«Ξαδελφάκι» του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού, φαίνεται να επικρατεί πλέον στην Κύπρο και μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το στέλεχος αυτό, αν και φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, λόγω της «συγγένειας» με τη μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και κάποια αντίσταση σε ορισμένα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό, δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για τα τρία αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην Κύπρο εμβόλια κατά του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, που να δεικνύει ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν», δήλωσε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης κυπριακής μελέτης που αφορούσε την γενετική ανάλυση του κορωνοϊού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «κυρίως το Αγγλικό εμβόλιο (ΆστραΖένεκα), ναι, έχει επίδραση». 

Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού, (Β.1.258), όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, εντοπίζεται στο 90% των λοιμώξεων που καταγράφηκαν το μήνα Δεκέμβριο και έτυχαν ανάλυσης στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, η οποία αποτελεί επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της NIPD Genetics, και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η έρευνα σώζει ζωές», από τα ερευνητικά προγράμματα (ΙδΕΚ) του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη και από την επιστημονική – οικονομική συνεισφορά της NIPD Genetics.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 37 μεταλλάξεις εντοπίστηκαν στην Κύπρο

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες από τον κ. Κωστρίκη και το Γενικό Εκτελεστικό και Ιατρικό διευθυντή της βιοτεχνολογικής εταιρείας NIPD Genetics Φίλιππο Πατσαλή. 

Η έρευνα διήρκεσε δέκα μήνες και οι ερευνητές, έθεσαν στο μικροσκόπιο τους 768 δείγματα, θετικά στον ιό. Από την ανάλυση των δεδομένων, εντοπίστηκαν 37 διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες εισήχθησαν στην Κύπρο από διάφορα μέρη του πλανήτη. 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας: 

-Η λοίμωξη του ιού στην Κύπρο, είναι πολυφυλετική (37 διαφορετικές γενεαλογίες).

-Το στέλεχος Β.1.258, είναι το επικρατέστερο στην Κύπρο, όπου τους τελευταίους μήνες έφθασε το 90%.

-Το συγκεκριμένο στέλεχος εισήχθη στην Κύπρο από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία και Δανία).

-Μεταφέρθηκε από την Κύπρο σε Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Δανία.

-Το Β.1.258, έχει σημαντικές μεταλλάξεις, παρόμοιες με αυτές του αγγλικού στελέχους, οι οποίες, αυξάνουν την μεταδοτικότητα του ιού και την ικανότητα του να αντιστέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σε σχέση με τον επιπολασμό (τη συχνότητα εμφάνισης) του συγκεκριμένου στελέχους, καθώς και τη μεταδοτικότητα του, ο κ. Κωστρίκης είπε πως «η μεταδοτικότητα του είναι προφανής», εξηγώντας ότι το Β.1.258 εμφανίστηκε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο 90% των λοιμώξεων στην Κύπρο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο -και ιδιαίτερα στην ΕΕ- όπου το συγκεκριμένο στέλεχος πρωταγωνιστεί, ο κ. Κωστρίκης είπε πως το Β.1.258 έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες, καθώς και στην Αγγλία, ωστόσο, σημείωσε πως στην Αγγλία δεν υπάρχει «τόσο ψηλός επιπολασμός, όπως στην Κύπρο».

«Το πώς δημιουργήθηκε αυτό το στέλεχος και πού οδηγεί παραμένει ακόμα άγνωστο», είπε ο Καθηγητής προσθέτοντας ότι «δεν έχει ανιχνευθεί στην Ελλάδα». 

Αναμένεται επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, «τα ευρήματα της έρευνας ανήκουν σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «το επόμενο βήμα είναι η δημοσίευση των ευρημάτων σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό». Επεσήμανε παράλληλα ότι «αμέσως μετά τα αποτελέσματα θα διατεθούν σε όποιον τα χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε πως «οι αλληλουχίες θα κατατεθούν σε διεθνείς τράπεζες, όπως είθισται σε τέτοιου είδους μελέτες».

Η μεταδοτικότητα, επηρεάζει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων

Κληθείς να προβλέψει την πορεία του ιού στην Κύπρου και αν με βάση τα ευρήματα της έρευνας, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο, ο κ. Κωστρίκης είπε πως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ανέφερε: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αυτό το στέλεχος έχει κυριαρχήσει τους τελευταίους έξι μήνες και ίσως η μεταδοτικότητα του να είναι αυξημένη σε σχέση με άλλα στελέχη, γι’ αυτό βλέπουμε πολύ έντονες αντιστάσεις στη μείωση τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. 

Από πλευράς του ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, εξήγησε ότι «το αγγλικό στέλεχος, στην Κύπρο, εμφανίζεται σε ποσοστό 1% τον Δεκέμβριο στον κυπριακό πληθυσμό», για να προσθέσει ότι «μέσα σε ένα μήνα ανέρχεται στο 16%». «Παρόμοια ευρήματα», είπε, «έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες, π.χ. στις ΗΠΑ, όπου το αγγλικό στέλεχος αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 15% με 18%. Άρα εδώ εξάγεται το συμπέρασμα ότι μελετώντας τα στελέχη, γνωρίζουμε και τα στελέχη που υπερισχύουν γιατί έχουν μεταλλάξεις, που ευνοούν τη μεταδοτικότητα».