Ώριμα έργα για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών που προωθούνται ή και περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και αναμένονται να υλοποιηθούν ή να ξεκινήσουν πριν τις προεδρικές εκλογές, συζητήθηκαν σε χθεσινή συνεδρία της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της Διυπουργικής, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, παρουσίασε τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2023. 

Ακολούθως τα υπουργεία ανέλαβαν να εμπλουτίσουν το σχέδιο δράσης με άλλα ώριμα έργα και να ενημερώσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για την πορεία υλοποίησης όλων των έργων/ δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης, που αποστάλθηκε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κοστολόγησή τους, για προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην προώθηση των έργων, για την ιεράρχηση των έργων/ δράσεων, ώστε να προωθηθούν κατά προτεραιότητα τα ώριμα και πρόσθετης αξίας. Γενικότερος στόχος είναι οι δράσεις να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και για προσέλκυση νέων κατοίκων, μειώνοντας το φαινόμενο της αστυφιλίας.

Περαιτέρω, το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέλαβε να διερευνήσει για αύξηση των πόρων για δράσεις στο πλαίσιο Leader ή και για άλλα έργα υποδομής σε κοινότητες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Αποφασίστηκε ακόμα να γίνει συντονισμός και προσπάθεια για μέγιστη αξιοποίηση των πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: ένταξη έργων στο Πρόγραμμα που θα διαχειρίζεται η ΓΔ ΕΠΣΑ (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία) με εξέταση των δράσεων του σχεδίου δράσης που είναι επιλέξιμες.

Η χθεσινή συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής, συγκλήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, στο Προεδρικό Μέγαρο και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργοί Οικονομικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γεωργίας και Ενέργειας και οι υφυπουργοί παρά τω Προέδρω και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε τονίστηκε ότι παρά την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, βασικός πυλώνας της πολιτικής της Κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στα ορεινά.

Σημαντική παράμετρος είναι η δημιουργία συνθηκών, ώστε να  καταστούν οι κοινότητες εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, καθώς και ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.

Το υπουργείο Μεταφορών προωθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα και αφορά την υλοποίηση οδικών έργων με κυριότερο τον δρόμο Αστρομερίτη – Ευρύχου.

Στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται η δημιουργία/ βιοτεχνικής περιοχής Τροόδους στην κοινότητα Λινού, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η δήλωση πολιτικής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προωθεί την κατασκευή ελικοδρομίου στην περιοχή Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου για να καλύψει τις ανάγκες πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, όπως επίσης και διασύνδεση των μνημείων UNESCO με το κεντρικό σύστημα ασφάλειας της Αστυνομίας. Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση του θεσμού Κοινοτικής Αστυνόμευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου για εφαρμογή του προγράμματος Κοινοτικής Αστυνόμευσης Κοιλάδας Μαραθάσας.

Στις δράσεις του υπουργείου Γεωργίας περιλαμβάνεται η δημιουργία ταυτότητας και ανάδειξη της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, η διαμόρφωση προδιαγραφών ποιότητας παραγωγής προϊόντων ή/και εκμετάλλευσης, ειδική μοριοδότηση δράσεων στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του Τροόδους, ωρίμανση έργων προτεραιότητας σε 10 ομάδες κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 28 κοινότητες, καθώς και η δημιουργία 30 Μικρών Πράσινων Σημείων για κάλυψη όλων των γεωγραφικών περιοχών.

Το υπουργείο Εμπορίου προωθεί νομοσχέδιο για αναγνώριση της «Οικοτεχνίας», ενώ το κάθε αρμόδιο υπουργείο να προωθήσει κατά προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων που βρίσκονται στις ορεινές κοινότητες. Τη δημιουργία επιπλέον βρεφοπαιδοκομικών σταθμών σε ορεινές κοινότητες προωθεί του υπουργείο Εργασίας. Λειτουργεί ήδη νέος σταθμός στον Καλοπαναγιώτη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάχνα. Προωθείται ακόμα η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων στο Φοινί.

Το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση Περιφέρειας Υγείας Τροόδους, με κυριότερο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τροόδους στην Κυπερούντα.

Στις δράσεις του υφυπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται ο Σχεδιασμός Ιδιότυπου Ορεινού Τουριστικού Προϊόντος. Μεταξύ άλλων προτείνεται Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού στον Πρόδρομο.

Το Γραφείο Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων μεταξύ άλλων προγραμματίζει να ξεκινήσει εντός του 2022 δράση για Ίδρυση, Κατασκευή και Λειτουργία Κέντρων Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Ορεινών Κοινοτήτων (ΚεΠΕΟΚ) Επιστημονική μελέτη για την ανάπτυξη του δικτύου και εκπαιδευτικά προγράμματα.