Την άμεση αποστέρηση της διαχείρισης των ολυμπιακών σκοπευτηρίων από τις σκοπευτικές οργανώσεις του αθλήματος, προωθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Όπως πληροφορείται o «Φ», η Επιτροπή στη βάση των σοβαρών ευρημάτων που προέκυψαν από την τρίτη μεγάλη έρευνά της για το άθλημα της σκοποβολής στην Κύπρο, αποφάσισε να εισηγηθεί αμέσως όπως η διαχείριση των σκοπευτηρίων αναληφθεί από την αρμόδια κρατική Αρχή, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Γι΄ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, βρισκόταν από χθες σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη. Ήδη έχει θέσει την εισήγηση της ενώπιόν του. Αν ο κ. Σαββίδης ανάψει πράσινο φως, τότε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού θα αποταθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τα περαιτέρω.

Πιο συγκεκριμένα, θα διαβιβάσει στον ΚΟΑ περίληψη του πορίσματος της τρίτης έρευνας για το άθλημα της σκόπευσης, με την εισήγηση όπως ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση των σκοπευτηρίων.

Αυτό που προκύπτει μετά και την νέα έρευνα, για την οποία η Επιτροπή εξέδωσε χθες το πρωί ανακοίνωση, είναι ότι υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για μεγάλο αριθμό προσώπων που συμμετείχαν ενεργά στο άθλημα και πως γενικότερα τα σκοπευτήρια δεν αξιοποιούνταν από τις σκοπευτικές οργανώσεις με τρόπο ώστε να υπηρετείται το ολυμπιακό άθλημα. Γι΄ αυτό και εισηγείται να ληφθούν μέτρα.

Πάντως, οι προθέσεις του εν λόγω Σώματος για το άθλημα της σκοποβολής διαφαίνονται και στη σημερινή ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Η Επιτροπή λόγω της σοβαρότητας αλλά και της επείγουσας φύσης των θεμάτων που προκύπτουν από τα πορίσματα αποφάσισε όπως εάν και εφόσον συμφωνεί προς αυτή την κατεύθυνση και ο έντιμος κύριος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δώσει περίληψη του πορίσματος (χωρίς την αναφορά ονομάτων) στον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), ούτως ώστε να λάβει αμέσως διορθωτικά μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χορηγίες και τη χρήση των σκοπευτηρίων», είναι η χαρακτηριστική αναφορά.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε βάρος αθλητικών Ομοσπονδιών. Είχε εξετάσει τη νομοθεσία, ενώ είχε έρθει και σε επίσημη επαφή με τον ΚΟΑ ούτως ώστε να διαπιστώσει κατά πόσον είναι εφικτό να ο Οργανισμός Αθλητισμού να αναλαμβάνει τη διαχείριση ομοσπονδιών και των εγκαταστάσεων τους.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος της Επιτροπής, σ΄ αυτό σημειώνονται τα ευρήματα της τελευταίας μεγάλης έρευνας για το άθλημα και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες: «{…}μετά από 17 μήνες έντονης, συνεχούς εργασίας και εξαντλητικής έρευνας έχει παραληφθεί στις 09/01/2024 το 3ο πόρισμα που αφορά σε θέματα και άτομα που ασχολούνται με την σκοποβολή και τα σκοπευτήρια.

Και τα τρία πορίσματα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι Ερευνώντες Λειτουργοί εντόπισαν 31 άτομα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ομάδες ατόμων που λειτουργούν κατά τρόπο ο οποίος αντίκειται στον Νόμο 180(Ι)/2017 και επίσης διαπιστώθηκε ότι αρκετά από τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν εντοπιστεί έγιναν λόγω έλλειψης ελέγχου από τις Αρμόδιες Αρχές. Τούτο διαπιστώνεται μέσα από τα πορίσματα και το υποστηρικτικό υλικό, το οποίο είναι πέραν των 5.500 σελίδων και στην ουσία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ιστορία της σκοποβολής στην Κύπρο από μια διαφορετική σκοπιά. Η Επιτροπή θα παραδώσει στον έντιμο κύριο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας το πόρισμα και το υποστηρικτικό υλικό σε μέρα και ώρα η οποία θα συμφωνηθεί».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας μέσα από τις έρευνές της για το άθλημα, κατέληξε ότι τέσσερις έφηβοι αθλητές θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο στην προσπάθειά τους, σημειώνοντας πως θα αποταθεί στον ΚΟΑ με την παράκληση όπως στηρίξει τους εν λόγω εξελίξιμους σκοπευτές: «Στο πλαίσιο των καθηκόντων της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για πρόληψη αλλά και για εμπέδωση του φίλαθλου πνεύματος και της ακεραιότητας στον αθλητισμό και στην υποχρέωση που έχει για ηθική επιβράβευση των αθλητών που τηρούν όλα αυτά και τα έχουν κάμει τρόπο ζωής, έχει υποχρέωση να αναφερθεί σε 4 νεαρούς σκοπευτές τους οποίους έχουμε εντοπίσει, οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους με τη συμπαράσταση ουσιαστικά μόνον των οικογενειών τους για να διακριθούν, να σηκώσουν ψηλά το άθλημα και την Αθλητική Κύπρο, να υπηρετήσουν το άθλημα το οποίο έχουν επιλέξει και φαίνεται ότι το αγαπούν πάρα πολύ, εξ ου και οι μεγάλες προσωπικές θυσίες που κάμνουν.

Αναφερόμαστε σε τέσσερις νεαρούς σκοπευτές στο άθλημα του skeet. Λόγω του ότι είναι ανήλικοι η Επιτροπή δεν θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους, διότι ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει γραπτώς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Όταν την εξασφαλίσει, θα τα ανακοινώσει.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για τους τέσσερις έφηβους θα αποστείλει ξεχωριστή επιστολή στον Πρόεδρο του ΚΟΑ με την παράκληση να βοηθήσει αυτούς τους έφηβους ως είναι η υποχρέωσή του, για να μπορέσουν να αφιερωθούν χωρίς προβλήματα στο άθλημά τους».