Μετέωρο παραμένει το βήμα για έκδοση κάρτας οπαδού και από τα σωματεία, αλλά τα κενά και τα προβλήματα που φάνηκαν με τη λειτουργία του θεσμού, οδηγούν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο να συντάξει τροποποιητικό νομοσχέδιο. Το θέμα της κάρτας φιλάθλου επανήλθε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής μετά από πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, που δίνει το δικαίωμα σε όσα σωματεία θέλουν να εκδίδουν αυτά κάρτα στους οπαδούς τους, με το αρχείο που θα τηρούν να είναι ενωμένο με το κεντρικό που διατηρεί ο ΚΟΑ. Επίσης με την πρόταση κάποια αδικήματα που τιμωρούνται σήμερα με φυλάκιση, θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Η χθεσινή συζήτηση ήταν ακόμα μια επανάληψη των παλαιών διαβουλεύσεων όπου η πλειοψηφία των σωματείων και των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών τάσσεται κατά της κάρτας φιλάθλου.

Στον αντίποδα, υπουργός Δικαιοσύνης, ΚΟΑ και Αστυνομία ανέφεραν χθες στην Επιτροπή, ότι 137.000 οπαδοί έχουν εκδώσει κάρτα φιλάθλου και πως μειώθηκαν στο ελάχιστο τα επεισόδια βίας στους αθλητικούς χώρους. Αλλαγή ωστόσο στάσης που χαρακτηρίστηκε ως θετικό βήμα έγινε από τους συνδέσμους φιλάθλων έξι σωματείων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης νόμου να εκδίδουν δηλαδή και τα σωματεία κάρτα οπαδού. Από την πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών το μόνο που ξεκαθαρίστηκε είναι πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ετοιμάσει άμεσα νομοσχέδιο με τροποποιήσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν, οπόταν και αναμένεται να ενσωματωθεί και η πρόνοια της πρότασης νόμου για έκδοση κάρτας φιλάθλου και από όσα σωματεία επιθυμούν.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανέφερε ότι θέλουν να ακούσουν όλους και να επανέλθουν να τοποθετηθούν, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής και τους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει πρόθεση του υπουργείου για τροποποιητικό νομοσχέδιο για βελτίωση στις πτυχές της κάρτας φιλάθλου, χωρίς να υπάρχει πρόθεση για κατάργησή της. 

Ο εισηγητής της πρότασης Κωστής Ευσταθίου, μίλησε για δεύτερο κανάλι έκδοσης κάρτας από όσα σωματεία το επιθυμούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η υπουργός Δικαιοσύνης στην τοποθέτησή της είπε ότι με την κάρτα φιλάθλου καταπολεμήθηκε η βία στα γήπεδα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνει και εξέφρασε την ετοιμότητα να γίνουν εισηγήσεις ώστε να συμπληρωθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του θεσμού. Τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος τα σωματεία να τηρούν τα δικά τους αρχεία αλλά να μην είναι ανεξάρτητα από το αρχείο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η γενική διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη είπε ότι ο Οργανισμός διαφωνεί με αρκετές τροποποιήσεις που προβλέπονται στην κάρτα φιλάθλου και έκανε λόγο για προβλήματα ταυτοποίησης φιλάθλων λόγω πεπαλαιωμένων καμερών σε γήπεδα γι’ αυτό και εγκρίθηκαν κονδύλια για αναβάθμιση τους. Επίσης σε γήπεδα δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις και αυτό γίνεται τώρα. 

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ελένη Νικολαΐδου διέψευσε αναφορές σωματείων ότι υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων από το αρχείο του ΚΟΑ και εξέφρασε προβληματισμούς για τις πρόνοιες της πρότασης νόμου. Πρόσθεσε ότι θα γίνεται διπλή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων φιλάθλων. 

Ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου υπήρξε αισθητή μείωση συλλήψεων και τραυματισμών φιλάθλων εντός και εκτός των γηπέδων. Έκανε λόγο ότι κάποια άρθρα του νόμου χρήζουν βελτίωσης, αφού έχουν διαπιστωθεί κάποιες αδυναμίες. 

