Συνολικά 281 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταλήξει έως τις 9 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έως την ίδια ώρα ανερχόταν σε 5.683.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 48 άνθρωποι και επιβεβαιώθηκαν ακόμα 665 περιστατικά.

Συνολικά σε διαγνωστικές εξετάσεις έχουν υποβληθεί 78.340 πολίτες.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ουαλία αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά επτά, στη Σκωτία κατά τρεις, στη Βόρεια Ιρλανδία κατά έναν και στην Αγγλία κατά 37.

 
Τζόνσον για κορωνοϊό: Κρίσιμο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης
 
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε κατά την ημερήσια συνέντευξη Τύπου για τον Covid-19 ότι είναι κρίσιμο ο κόσμος να καταλάβει και να εφαρμόζει τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που ισχύουν για να καθυστερήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, να δοθεί χρόνος στο εθνικό σύστημα υγείας NHS να προετοιμαστεί καλύτερα και για να σωθούν ζωές.

Προειδοποίησε, για ακόμα μία φορά, ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, τότε θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα, αν κριθεί αναγκαίο.

Σημείωσε πως οι πολίτες μπορούν μεν να βγαίνουν για μια βόλτα σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους, αλλά τηρώντας απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους. «Μη θεωρείτε ότι ο φρέσκος αέρας αυτόματα παρέχει ανοσία», σχολίασε ο κ. Τζόνσον.

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι οι πολίτες έχουν συγχυστεί για το αν πρέπει τελικά να βγαίνουν για βόλτα ή όχι, π.χ. σε μια παιδική χαρά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κόσμος δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτούς τους χώρους με τρόπο που τηρεί τον κανόνα της απόστασης των δύο μέτρων, «τότε ασφαλώς θα χρειαστεί να κοιτάξουμε πρόσθετα μέτρα». Συμπλήρωσε ότι «ο γενικός κανόνας είναι ότι μένουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε».

Στην ίδια η ενημέρωση ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ επιβεβαίωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια ευπαθείς πολίτες θα ειδοποιηθούν από το NHS αυτή την εβδομάδα ότι θα πρέπει να αποφεύγουν αν είναι δυνατόν και την παραμικρή κοινωνική επαφή μένοντας σε απομόνωση στο σπίτι τους για 12 εβδομάδες.

Οι πολίτες αυτοί περιλαμβάνουν όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όσους πάσχουν από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως του νωτιαίου μυελού και του αίματος, όσους έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις κ.ά.

Ο κ. Τζένρικ ανέπτυξε επίσης τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης λειτουργίας ενός δικτύου στήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών αυτών, για τη διανομή, μεταξύ άλλων, τροφίμων και φαρμάκων. Στον καταρτισμό του σχεδίου συμμετέχει επιμελητειακό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Ο Υπουργός κάλεσε και εθελοντές από τις τοπικές κοινότητες να συνδράμουν την επιχείρηση αυτή.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι κατ’ αναλογία με την Ιταλία στο αντίστοιχο στάδιο της επιδημίας ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αναπληρώτρια επισφαλής ιατρική αξιωματούχος για την Αγγλία Δρ Τζένι Χάρις είπε ότι για αυτό αποφασίστηκε η απομόνωση του 1,5 εκατομμυρίων πολιτών που ανακοινώθηκε σήμερα, ώστε να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των θανάτων.

Νωρίτερα η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είχε πει ότι αν η ζωή κάποιου μοιάζει ακόμα φυσιολογική, χωρίς κάτι να έχει αλλάξει, τότε θα πρέπει να αναρωτηθεί τι κάνει λάθος.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