Ανησυχία προκαλεί η διασπορά κρουσμάτων του στελέχους Salmonella Enteritidis που συνδέεται με την κατανάλωση αυγών σε χώρες της ΕΕ και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους από την κατανάλωση ωμών αυγών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τροφίμων εκφράζει την ανησυχία του καθώς η πηγή της μόλυνσης μπορεί να μην είναι μόνο αυτή που είχε αρχικά εντοπιστεί και έτσι η λοίμωξη να κυκλοφορεί ευρέως. Προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος από το στέλεχος Salmonella Enteritidis παραμένει υψηλός σε χώρες της ΕΕ και προτείνει να ληφθούν μέτρα.

Στην Κύπρο όχι μόνο δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά τροφογενών δηλητηριάσεων από το υποστέλεχος Salmonela enteritidis ST11, αλλά η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στα κράτη μέλη τα οποία διακινήθηκαν μολυσμένα αυγά από την Ισπανία. Σχολιάζοντας στον «Φ» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αν. προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, υπογράμμισε  ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων αφορούν αυγά που προέρχονταν από συγκεκριμένο ισπανικό αγρόκτημα. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με βάση την έκθεση αυτή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) η Κύπρος ενημερώνεται έγκαιρα για τυχόν διακίνηση μολυσμένων τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξήγησε ότι τα αυγά σε επίπεδο φάρμας, αλλά και σε ενδοκοινοτικό εμπόριο ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος λαμβάνουν δείγματα από τρόφιμα από διάφορα σημεία για να εξεταστούν κατά πόσο είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, εξετάζονται και τα αυγά που περιέχονται στα έτοιμα φαγητά για σαλμονέλα. Τα δείγματα λαμβάνονται από εστιατόρια και ξενοδοχεία κατά την παρασκευή τους. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου τα ωμά αυγά περιέχουν μεμβράνη  η οποία καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό της σαλμονέλας. Για το σκοπό αυτό, είπε, ωμά αυγά ελέγχονται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει υποψία. 

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων από το στέλεχος Salmonella Enteritidis από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 έως και 11 Ιανουαρίου.