Άλλοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία παραιτήθηκαν. Η Χέλεν Γουέιτλι, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ο Μπράντον Λιούις, υπουργός υπεύθυνος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας αποτελούν παρελθόν αφού ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ξεπεράσει τις 40.

«Δεν παραιτούμαι», επιμένει να λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και βλέπει να εγκαταλείπουν την κυβέρνησή του ένα – ένα πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησής του.  Ο ίδιος επιχείρησε αργά χθες το βράδυ να βγει στην αντεπίθεση με την εκδίωξη του υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί.

Επίσης, την Τρίτη σκοπεύει να παρουσιάσει το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη μαζί με τον καινούργιο υπουργό Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι. Το ερώτημα είναι αν θα προλάβει να το κάνει, καθώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για μια νέα ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα με το ερώτημα της καθαίρεσης την ίδια μέρα (σ.σ. Τρίτη).

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι εκλογές», έλεγε το μεσημέρι της Τετάρτης, το ίδιο επανέλαβε το βράδυ όταν υπουργοί του τον επισκέφθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, όταν πλέον οι παραιτήσεις είχαν φτάσει στις 37.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Game over για τον Μπόρις Τζόνσον

Τι υποστηρίζει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δικαιούται να παραμείνει στη θέση του λόγω της ισχυρής εντολής που έλαβε στις εκλογές του 2019 και λόγω του κινδύνου η παραίτησή του να οδηγήσει σε περίοδο αναταραχής και τελικά σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες οι Συντηρητικοί πιθανώς θα χάσουν. Όμως, η επίκληση από τον Τζόνσον του ενδεχομένου να βυθιστεί η χώρα στο χάος της πολιτικής κρίσης, αν αυτός φύγει, δεν ακούστηκε πολύ πειστική αφού το… χάος είναι ήδη εδώ.

Πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές που επρόκειτο να συνεδριάσουν σήμερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι νεοτέρας, καθώς οι υφυπουργοί που επρόκειτο να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση έχουν παραιτηθεί. «Εχω την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης», σημείωσε το μέλος της σκιώδους κυβέρνησης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κόνορ ΜακΤζιν.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το επόμενο βήμα, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, είναι η ψηφοφορία για την αποπομπή του, που μπορεί να γίνει μετά την εκλογή των μελών της αρμόδιας επιτροπής του κόμματος, τη Δευτέρα.

Στην πρώτη τέτοια ψηφοφορία, που είχε γίνει τον Μάιο, ο Τζόνσον είχε χάσει την εμπιστοσύνη του 41% της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κανένας από τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη που παραιτήθηκαν χθες δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό το 41%. Αν οι νέοι επικριτές του, που παραμένουν βουλευτές, προστεθούν στο 41%, ο Τζόνσον έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πολιτικού αναλυτή του ΙTV Ρόμπερτ Πέστον.

Τι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα;

Τι μπορεί να αλλάξει στους νόμους των μαθηματικών από σήμερα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας; Στα μαθηματικά τίποτα, στην πολιτική πολλά. Μετά την έντονη φημολογία χθες ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι περιλαμβανόταν σε αυτούς που παρότρυναν τον Τζόνσον να παραιτηθεί, τελικά φαίνεται ότι ο Ζαχάουι όχι μόνο μένει αλλά και φιλοδοξεί να παρουσιάσει από κοινού με τον Τζόνσον πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ο Τζόνσον έπαιξε επίσης το χαρτί της ενότητας της χώρας, γράφοντας χθες επιστολή στην πρωθυπουργό της Σκωτίας με την οποία της επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για ένα ακόμη δημοψήφισμα με το ερώτημα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι αν το κόμμα του τον ανατρέψει, οι νικητές των επόμενων εκλογών θα είναι οι Εργατικοί που μπορεί να συγκυβερνήσουν με το σκωτσέζικο SNP και να οργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση.

Πολλοί Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός που να οδηγεί σε εκλογές. Αντιθέτως, ότι η κρίση εμπιστοσύνης είναι τόσο βαθιά που απαιτείται νέα ηγεσία, η οποία θα έχει χρόνο στη διάθεσή της να κυβερνήσει προτού το Συντηρητικό Κόμμα ζητήσει ξανά την ψήφο των Βρετανών, στο τέλος της τετραετίας.

Πηγή: in.gr