Διάταγμα απαγόρευσης χρήσης διαμερισμάτων ως ανθυγιεινά και ακατάλληλα στα οποία διαμένουν αιτητές ασύλου, από τον Δήμο Πάφου, εναντίον εταιρείας που συνδέεται και με το συγκρότημα για το οποίο εκδόθηκε η ίδια απαγόρευση από την Έπαρχο Πάφου στη Χλώρακα, ενδέχεται να ανατρέψει τις αποφάσεις και νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την παράταση της θητείας των τοπικών Αρχών μέχρι και το 2024.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της Αιτήτριας Εταιρείας, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, εναντίον διατάγματος του Δήμου Πάφου ασκήθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της οποίας εγείρεται, μεταξύ άλλων, και το θέμα της νομιμότητας του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, αφού η θητεία τους έληξε στις 31/12/2021 και παρατάθηκε με νόμο χωρίς να διεξαχθούν εκλογές όπως καθορίζει το άρθρο 173 του Συντάγματος.

Το εν λόγω άρθρο ρητά αναφέρει ότι δημιουργούνται πέντε Δήμοι στις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, περιλαμβανομένης της Πάφου, τα συμβούλια των οποίων εκλέγονται από τους εκλογείς των πόλεων. Με την προσφυγή προσβάλλεται, μεταξύ άλλων,  η συνταγματικότητα του νόμου ο οποίος προβλέπει την παράταση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων και του δημάρχου, λόγω της απόφασης του κράτους να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οριστική αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με την Αιτήτρια Εταιρεία, οι αποφάσεις του Δήμου Πάφου είναι παράνομες αφού η θητεία των μελών του έχει λήξει. Αναφέρει δε ότι υπάρχει ένας απίστευτος συντονισμός όλων των αρμοδίων Αρχών, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τη λήψη διαφόρων μέτρων, περιλαμβανομένης της ποινικοποίησης και εκφοβισμού των ιδιοκτητών της εταιρείας, με απώτερο στόχο την εκδίωξη των αιτητών ασύλου από τη Χλώρακα και Πάφο όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του κοινοτάρχη Χλώρακας, όσο και του δημάρχου Πάφου, οι οποίοι με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ευνοούν την υποδοχή των ξανθών και Ευρωπαίων προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα εκδιώκουν πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες από τους τόπους διαμονής τους. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της εταιρείας, τυχόν επιτυχία της προσφυγής σε σχέση με το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου που αφορά στην παράταση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων, θα καταστήσει άκυρες όλες τις αποφάσεις τους από τις 31/12/2021 και μετά, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η υπόθεση έχει οριστεί για ακρόαση από το Διοικητικό Δικαστήριο στις 22/3/2022.