Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν χαρακτηριστεί και έχουν καθοριστεί από την αβεβαιότητα σε πολλά επίπεδα και πεδία, τόσο στο εσωτερικό όσο και -κυρίως- στο εξωτερικό. Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον οι τράπεζες της χώρας αποτελούν τον κυριότερο πυλώνα σταθερότητας και ταυτόχρονα είναι οι κύριοι παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ωθούν προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με την ευαίσθητη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Από το 2020 μέχρι και το τέλος του 2023 οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταποκριθούν και συνεπώς να λειτουργήσουν στο δαιδαλώδες και εξόχως δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με άμεσες και έντονες επιπτώσεις στη χώρα μας. Τα κομμάτια αυτού του παζλ αποτέλεσαν και εξακολουθούν να είναι η πανδημία με όλα τα συνεπακόλουθά της, ο πληθωρισμός, σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις και πολεμικές συρράξεις με διεθνή αντίκτυπο. Παράλληλα, οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ ανάπτυξης, απασχόλησης, κατανάλωσης και κόστους έχουν οδηγήσει κράτη και αρμόδιες, εποπτικές αρχές σε λήψη αλληλοσυγκρουόμενων -σε πολλές περιστάσεις- αποφάσεων πολιτικής.

Σε μεγάλο βαθμό, τα προαναφερθέντα θα είναι τα κύρια δεδομένα και εντός του 2024 και για αυτό χαρακτηρίζεται ως έτος κομβικής σημασίας. Κατά συνέπεια, οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα είναι πολυεπίπεδες και ιδιαίτερα δύσκολες αφού μοιάζει σχεδόν αδύνατον να προκύψει σύντομα ομαλότητα στα πολλά, ανοικτά μέτωπα που πιέζουν τις οικονομίες. Ως κυριότερες καταγράφονται οι πιο κάτω προκλήσεις, με τις αντίστοιχες απαντήσεις από πλευράς τραπεζών.

Υιοθετώντας τις παραμέτρους του ESG

Μια σημαντική πρόκληση που έχουν οι τράπεζες είναι η μετάβαση στην εποχή με όλα τα απαιτούμενα που σχετίζονται με το ESG. Αυτά συνοδεύονται από προσαρμογές και υποχρεώσεις που δεν αφορούν μόνο τις ίδιες τις τράπεζες ως επιχειρήσεις, αλλά τις χιλιάδες των πελατών τους, καθώς και την κοινωνία ολόκληρη. Η συγκεκριμένη μετάβαση θα έχει κόστος, χρειάζεται καλό προγραμματισμό και κυρίως μεθοδικότητα ως προς την υιοθέτησή της. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει τα πρώτη βήματα στο πεδίο του ESG και πλέον είναι έτοιμες για το επόμενο, αποφασιστικό βήμα που είναι η μεταφορά των απαιτήσεων του ESG στην ίδια την οικονομία.

Ο αόρατος εχθρός των κυβερνοεπιθέσεων

Αποτελεί μεγάλο στοίχημα η απρόσκοπτη παροχή τραπεζικών υπηρεσιών μέσω εναλλακτικών καναλιών, με αμεσότητα και κυρίως ασφάλεια. Πρόσφατα παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων, αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της ασφάλειας πληροφοριών και της θωράκισης των συστημάτων από το έγκλημα. Στον τραπεζικό τομέα γίνονται μεγάλες επενδύσεις και ο τομέας εξελίσσεται με στόχο το ισχυρότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Οι συνήθεις τραπεζικές εργασίες

Πολλές φορές ορισμένα σημαντικά θέματα οδηγούν στο περιθώριο τον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών, που εδράζεται στους πυλώνες της υγιούς χρηματοδότησης της αγοράς και της ασφάλειας στις καταθέσεις, με δυο λέξεις τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Με όσα έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες αποτελούν τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω του νέου δανεισμού σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του προβληματικού, δανειακού χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα, έχοντας βελτιώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα και το μοντέλο λειτουργίας τους θωρακίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων σε μικρό χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αποτελεί άλλη μία πηγή προκλήσεων για το νέο έτος.

Η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό

Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ετών που έπληξαν το όνομα της Κύπρου σε σχέση με ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας. Στο συγκεκριμένο πεδίο η πολιτεία επιβάλλεται να βάλει στόχους τους οποίους θα πετύχει. Ο τραπεζικός τομέας, έχοντας στο παρελθόν, βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση επένδυσε τόσο στην ουσία όσο και στην επικοινωνία των ορθών μηνυμάτων. Αυτή η προσπάθεια έχει πλέον αναγνωριστεί με ουσιαστικά, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ειδικά, στο πεδίο της καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες οι τράπεζες έχουν κάνει τέτοια βήματα που όχι απλώς βελτιώνουν το όνομα των κυπριακών τραπεζών διεθνώς, αλλά ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών και προσέλκυσης επενδύσεων.

Στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου έχουμε θέσει ως στόχο την εξυπηρέτηση του τριπτύχου που αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία. Εργαζόμενοι, πάντα, με σύνεση, εφαρμογή καλών πρακτικών και διάλογο και έχοντας αποφασιστικότητα και αξιοποιώντας κάθε νέα τεχνολογία και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό στις τράπεζες, είμαστε πεπεισμένοι ότι -παρά τις προκλήσεις- θα συνδράμουμε τα μέγιστα προκειμένου η κυπριακή οικονομία και κοινωνία να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πιέσεις που δέχονται.

Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου