Μείωση προσώπων στις συναθροίσεις για το υπόλοιπο των γιορτών επιφυλάσσει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Την πιθανότητα έκτατης σύσκεψης τις επόμενες μέρες, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Πάντως, την προσοχή του κόσμου εφιστούν οι ειδικοί. Ο δρ Μιχάλης Βωνιάτης μιλάει για σενάριο ακόμη και 2.000 κρουσμάτων ημερησίως. Ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους το 90% των νέων κρουσμάτων θα είναι από τη νέα μετάλλαξη. Ο δρ Κώστας Κωνσταντίνου προειδοποιεί ότι η Κύπρος εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, καθώς σύντομα θα επικρατήσει η μετάλλαξη «Όμικρον».

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως ένα πιθανό επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί εντός της εορταστικής περιόδου, είναι η μείωση των προσώπων στις συναθροίσεις. Πρόκειται για μια εισήγηση, η οποία συζητήθηκε και στην περασμένη διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Υγείας και επιδημιολόγων, όμως δεν προχώρησε. Εξάλλου, αναφέρει η ίδια πηγή, και πέρσι στη διάρκεια των γιορτών λήφθηκαν μέτρα για την αναχαίτιση και τον περιορισμό της πανδημίας, συνεπώς ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, σημειώθηκε, η αύξηση των κρουσμάτων, η εξάπλωση του ιού, η πίεση στα νοσηλευτήρια και η γενικότερη έξαρση που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα», συνεπώς αναμένεται πρόσθετη επιδείνωση όταν διαδοθεί και η μετάλλαξη «Όμικρον».

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων της Πτέρυγας Ασθενών post-Covid στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Για τυχόν επιπρόσθετες αποφάσεις, θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των νοσηλειών. Ευτυχώς, τις τελευταίες δύο μέρες είχαμε μείωση στις νοσηλείες. Τα δεδομένα θα τα μελετήσουμε και τις ερχόμενες ημέρες και αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα τα λάβουμε αφού συμβουλευτούμε και τους επιστήμονες».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρα Λεόντιου Κωστρίκη, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 90% των κρουσμάτων κορωνοϊού θα νοσεί με την παραλλαγή «Όμικρον», ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Κύπρο. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες κατά την περίοδο των γιορτών να φέρουν την προστατευτική μάσκα και να διενεργούν rapid test και self test πριν από κάθε οικογενειακή συνάθροιση.

Σχετικά με τα παράπονα και τις επικρίσεις πολιτών που δεν βρήκαν εμβόλιο Pfizer στα κέντρα εμβολιασμού walk-in και την αποκλειστική χορήγηση εμβολίων της Moderna, ο υπουργός ανέφερε: «Το Moderna είναι το καλύτερο εμβόλιο που υπάρχει στον κόσμο. Το χαρακτηρίζω έτσι διότι οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο συνδυασμός Pfizer και Moderna δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Τη συγκεκριμένη στιγμή το Moderna είναι το πιο καλό και το πιο ακριβό εμβόλιο», για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι οι πολίτες δεν πρέπει να διαμαρτύρονται. 

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρα Λεόντιου Κωστρίκη, ο οποίος ανέφερε ότι πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, αναμένει και σημαντική αύξηση σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. «Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ο επιπολασμός της «Όμικρον» ήταν 11%, ποσοστό το οποίο διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι σήμερα ο επιπολασμός της «Όμικρον» στην Κύπρο έχει φτάσει στο 40%». Ο δρ Κωστρίκης εκτίμησε ότι με βάση τα νούμερα που έχουμε μέχρι σήμερα και την πορεία επιπολασμού της «Όμικρον», είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του χρόνου η εν λόγω μετάλλαξη να σημειώσει πλήρη επικράτηση. «Δηλαδή, πέραν του 90% των νέων κρουσμάτων να έχει τη μετάλλαξη». 

