Επείγουσα έρευνα και απόδοση ευθυνών, με εμπλοκή της Europol, στην υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και στο σκάνδαλο Qatargate, ζητά σε συνέντευξή της στον «Φ» η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της PEGA, Σόφι Ιντ Βελντ.

Αναφέρεται, μάλιστα, στη σύνδεση της υπόθεσης παρακολουθήσεων πολιτικών αξιωματούχων στην Ελλάδα με την φερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Αρχές και το πολύκροτο σκάνδαλο «Qatargate», στο οποίο εμπλέκεται η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή, αλλά και δύο ακόμη ευρωβουλευτές, μέλη της PEGA, ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρία Αρένα.

Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει πώς φέρεται να συνδέονται τα μέλη της PEGA με το πολυκροτο σκάνδαλο Qatargate, η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια ανέφερε πως «τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί εκτενώς στις συνδέσεις πολλών υπόπτων στην υπόθεση του Qatargate και της PEGA. Συγκεκριμένα τρία (πλήρη ή αναπληρωματικά) μέλη της PEGA αναφέρονται επίσης – αν και με διαφορετικούς τρόπους – στις έρευνες του Qatargate: H Εύα Καϊλή,  ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρία Αρένα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «μερικοί από τους βασικούς υπόπτους στο Qatargate, συμπεριλαμβανομένων των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συνεργάζονταν στενά με πρόσωπα εντός των μαροκινών κυβερνητικών κύκλων».

Εξήγησε ότι «φημολογείται ότι το Μαρόκο ανησυχούσε για τη φήμη του, μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας “Pegasus Project” για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις μαροκινές Aρχές εναντίον κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι «δεν μπορώ να κρίνω αν ισχύει η φήμη ότι το Μαρόκο θα μπορούσε να είχε προβεί σε δωροδοκίες, για να λάβει πληροφορίες από την PEGA ή για να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις της», σημειώνοντας ότι «πρώτον, η PEGA κάνει τη δουλειά της σε μεγάλο βαθμό δημόσια, επομένως οι δωροδοκίες θα φαίνονταν μάλλον περιττές. Δεύτερον, δεν έχω αντιληφθεί κάποια προσπάθεια επηρεασμού της PEGA, ούτε εμένα ως εισηγήτρια. Εξάλλου, οι εργασίες για τη συγγραφή της έκθεσης επρόκειτο να ξεκινήσουν, επομένως δεν είχε ακόμη υπάρξει καμία ευκαιρία επηρεασμού του αποτελέσματος». 

Άφησε, εντούτοις, ανοικτό το ενδεχόμενο να έγιναν πράγματα στο παρασκήνιο από τα υπό διερεύνηση μέλη της PEGA. «Φυσικά, όμως, μπορεί να έγιναν πράγματα στο παρασκήνιο, μη ορατά στους υπόλοιπους από εμάς. Απλά, δεν γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σόφι Ιντ Βελντ και τόνισε ότι «ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ρίξει φως σε αυτό».

Υπεραμύνθηκε ακόμη των ενεργειών της και ειδικότερα της απόφασής της να παραθέσει συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τα συμπεράσματα του προσχεδίου της Έκθεσης της PEGA για τις παρακολουθήσεις. «Δεδομένου ότι η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην PEGA, πιστεύω ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η απόφασή μου ήταν η σωστή», σημείωσε η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια.

Υποστήριξε ακολούθως ότι «η PEGA είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένη, με πολλούς ευρωβουλευτές να προσπαθούν είτε να θωρακίσουν, είτε να «επιτεθούν» στις εθνικές τους κυβερνήσεις και μερικοί από αυτούς μάλιστα εμπλέκονται άμεσα, αλλά δεν έχουν παραιτηθεί» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι είναι απαραίτητο να έχουμε «την αλήθεια στο τραπέζι». Δεν είναι ζήτημα για πολιτικά παζάρια».

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Σόφι Ιντ Βελντ: Σε σοβαρό κίνδυνο η δημοκρατία στην Κύπρο

Όσον αφορά το Qatargate, επεσήμανε ότι «είναι μια πολύ συγκλονιστική ιστορία και τρομερά επιζήμια για την εμπιστοσύνη στην πολιτική. Ταρακούνησε το Ευρωκοινοβούλιο πολύ βαθιά. Θα διεξαχθεί διεξοδική αξιολόγηση του τι συνέβη και οι κανόνες γύρω από το «λόμπινγκ» θα γίνουν αυστηρότεροι, εκεί όπου χρειάζεται».

«Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το Qatargate δεν ήταν μια υπόθεση παραβίασης των κανόνων του «λόμπινγκ», αλλά μια υπόθεση, που σχετίζεται με πολύ σοβαρές εγκληματικές ενέργειες. Ακόμη και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων γύρω από το «λόμπινγκ», δεν θα αποτρέψει τους εγκληματίες», τόνισε η Σόφι ιντ Βελντ.

Kατέληξε, λέγοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Κοινοβούλιο είναι πλήρως διαφανές και ανθεκτικό έναντι του ακατάλληλου «λόμπινγκ» και άλλων μορφών ακατάλληλης επιρροής, την ίδια ώρα, όμως, πρέπει επίσης το Κοινοβούλιο να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο στους πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