Στις Φιλιππίνες εγκλωβισμένος παραμένει ένας 18χρονος Κύπριος μετά που έληξε το διαβατήριο του και δεν μπορεί να ταξιδέψει αφού κηρύχθηκε από τις Αρχές εκεί παράνομος μετανάστης. Η περίπτωσή του πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προσπάθειες του Κύπριου πατέρα του Γιάννου Κυνηγόπουλου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών να φέρει τον γιο του Ιάσονα στην Κύπρο, μετά που τον εγκατέλειψε η Φιλιππινέζα μητέρα του, δεν καρποφόρησαν. Ο κ. Κυνηγόπουλος εκφράζει σφοδρά παράπονα για τον χειρισμό της περίπτωσης, με αποτέλεσμα να περάσει ένας χρόνος, χωρίς να επαναπατρισθεί το παιδί του από τις Φιλιππίνες.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Κυνηγόπουλος, από πέρσι τον Μάρτιο πιέζει να βρεθεί μια λύση για να γυρίσει το παιδί του στην Κύπρο, εντούτοις δεν δίνεται λύση, παρόλο που έχουν σταλεί από τον ίδιο όλα τα επίσημα έγγραφα (πιστοποιητικό γεννήσεως και διαβατήριο) του Ιάσονα. Τώρα οι Αρχές των Φιλιππινών ζητούν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η μητέρα του είναι από τις Φιλιππίνες και να πάει στο Δικαστήριο για να το αποδείξει, όπως και ότι είναι και αυτός μισός Φιλιππινέζος, για να μπορέσουν να τον αφαιρέσουν από το στοπ λιστ και πως δεν είναι παράνομος μετανάστης. 

«Φανταστείτε, λέει, έναν 18χρονο να αντεπεξέλθει μόνος του σε μια ξένη χώρα. Έχει βρεθεί ένας Κύπριος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στις Φιλιππίνες ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Του διόρισε δικηγόρο με δικά του έξοδα και βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί». Ο πατέρας του Ιάσονα ζητά επίμονα να μεταβεί ο ίδιος στις Φιλιππίνες για να βοηθήσει το παιδί του και επειδή του το ζητά ο ίδιος αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις του μόνος του. 

Ο κ. Κυνηγόπουλος μας ανέφερε ότι έχει ήδη στείλει επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών για συνάντηση μαζί τους, ώστε να ζητήσει βοήθεια για να μεταβεί στις Φιλιππίνες αφού δεν έχει τους οικονομικούς πόρους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πάρει απάντηση. Επίσης πρόσθεσε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει αποστείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να βοηθηθεί οικονομικά ο ίδιος και να μεταβεί στις Φιλιππίνες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμιά απάντηση. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία που θα έπρεπε να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις και διερωτάται αν ήταν παιδί κάποιου υπουργού, αν θα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο. «Δεν ζητώ ελεημοσύνη», αναφέρει. «Πήγα στις Φιλιππίνες δυο φορές για να δω τον γιο μου με δικά μου έξοδα, παρόλο που ευθύνεται το κράτος γιατί τον άφησαν να ταξιδέψει με τη μητέρα του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Τώρα το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτει.

Ο κ. Κυνηγόπουλος σημειώνει ότι πρόσφατα η πρόξενος της Κύπρου στις Φιλιππίνες έχει σταματήσει από τα καθήκοντά της, οπόταν διερωτάται πού μπορεί να αποταθεί ο γιος του και ποιος θα τον αντιπροσωπεύει εκεί και όπου χρειάζεται. 

Τέλος, ανέφερε ότι ο Ιάσονας είναι αναγκασμένος να μεταβαίνει οδικώς πέντε ώρες από το σημείο που βρίσκεται στη Μανίλα, για την υπόθεσή του και να παραλαμβάνει τα 300 ευρώ ανά 2-3 μήνες, βοήθεια από το υπουργείο Εξωτερικών.