Η πρόσφατη ομαδική παραίτηση της κοινοτικής αρχής Κρήτου Τέρρα για το θέμα της ένταξης της κοινότητας στο νέο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και όχι σε ένα σύμπλεγμα με τις υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής, φαίνεται τελικά να λειτουργεί ως ντόμινο για όλες τις κοινότητες του Ακάμα. Μετά από σύσκεψη που είχαν οι κοινότητες της χερσονήσου, συνυπέγραψαν κοινό υπόμνημα που επεδόθη στον υπουργό Εσωτερικών με το οποίο αξιώνουν εντός 10ημέρου να εξετασθεί και να απαντηθεί το αίτημά τους για συμπερίληψη τους σε μια νέα συμπλεγματοποιημένη αρχή και όχι ο διαμοιρασμός τους στους Δήμους Πόλεως και Πέγειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ο νέος ξεσηκωμός των κοινοτήτων της Λαόνας και του Ακάμα, ακολούθησε την παραίτηση του κοινοτάρχη Κρήτου Τέρρα, Δέρβη Χαραλάμπους. Έτοιμοι να υποβάλουν και αυτοί τις παραιτήσεις τους δήλωσαν μετά τη σύσκεψη άλλοι εννέα κοινοτάρχες, των Νέου Χωριού, Πάνω Αρόδων, Θελέτρας, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλιας, Δρούσιας, Τέρρας, Κάθηκα και Ανδρολύκου.    

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, δήλωσε ότι θα δοθεί χρόνος 10 ημερών στον αρμόδιο Υπουργό για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξετάσει το αίτημα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κατέστησε σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο σχεδιασμό, αφενός διότι δεν υπάρχει χρόνος και αφετέρου διότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον «ασκό το Αιόλου», κατά την έκφραση του, αφού και άλλες κοινότητες θα κατέθεταν ανάλογα αιτήματα.

Θα ήταν ορθότερο, εκτίμησε ο Υπουργός, το πλάνο να τεθεί σε εφαρμογή και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, με καλή θέληση και συνεργασία, να επιλυθούν. Έθεσε, δε, θέμα παραχώρησης κινήτρων στις επηρεαζόμενες κοινότητες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τρόπο που τις ικανοποιεί εντός του νέου χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.