Ο κύβος ερρίφθη και οι μονομάχοι της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκονται ήδη στην αρένα για τη μάχη της 30ής Μαΐου. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων σηματοδοτεί και την τελική αντεπίθεση πριν το άνοιγμα της κάλπης, με τις μηχανές να φουλάρουν κλειδώνοντας στόχους για το κέρδος του στοιχήματος.

Τρεις βδομάδες και κάτι πριν την ημέρα των εκλογών, το σκηνικό παραμένει ρευστό και δύσκολο σε μια εκλογική αναμέτρηση πρωτόγνωρων συνθηκών και ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Ο μεγάλος αριθμός συνδυασμών, καθιστά ακόμα πιο ρευστό το εκλογικό τοπίο, με ένα εκλογικό σώμα να δέχεται πανταχόθεν πιέσεις στην καθημερινότητα του, βιώνοντας τις συνέπειες της πανδημίας.

Στοίχημα ποσοστών, εδρών αλλά και συμμαχιών. Πέραν από θέμα γοήτρου, οι βουλευτικές εκλογές αποτελούσαν και αποτελούν διαχρονικό πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές, ως ψήφο εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας προς κόμματα και συνεργασίες. Στην τελική ευθεία, η προσοχή όλων στρέφεται στην εξεύρεση εκείνων των κλειδιών που θα «ξεκλειδώσουν» τον γρίφο της Κυριακής της 30ής Μαΐου:

1. Συμμετοχή Vs Αποχή: Το μεγάλο ερωτηματικό λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που υπάρχουν αφορά τη συμμετοχή στις κάλπες. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις που έχουν γίνει από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η αποχή θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις διαφάνηκε και πρόθεση μεγαλύτερης συμμετοχής. Παρόλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πώς θα κινηθεί το εκλογικό σώμα την ημέρα των εκλογών. Αναμένεται όμως ότι οι υγειονομικοί δείχτες την τελευταία εβδομάδα του Μάη, θα επηρεάσουν σίγουρα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, είτε ως προς τη συμμετοχή του, είτε ακόμα και ως προς την επιλογή του στην κάλπη. Η ψυχολογία του κόσμου είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, καθιστώντας το εκλογικό σώμα ιδιαίτερα επιρρεπές σε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και τον τρόπο συμπεριφοράς του στην κάλπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2. Μάχη πρωτιάς και εδρών: Η πρωτιά σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές δεν έχει μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία. Όλες οι μέχρι στιγμής προβλέψεις δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με ελαφρύ ωστόσο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια ώρα όμως, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ φαίνεται να καταγράφουν πτώση σε ποσοστά και διαρροές προς μικρότερα κόμματα. Τόσο για την Πινδάρου όσο και για την Εζεκία Παπαϊωάννου, το μεγάλο στοίχημα είναι η συσπείρωση. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τους μηχανισμούς για να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτά πλέον κατευθύνονται. Η προσπάθεια δεν είναι φυσικά καθόλου εύκολη, όμως γνωρίζουν πως όποιος καταφέρει να πετύχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση θα καταγράψει και τη μεγαλύτερη επιτυχία. Η διατήρηση της πρωτιάς για το ΔΗΣΥ, εάν συνοδευτεί και με διατήρηση καθαρής διαφοράς από το ΑΚΕΛ με πέραν των δύο μονάδων, θα είναι μια νίκη και ψήφος εμπιστοσύνης για τη συνέχεια. Αντίθετα, εάν το ΑΚΕΛ καταφέρει την ανατροπή θα είναι ένα ισχυρό χαστούκι για την κυβερνητική παράταξη, η οποία θα πληρώσει τη δυσφορία της κοινωνίας για τις κυβερνητικές επιλογές. Ο ΔΗΣΥ είχε εκλέξει 18 βουλευτές το 2016, έναντι 16 του ΑΚΕΛ. Η διαφορά των δύο βουλευτών, ανάλογα βέβαια και με τις «συμμαχίες» εντός Βουλής, ήταν πολλές φορές σημαντική στο πού θα έγερνε η πλάστιγγα στην ψηφοφορία.