Απεύχεται αυστηρότερα μέτρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την ελπίδα να μην χρειαστεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς σχετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Παράκληση μου», είπε, «ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός να αποφασίσει ότι η μόνη προστασία μας είναι ο εμβολιασμός, η μόνη προστασία από την πανδημία, ένα φαινόμενο που λαμβάνει νέες διαστάσεις παγκόσμια, είναι η επιστήμη. Όσοι αρνούνται την επιστήμη δεν αρνούνται απλά την ευχέρεια που τους δίδεται και την ευκαιρία που έχουν να μη νοσήσουν, να μη μεταδώσουν, να μη χάσουν δικούς τους ανθρώπους, αλλά η ατομική πρέπει πλέον να μετατραπεί σε ευρύτερη ευθύνη, κοινωνική ευθύνη προς όφελος του συνόλου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες οδηγίες για θετικά περιστατικά και στενές επαφές

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΩΝΙΑΤΗΣ 

Ίσως δούμε 2.000 κρούσματα ημερησίως

Τα ημερήσια κρούσματα θα εκτοξευθούν έως και τις 2.000 εάν η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει επελάσει στην κοινότητα, εκτιμά ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης. «Έχουμε συνεχή και σημαντική αυξητική τάση τις τελευταίες δέκα ημέρες. Έχει εδραιωθεί πάνω από 800 κρούσματα ημερησίως εδώ και δύο ημέρες, πλησιάζει τα 900 κρούσματα και αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι έχει σχέση και με την επέλαση της “Όμικρον”». Πιστεύω, συνέχισε, ότι θα ξεπεράσουν τα 1.000 κρούσματα ημερησίως εάν η «Όμικρον» έχει εισβάλει στην κοινότητα και ίσως τις επόμενες εβδομάδες δούμε και 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουν δηλωθεί 33 κρούσματα, που σημαίνει ότι έχει περάσει στην κοινότητα η νέα μετάλλαξη. «Άρα το τι θα δούμε, είναι αύξηση των κρουσμάτων. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα χρειάζονται νοσηλεία. Δυστυχώς, μπορούμε να δούμε αύξηση των νοσούντων ανάμεσα και σε εμβολιασμένους. Άρα είναι φρόνιμο την ημέρα των Χριστουγέννων να κάνουμε ένα rapid test ή ένα self test πριν να κάτσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι», σημείωσε.

Ο κόσμος, συνέχισε, πρέπει να προσέχει, να τηρεί τα μέτρα προσωπικής προστασίας με ευλάβεια γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η προστασία έστω και με την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον δεν έχουν βγει ακόμη οι επιδημιολογικές έρευνες. «Εκείνο το οποίο επιμένουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η βαρύτητα της νόσησης, δηλαδή σε τι ποσοστό τα άτομα που νοσούν θα είναι βαριά. Διότι οι περισσότεροι νοσούν ελαφρά, απ’ ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί ακόμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου, προειδοποίησε ότι η Κύπρος εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, καθώς πολύ σύντομα θα επικρατήσει στη χώρα η παραλλαγή «Όμικρον». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση και εξέφρασε προβληματισμό για τις αντοχές του συστήματος υγείας, υπό τη σκιά της αύξησης των νοσηλευομένων. 

Επισήμανε πως σε άλλες χώρες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» προκαλεί επαναλοιμώξεις και φαίνεται να διαφεύγει της προστασίας του εμβολιασμού τουλάχιστον με τις δύο δόσεις. Είπε ακόμη, ότι είναι κρίσιμης σημασίας να καταδειχθεί πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η «Όμικρον». Η Κύπρος, υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου, δεν μπορεί να περιμένει και θα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο και ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια ανίχνευσης της «Όμικρον».

ΠΟΥ: Δεν αρκεί η αναμνηστική δόση

Δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19, σημείωσε επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση, υπογράμμισε. «Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε, όπως προβλέπαμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο δρ Τέντρος.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών “Δέλτα” όπως και “Όμικρον”».