Ο προεδρεύων υπάλληλος απορρίπτει ως άκυρο οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο:

  1. Δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.
  2. Όταν το ψηφοδέλτιο φέρει οποιοδήποτε άλλο σχεδιάγραμμα ή αριθμό με το οποίο μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του εκλογέα.
  3.  Όταν ελλείπει οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος του ψηφοδελτίου ή αν αυτό δεν περιέχει όλους τους συνδυασμούς που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές.
  4. Όταν ο εκλογέας ψηφίσει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς κομμάτων ή ένα συνδυασμό κόμματος και ένα ή περισσότερους ανεξάρτητους υποψήφιους.
  5. Όταν ο εκλογέας ψηφίσει με οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα ή αριθμό, εκτός από τα καθοριζόμενα πιο πάνω κατάλληλα σημεία, δηλαδή είτε με το «Χ» ή «+» ή «√».
  6.  Όταν ο εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος εκτός από τις πένες χρώματος μπλε ή μαύρου, που διατίθενται για το σκοπό αυτό. Αν ο εκλογέας ψηφίσει με πέννα άλλου χρώματος από τα πιο πάνω, είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, με συνέπεια το ψηφοδέλτιό του να θεωρηθεί άκυρο. Σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
  7. Όταν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα. Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο, γιατί είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα. Το λευκό ψηφοδέλτιο καταμετράται και καταγράφεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

1. Όταν ο εκλογέας ψηφίσει κανονικά ένα συνδυασμό κόμματος και ταυτόχρονα σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους άλλου συνδυασμού, τότε υπερισχύει η ψήφος που δόθηκε στο κόμμα, δηλαδή είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο μόνο σ’ ότι αφορά την κομματική ψήφο. Οι σταυροί προτίμησης, που σημειώθηκαν σε υποψήφιους άλλου συνδυασμού κόμματος, θα αγνοηθούν στην περίπτωση αυτή.

2.Ανεξάρτητα από όσα διαλαμβάνονται πιο πάνω, τα ψηφοδέλτια που περιέχουν σε οποιοδήποτε μέρος της στήλης που αντιστοιχεί σε κάθε συνδυασμό κόμματος/συνασπισμό κομμάτων ή σε κάθε ανεξάρτητο/μεμονωμένο υποψήφιο, ένα από τα σημεία «Χ» ή «+»» ή «√» ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που προσομοιάζει προς αυτά, θεωρούνται έγκυρα.

3. Ο προεδρεύων υπάλληλος πριν να απορρίψει ὡς άκυρο οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο, το επιδεικνύει στον αντιπρόσωπο του κόμματος, που είναι παρών στο εκλογικό κέντρο και λαμθάνει τις απόψεις του.

Η απόφαση του προεδρεύοντα υπαλλήλου επί της ακυρότητας των Ψήφοδελτίων είναι τελική και δεν υπόκειται σε ιεραρχική προσφυγή.

ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

«Λευκό Ψηφοδέλτιο» θεωρείται το Ψηφοδέλτιο στο οποίο ο εκλογέας δεν σημειώνει ένα από τα καθορισμένα σημεία «Χ» ή «+» ή «√» ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, γράμμα ή αριθμό με το οποίο το ψηφοδέλτιο καθίσταται άκυρο.

Τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταγράφονται χωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021