3. Η μάχη του Κέντρου: Έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις ισορροπίες εντός Βουλής, όσο και για την πορεία προς τις Ποεδρικές εκλογές. Το ΔΗΚΟ θέλει να βγει αλώβητο από την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης η οποία κατέρχεται για δεύτερη φορά σε εκλογική αναμέτρηση μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ θέλει να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση έναντι των δύο μεγάλων κομμάτων, κάνοντας παιχνίδι και ενόψει Προεδρικών. Από την άλλη η ΕΔΕΚ, με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, δίνει τη δική της μάχη για να παραμείνει στο καρέ των τεσσάρων μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την ηγεσία της να θέλει να δώσει τη δική της απάντηση στις κομματικές φουρτούνες του προηγούμενου διαστήματος. Οι Οικολόγοι επιχειρούν δυναμικό μπάσιμο με είσοδο στην τρίτη κατανομή εδρών που θα τους δώσει αυξημένη κοινοβουλευτική παρουσία. Η Αλληλεγγύη επιδιώκει εκ νέου παρουσία στη νέα Βουλή, όπως και το ΕΛΑΜ, το οποίο παίζοντας άμυνα θέλει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων κυρίως της Δεξιάς, θέτοντας ως στόχο τον ρόλο του ρυθμιστή.

4. Το «κατώφλι» της Βουλής: Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της εκλογικής αναμέτρησης είναι και ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων της νέας Βουλής. Η απάντηση στο ερώτημα είναι άμεσα συνυφασμένη με όλα τα πιο πάνω. Το ποσοστό της συμμετοχής και πολύ περισσότερο το ποσοστό της ψήφου διαμαρτυρίας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τον αριθμό των κομμάτων στη νέα Βουλή αλλά και τη μάχη των εδρών, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό όσον αφορά τη λειτουργία του νομοθετικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δυναμική παρουσία, ηχηρά μηνύματα

Η υποβολή υποψηφιοτήτων έγινε στη σκιά της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων, έχοντας περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Οι υποψήφιοι ή αντιπρόσωποι τους περνούσαν εντός των χώρων υποβολής υποψηφιοτήτων, υπέβαλλαν τις υποψηφιότητες και αποχωρούσαν. Παρόλα αυτά, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρηση τους από τα σημεία υποβολής των υποψηφιοτήτων, κόμματα και υποψήφιοι φρόντισαν να στείλουν μηνύματα μέσω της εικόνας. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, οι προτείνοντες των αρχηγών κομμάτων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προτάθηκε από τους Ανδρέα Ελευθερίου, πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ και Άντρεα Κουντούρη, πρόεδρο της επαρχιακής ΝΕΔΗΣΥ Λευκωσίας. Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προτάθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και την ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου –η οποία ήταν προτείνουσα και το 2016. Με τους ίδιους προτείνοντες με το 2016 υπέβαλε υποψηφιότητα ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Τον τέως αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάρκο Κυπριανού και την αδελφή του Νικόλα, την Αναστασία Παπαδοπούλου. Προτείνοντες του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ήταν ο Αργύρης Αργυρίου, πρόεδρος του κέντρου προληπτικής ιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου» και ο Ρόδος Ηροδότου, οδοντίατρος και τέως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Την υποψηφιότητα του προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου πρότειναν η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου και ο τέως πρόεδρος και επί δύο δεκαετίες βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Την υποψηφιότητα της προέδρου της Αλληλεγγύης πρότειναν οι Κωστής Χατζηκωστής (ξάδερφος του Κωστή Χατζηκωστή του συγκροτήματος ΔΙΑΣ), και ο αρχιτέκτονας Χάρης Φεραίος. Την υποψηφιότητα Μάριου Καρογιάν πρότειναν ο Γιάννος Λακκοτρύπης, εκ των ιδρυτών της Δημοκρατικής Παράταξης και ο Μενέλαος Κυπριανού.