Υπέρ πλήρους κατάργησης τάσσονται τα σωματεία

Αυτό που διαφάνηκε στην Επιτροπή, στην πλειονότητά τους οι ποδοσφαιρικές ομάδες πλην της ΑΕΚ, τάχθηκαν κατά της κάρτας φιλάθλου, ή υπέρ των αλλαγών που εισάγονται με την πρόταση του κ. Ευσταθίου. Μόνο η ΑΕΚ Λάρνακας διαφωνεί με την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της να αναφέρει ότι η κάρτα πέτυχε τον σκοπό της αφού έχουν εξαλειφθεί οι ζημιές εντός και εκτός γηπέδων. Εκ μέρους της Ομόνοιας ο Ανδρέας Δημητρίου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος και επιχειρήματα για αλλαγή της κάρτας φιλάθλου, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ προέβη σε μια σύντομη τοποθέτηση εκφράζοντας την κατηγορηματική θέση του εναντίον της κάρτας φιλάθλου. «Πάγια θέση μας είναι να καταργηθεί αυτή η κάρτα. Εάν οι Αρχές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μέσα στα γήπεδα και να βάλουν την τάξη, δεν φταίει κανένα σωματείο. Βλέπουμε περισσότερη βία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάρτα, η βία βγήκε εκτός γηπέδων». Την ίδια θέση υποστήριξαν επίσης και οι εκπρόσωποι του Απόλλωνα και της ΑΕΛ. Συγκεκριμένα ο Ξενοφών Χαραλάμπους (Πρόεδρος Σωματείου Απόλλων) είπε: «Πάγια θέση μας ήταν από την αρχή η κατάργηση της, λόγω των κακών αθλητικών εγκαταστάσεων που είχαμε. Με το να έρθει στα σωματεία, θα κάνουμε τη δουλειά της πολιτείας και μας βρίσκει αντίθετους».

Ο Θεόδωρος Αντωνίου, Διευθυντής της ΑΕΛ, ανέφερε: «Σε σχέση με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν σταθεί σε αυτό το κομμάτι. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων, έχουμε δει να γίνονται πολλά πράγματα. Αυτός ο νόμος έχει αποτύχει από καιρό και το μόνο που πετύχαμε είναι να απομακρύνουμε τους οπαδούς από τα γήπεδα».

Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Ευγένιος Χαμπουλλάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός για το θέμα τονίζοντας ότι ενώ ο θεσμός αναμενόταν να καταστείλει τη βία, τα γεγονότα μας έχουν διαψεύσει. Μίλησε για διαρροές προσωπικών δεδομένων, για συλλήψεις οπαδών που δεν έγιναν, για επιθέσεις σε βάρος λεωφορείου της ομάδας του χωρίς συλλήψεις. Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μητρώου φιλάθλων από τις ομάδες, νοουμένου ότι θα καταργηθεί αυτό του ΚΟΑ. Ζήτησε μάλιστα από την Αστυνομία και τον ΚΟΑ να πουν mea culpa για το θέμα. 

Σημειώνεται πάντως ότι οι οργανωμένοι οπαδοί διά μέσου του νομικού Κρίτωνα Διονυσίου ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις των οπαδών ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΕΛ, Απόλλωνα, Ομόνοιας 29 Μαΐου και Νέας Σαλαμίνας, σημείωσαν ότι η νομοθεσία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους οργανωμένων οπαδών και μη, με αποτέλεσμα την απουσία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας από τα γήπεδα. Η απουσία διαβούλευσης και η λήψη αποφάσεων χωρίς να ακουστούν προηγουμένως οι απόψεις και οι ανησυχίες των οργανωμένων συνόλων έχει οδηγήσει στην απαρέσκεια μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κόσμου και βεβαίως στη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων οι οποίες πάσχουν πολλαπλώς και απέχουν κατά πολύ από το δίκαιο και το ορθόν. Οι οργανωμένοι, είπε, χαιρετίζουν την πρόταση του βουλευτή Κ. Ευσταθίου με κάποιες επιφυλάξεις και παράλληλα τάχθηκαν κατά της τήρησης από τον ΚΟΑ κεντρικού μητρώου κάρτας φιλάθλου. 

137.000 κάρτες φιλάθλου

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 137.000 κάρτες φιλάθλου εκ των οποίων οι 27.000 την τελευταία σεζόν. 

Από την Αστυνομία πληροφορούμαστε ότι από την εφαρμογή της κάρτας, παρατηρείται κάθετη μείωση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έγινε ταυτοποίηση οπαδών που παρανόμησαν στις κερκίδες.