Θετικά φαίνεται να αντικρίζεται από ορισμένα, τουλάχιστον, κόμματα, η πρόταση νόμου που δίνει την ευχέρεια στα σωματεία να εκδίδουν κάρτα φιλάθλου όπως γίνεται και με τον ΚΟΑ.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, αναμενόταν να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Επιτροπή Νομικών, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος στους εμπλεκόμενους να τη μελετήσουν και να εκφράσουν απόψεις. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για το κατά πόσο μπορούν τα σωματεία να διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα φιλάθλων. 

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ευσταθίου, η βασική διαφορά σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία, είναι πως μαζί με την κάρτα φιλάθλου, προστίθεται και η κάρτα μέλους ομάδας ή σωματείου και το μητρώο της οποίας θα το τηρούν οι ίδιες οι ομάδες, όπως συμβαίνει με τον ΚΟΑ για την κάρτα φιλάθλου. Με την πρόταση αυτή θα προσελκυστούν κυρίως οι οργανωμένοι οπαδοί να εκδώσουν κάρτα σωματείου και να επιστρέψουν στα γήπεδα, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των ομάδων. Με την πρόταση θα μπορεί ένας φίλαθλος που δεν έχει εκδώσει κάρτα φιλάθλου, να απευθυνθεί στην ομάδα του, για να του εκδώσει εκείνη την κάρτα μέλους, ώστε να μπαίνει στα γήπεδα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μα ακόμα ισχύει η κάρτα φιλάθλου;

Με βάση την πρόταση αυτή, οι ομάδες θα πρέπει να τηρούν μητρώο με βάση τις πρόνοιες προστασίας και επεξεργασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Κάτι τέτοιο όμως θα επιφέρει κάποιο κόστος στις ομάδες, γι’ αυτό και θα κληθούν τα σωματεία να εκφέρουν τις απόψεις τους. Στην πρόταση προβλέπονται και κάποιες τροποποιήσεις των ποινών, όπως και κάποιων άλλων παραμέτρων του υφιστάμενου νόμου. 

Όσον αφορά στο θέμα της αναγνώρισης της ταυτότητας κάποιου φιλάθλου που εκτρέπεται στο γήπεδο, αυτός στην περίπτωση που κατέχει κάρτα σωματείου θα αναγνωρίζεται όπως τώρα που ισχύει η κάρτα φιλάθλου, αφού τα σωματεία θα έχουν την υποχρέωση να δίνουν στοιχεία στην Αστυνομία στην περίπτωση διάπραξης αθλητικού αδικήματος.

Σημειώνεται ότι το θέμα της έκδοσης κάρτας φιλάθλου από τα σωματεία είχαν θέσει παλαιότερα με πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου και Νίκος Τορναρίτης, ωστόσο, δεν προχώρησε.