Σε υψηλούς τόνους Αβέρωφ – Άντρος

Με τους δύο μεγάλους να κινούνται σε ρυθμούς σκληρού ροκ, ξεκίνησε και επίσημα η πορεία προς την τελική ευθεία μετά τη χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων. Πέραν από τις καθιερωμένες δηλώσεις μετά την έξοδο τους από την αίθουσα υποβολής των υποψηφιότητα, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων βρήκαν πεδίο για να «χτυπήσουν» ανεβάζοντας το προεκλογικό θερμόμετρο. Ο μεν Αβέρωφ Νεοφύτου άσκησε έντονη κριτική μιλώντας για έλλειψη σεβασμού αναφερομένους στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της Ομόνοιας. Όπως είπε «για όσους έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία, για όσους είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνονται, για όλους εκείνους τους μαχητές στα νοσοκομεία, νοσηλευτές και γιατρούς που δίνουν τη μάχη, για το σύνολο των Κυπρίων πολιτών που υπέστη περιορισμό των βασικών τους ελευθεριών, για όλους τους εργαζόμενους του τόπου και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είδαν τα εισοδήματά τους να πλήττονται, θεωρώ πως ελάχιστος σεβασμός δεν βλάπτει. Οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο, περιττεύει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Άντρος Κυπριανού κατά την έλευση του στο «Φιλοξενία» μίλησε για απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς Κυβέρνησης και Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με την απόφαση για την αναγραφή των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ότι είναι αναρμόδιο για να εξετάσει την προσφυγή του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι σεβαστή η απόφαση του δικαστή και ότι το ΑΚΕΛ θα αποταθεί όπου χρειάζεται για να διεκδικήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του. «Θεωρώ απαράδεκτο η Κυβέρνηση, η Νομική Υπηρεσία, να επιχειρούν να διαγράψουν ιστορία τριάντα ετών, συμμετοχή σε 16 αναμετρήσεις, σε δίκες σε εκλογοδικεία με μια μονοκονδυλιά και μάλιστα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενστάσεις που κατατέθηκαν από τις επαρχιακές επαρχιακές επιτροπές και ότι ο ΑΚΕΛ θα πάει στο Εκλογοδικείο σημειώνοντας ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις. Σε ερώτηση αν εννοεί ότι θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, απάντησε «σίγουρα θα το αμφισβητήσουμε, κάναμε ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία με το όνομα ΑΚΕΛ, Αριστερά Νέες Δυνάμεις, όλη η διαφημιστική μας εκστρατεία ήταν ΑΚΕΛ, Αριστερά Νέες Δυνάμεις, αντιλαμβάνεστε ότι το να περιορίζεται το δικαίωμά μας μετά από τριάντα χρόνια να διεκδικήσουμε εκλογές με αυτό το όνομα, σημαίνει επιπτώσεις. Αυτό θα το διεκδικήσουμε στα δικαστήρια».

Στις καθιερωμένες δηλώσεις του μετά τις υποψηφιότητες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι απέναντι στον ανεύθυνο λαϊκισμό προτάσσουν την Κύπρο του αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει πίσω. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό», δήλωσε.

Ο Άντρος Κυπριανού από την πλευρά του ανέφερε ότι θέτουν ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο ενώπιον του κυπριακού λαού που «αποτελείται από ανθρώπους καταξιωμένους, έμπειρους, νέους, με γνώσεις και ικανότητες σε όλο το φάσμα της σύγχρονης κοινωνίας, έντιμους και αφοσιωμένους στην υπεράσπιση του κοινού καλού». 

Το ντέρμπι της τέταρτης θέσης

Μήνυμα με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι στις 30 του Μάη η επιλογή είναι ξεκάθαρη και ότι ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να φέρει την αλλαγή. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ανέφερε ότι «με τη συμμετοχή μας σε αυτές τις εκλογές στέλλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να αλλάξουμε όλα εκείνα που πληγώνουν την αξιοπρέπειά μας» και ότι «με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε όλα εκείνα που εξευτελίζουν την κοινωνία μας». Συνέχισε λέγοντας ότι «με ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορούμε να στηρίξουμε πραγματικά τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τη μεσαία τάξη, την κοινωνία ολόκληρη».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ένα ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να επιβάλει τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την κάθαρση και με τη φωνή της διεκδίκησης, με τη νέα στρατηγική, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο η Τουρκία να επιβάλει λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών στο Κυπριακό.

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ής Μαΐου δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος, για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, σημειώνοντας ότι θα διαψευστούν δημοσκοπήσεις και προβλέψεις όσων απαξιώνουν την ΕΔΕΚ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιστορικό ηγέτη του κόμματος, τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ως ένα κάλεσα στήριξης προς το κόμμα, ως το καλύτερο μνημόσυνο προς το ιδρυτή της.

Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι, ως ΕΔΕΚ, «θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα, με ήθος, με εντιμότητα και μετριοπάθεια, την προεκλογική μας εκστρατεία, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού και όχι μόνο».

Αισιοδοξία ότι η «Αλληλεγγύη» όχι μόνο θα πιάσει, αλλά και θα ξεπεράσει τα ποσοστά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων στη Λευκωσία. «Με απόλυτη αισιοδοξία καταθέσαμε σήμερα τις υποψηφιότητες μας για την επαρχία Λευκωσίας, με την δύναμη, την εμπειρία, το σφρίγος της νιότης, το πάθος για την πατρίδα μας, με καθαρά χέρια, με εντιμότητα, με την εμπειρογνωμοσύνη εκείνων που είναι χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κάλεσε τον κόσμο πρώτα από όλα να πάει να ψηφίσει και να μην καταφύγει στην αποχή σε τέτοιες εποχές, ιδιαίτερα εποχές με τόσο έντονη την οσμή της διαφθοράς και απτά παραδείγματα για το τι συμβαίνει. «Έχουμε υποβάλει τις υποψηφιότητες, ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, το Κίνημα είναι έτοιμο να δουλέψει για την κοινωνία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία, τα θέματα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και από αυτά όλα, τα θέματα για την πράσινη πολιτική, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νεολαία και όλα αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως Κίνημα», ανέφερε.

Ο στόχος του ΕΛΑΜ σε αυτή την αναμέτρηση είναι να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις.

«Διεκδικούμε τη στήριξη του κόσμου για να μπορέσουμε μέσα από τη νέα Βουλή να συνεχίσουμε το σοβαρό έργο το οποίο ήδη επιτελούμε εδώ και πέντε χρόνια», ανέφερε.

Τη βεβαιότητα του ότι, μαζί με τους πολίτες, η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι η έκπληξη των βουλευτικών εκλογών, εξέφρασε ο πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος, στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς επίσημα η Δημοκρατική Παράταξη καταθέτει το ψηφοδέλτιο «με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη γι’ αυτές τις βουλευτικές εκλογές».

Η «σέλφι», οι μάσκες και το λεωφορείο…

Οι «σέλφι» φωτογραφίες μαζί με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία έξω από τους χώρους υποβολής των υποψηφιοτήτων πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποψήφιους και υποστηριχτές τους. Κύριο χαρακτηριστικό, οι μάσκες προστασίας, οι οποίες ανάλογα με το κόμμα και τον σχηματισμό, είχαν και το ανάλογο χρώμα. Οι Οικολόγοι, επέλεξαν να προσέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια», με αστικό λεωφορείο, ενώ το κόμμα για τα ζώα συνόδευε και το κατοικίδιο υποψηφίου.

Η Θεολόγου και οι άλλοι… 

Τη δική του μάχη για δυναμική είσοδο στη Βουλή θα δώσει και το κίνημα «Αλλαγή Γενιάς» της Άννας Θεολόγου. «Είμαστε ένα κίνημα από νέους ανθρώπους που θέλουν να φέρουν ένα νέο πολιτικό ήθος στην πολιτική, ανθρώπους που δεν ανέχονται πλέον τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που βλέπουμε καθημερινά» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, κάλεσε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους φιλόζωους, οι οποίοι, όπως είπε, κάνουν ένα πολύ σκληρό έργο και τους στηρίζουν διαχρονικά, να σκεφτούν στις 30 Μαΐου το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.

Ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλει το Κίνημα Αφύπνισης 2020, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Νούλλα Παγδατή Φραγκούδη.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο» Χριστάκης Νικήτα δήλωσε ότι στόχος τους είναι η αποκατάσταση της ελευθερίας στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της «Πνοής Λαού» Δημήτρης Τριμιθιώτης δήλωσε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για να φέρει αλλαγή με νέα πνοή στη Βουλή.

Η Κύπρος νοσεί και η γιατρειά δεν είναι κοντά, είπε, εκ μέρους του Πατριωτικού Συνασπισμού, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη, ο Χρίστος Ρότσας.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.