Ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με τον διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία δεν φαίνεται να εμφανίζεται στην Αθήνα, σε επίπεδο κυβέρνησης. Ο Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα, χαρακτηρίζει την επανέναρξη των ερευνητικών επαφών ως «ένα σημάδι με μικρό φως» και όχι ένα παράθυρο.

Στη Λευκωσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης διερωτάται εάν η Κύπρος θα πρέπει να ανεχθεί την τουρκική παρανομία επειδή Ελλάδα και Τουρκία θα συνομιλήσουν. 

Ενδεικτικό του κλίματος και του ενθουσιασμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες από την Τρίτη –μετά και την τηλεδιάσκεψη Μισέλ, Μέρκελ, Ερντογάν– είναι οι τοποθετήσεις κοινοτικού αξιωματούχου ο οποίος σημείωσε πως οι συλλογικές προσπάθειες απέδωσαν, αν και παραδέχθηκε πως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη». 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια δυναμική προσέγγιση στα θέματα ΕΕ – Τουρκίας σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, με τέσσερα επίπεδα:

  • Τις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, που θα αντιμετωπιστούν με διμερείς συζητήσεις,
  • το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αφορά την επανένωση και προσεγγίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ
  • το πρόβλημα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και
  • τέταρτον το επίπεδο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο – η οποία έχει τύχει θετικής αποδοχής, αλλά υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν.

Σε σχέση με τις διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας, «ο τρόπος που το βλέπουμε είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω από το τραπέζι και να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους. Τότε δημιουργείται μια θετική δυναμική. Μέχρι πρότινος οι δύο πλευρές μιλούσαν με δελτία Τύπου και κινήσεις πλοίων», ανέφερε.

Η Αθήνα, η οποία γνωρίζει αρκετά καλά τις τουρκικές τακτικές, δεν ακολούθησε τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων ως προς τον διάλογο με την Τουρκία. Μετά την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να μπαίνει ημερομηνία, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από το σημείο που το ανέβασαν πολλοί στην ΕΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε.

Η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και η ανακοίνωση ελληνοτουρκικού διαλόγου ερμηνεύθηκε ως παράθυρο ευκαιρίας, όχι όμως για τον Ν. Δένδια. Είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η προσπάθεια να κατηγορηθεί η Κύπρος για παρεμπόδιση λήψης μέτρων κατά της Λευκορωσίας. 

Σε σχέση με το ζήτημα της έγκρισης κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και την άρνηση της Κύπρου να μετάσχει στην ομοφωνία, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή με απογοήτευση από πολλά Κράτη Μέλη. 

Ο Ν. Δένδιας, που συμμετείχε στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο: «Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο». 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από τη Δευτέρα στο στόχαστρο πολλών για τη στάση που τήρησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας, «η Κύπρος έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σ’ όσους επικρίνουν τη στάση που τήρησε η Λευκωσία στο ΣΕΥ και τις κατηγορίες ότι περίπου η εμμονή για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τον ελληνοτουρκικό διάλογο, έθεσε (μιλώντας στον Άλφα) τα εξής ερωτήματα:

  • Άρα θεωρείτε ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα;
  • Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας; 

Όπως και ο Ν. Δένδιας έτσι και ο Ν. Χριστοδουλίδης διαμήνυσαν πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας.