Η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου «Τουρκικού Σπιτιού», απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ στο Μανχάταν, έχει επιφέρει μία πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις του με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και με μεγάλη μερίδα ομογενειακών οργανισμών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ακύρωσαν τις συναντήσεις που είθισται να πραγματοποιούν με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kρίση στις σχέσεις με Ελπιδοφόρο

Ο Έλληνας κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια την περασμένη Δευτέρα, στα οποία παρίσταντο ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ, τόνισε ότι «μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της». Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στον χώρο του «σημείου μηδέν» των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου βρίσκεται και ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου και, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου θα κάνει ο ίδιος την ξενάγηση.

Εν τω μεταξύ, παρά τη διαμεσολάβηση κάποιων παραγόντων για να υπάρξει συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Αναστασιάδη, η Κυπριακή Ομοσπονδία Οργανώσεων Αμερικής έστειλε μήνυμα στον κ. Ελπιδοφόρο ότι είναι προτιμότερο, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, να μην παρευρεθεί στο αποψινό δείπνο της, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ελληνοαμερικανικοί φορείς έχουν καταδικάσει έντονα την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να μεταβεί στην τελετή των εγκαινίων του «Τουρκικού Σπιτιού». Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Κοινότητάς μας και προκαλεί το αίσθημα δικαιοσύνης της ελληνοκυπριακής ομογένειας». Επίσης, σημειώνει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος, ο θρησκευτικός μας ηγέτης, οφείλει να εμψυχώνει το αγωνιστικό μας φρόνημα και να πρωτοστατεί στους αγώνες για τα δίκαια του Ελληνισμού».

    Η ΠΣΕΚΑ και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την παρουσία στα εγκαίνια τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «κατανοούμε την ανάγκη και των δύο να διεξάγουν διάλογο με τις τουρκικές αρχές. Όλοι μοιραζόμαστε την ελπίδα ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, ότι όλοι μπορούμε να απολαύσουμε πλήρη θρησκευτική ελευθερία και ότι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο θα πρέπει να τελειώσει, με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να χαράξουν τη μοίρα τους». Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, αλλά η συμμετοχή σε τελετές προβολής, δημοσιότητας και προπαγάνδας, είναι τελείως διαφορετικό θέμα.