Και ενώ οι ρωσικές ανακοινώσεις για απόσυρση στρατευμάτων από τις «θερμές» ζώνες είχαν γεννήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έσπευσε να βάλει φρένο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα. Τα μηνύματα από το μέτωπο είναι αντικρουόμενα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το σκηνικό αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές, όπου μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, επικρατεί σήμερα νευρικότητα. 

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις σε αυτό που η βορειοτλαντική συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: «Μένει να φανεί εάν θα έχουμε όντως απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως φαίνεται ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατευμάτων τους». 

 

Σημείωσε ακόμη πως η Ρωσία «πάντοτε κινούσε τις δυνάμεις της μπρος και πίσω» και επομένως το βίντεο που δείχνει δυνάμεις και τανκς σε κίνηση «δεν επιβεβαιώνει μία πραγματική απόσυρση». Διεμήνυσε δε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει σε επαγρύπνηση ια κάθε ενδεχόμενο. 

Από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο Sky News πως ενώ η Δύση είδε «ορισμένες θετικές ενδείξεις» από τη Ρωσία, «αυτό που βλέπουν σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες εξακολουθεί να μην είναι ενθαρρυντικό». 

«Βλέπουμε ρωσικά νοσοκομεία να εγείρονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Αυτό μπορεί να το δει κανείς μόνο ως προετοιμασία για μία εισβολή. Επομένως έχουμε μεικτά σήματα προς το παρόν» τόνισε. 

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα και εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μία ρωσική εισβολή. 

naftemporiki.gr