Οι Προεδρικές Εκλογές άλλαξαν και τις ισορροπίες στη Βουλή, καθιστώντας δύσκολη την εξίσωση για διαμόρφωση πλειοψηφιών, ώστε να υπερψηφίζονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αφού ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν διαθέτει τη στήριξη κανενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή, γεγονός που καθιστά επιτακτικά απαραίτητη τη διαμόρφωση κομματικών συνεργασιών

Τα κόμματα, που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλαδή το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, διαθέτουν μόνο 16 από τους 56 βουλευτές, ενώ την ίδια ώρα εκτός από το  ΑΚΕΛ, που διαθέτει 15 βουλευτές, στον ρόλο της «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης εισέρχεται, όπως έχει διαμηνύσει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με 17 βουλευτές. 

Αξίζει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι o Αβέρωφ Νεοφύτου, ρίχνοντας τους τόνους των προηγούμενων ημερών, την Κυριακή φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα για τον τόπο μας, για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό». Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ακόμη «ότι δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την προκοπή του τόπου μας».

Την ίδια ώρα, πρέπει να προσμετρήσουμε στην εξίσωση και τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, που δυνατόν να φέρουν αλλαγές στην ηγεσία, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη στάση, που θα διατηρεί το κόμμα της Δεξιάς απέναντι στην Κυβέρνηση του πρώην Υπουργού και μέλους του κόμματος. 

Aπό την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είχε δηλώσει ότι το ΑΚΕΛ, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, θα τοποθετείται απέναντι σε νομοσχέδια της κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, με γνώμονα πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας και των εργαζομένων, διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θα πολιτευτεί ως αντιπολίτευση «με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι στόχοι και προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ερωτηματικό συνιστά η στάση που θα κρατούν οι τρεις βουλευτές του ΕΛΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου, στην τοποθέτηση του πριν από τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών έκανε λόγο για «χάσμα απόψεων σε καίρια πολιτικά ζητήματα» με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η συνείδηση μας, όμως, και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στα χέρια του ΑΚΕΛ την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια».

Για τρεις βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων–Συνεργασίας Πολιτών, η εικόνα παρουσιάζεται συγκεχυμένη, αφού παρά το γεγονός ότι το Κίνημα δεν τάχθηκε επισήμως υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, εντούτοις η βουλεύτρια του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχε δουλέψει υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και εναντίον της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές των Οικολόγων να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε νομοσχέδια.

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους υποψηφίους, ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ δεν είναι σαφές πώς θα τοποθετείται ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, μετά τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ, αφού στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Κολοκασίδη.