η οποία μένει κοντά στη βάση και μια δασκάλα (Καίτη Παπανίκα) ο ξάδελφος τής οποίας (Ανδρέας Μπάρκουλης) είναι πράκτορας της αντικατασκοπίας και βρίσκεται στα ίχνη του πρώτου.
 
ΝΥΦΕΣ (2004): Επτακόσιες «νύφες του ταχυδρομείου» ταξιδεύουν από τα σπαραζόμενα από τον πόλεμο Βαλκάνια του 1922 για τις ΗΠΑ, όπου και θα συναντήσουν τους γαμπρούς που έχουν δει μόνο από φωτογραφίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μια κοπέλα από τη Σαμοθράκη, η Νίκη (Βικτώρια Χαραλαμπίδου), θα ερωτευτεί έναν Αμερικανό φωτογράφο (o Damian Lewis των Homeland και Billions). Άρτιο τεχνικά και υπέροχα φωτογραφημένο blockbuster του Παντελή Βούλγαρη, με έξοχα σκηνικά και κοστούμια, πλήθος κομπάρσων και εκλεπτυσμένο καστ, φιλόδοξη υπερ-παραγωγή με αδύναμο όμως σενάριο που παρακολουθείται με ενδιαφέρον, περισσότερο ως επίτευγμα παρά ως ιστορία. Το όνομα του Martin Scorsese που υπογράφει ως executive producer συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπορική επιτυχία του φιλμ που ξεπέρασε τα 700.000 εισιτήρια.

 
 
 

 
ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
 
Χαλβάη 5-0
Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. Πέντε ύποπτοι, μηδέν αποδεικτικά στοιχεία. Ίντριγκες, πάθη, μίση, δολοπλοκίες και κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπέκρας να βρει τον δολοφόνο; Η πρώτη κινηματογραφική ταινία του Μάρκου Σεφερλή είναι το πρώτο blockbuster της χρονιάς έχοντας ξεπεράσει τα 200.000 εισιτήρια στην Ελλάδα.

 
 

Περιοδικό Go, τεύχος 105.