Το Κρεμλίνο προχώρησε στην διάψευση όσων έλεγαν για εγκατάλειψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τους Ρώσους. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είχε δηλώσει την Κυριακή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν το Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή.

Την ίδια ώρα, η εγκατεστημένη από τη Ρωσία διοίκηση της κατεχόμενης πόλης Enerhodar, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση, δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο. «Τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποσυρθεί από την Enerhodar και να εγκαταλείψει το [πυρηνικό εργοστάσιο]. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθινές», ανέφερε σε δήλωσή της στο Telegram.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας υπέδειξε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το κατεχόμενο εργοστάσιο. Ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή:

«Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε ουσιαστικά πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν σημάδια ότι πιθανώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το (εργοστάσιο)», δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, αναφέρει το Reuters.

«Πρώτον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε να εκκενωθεί το (εργοστάσιο) και ίσως αξίζει να παραδοθεί ο έλεγχός του στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», είπε, αναφερόμενος στην Πυρηνική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι ετοιμάζει τις βαλίτσες του και κλέβει ό,τι μπορεί». Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται επί μήνες ότι βομβάρδισαν το συγκρότημα αντιδραστήρων της Ζαπορίζια, το οποίο δεν παράγει πλέον ενέργεια.

Ερωτηθείς εάν ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το εργοστάσιο, ο Κοτίν είπε στην τηλεόραση: «Είναι πολύ νωρίς. Δεν το βλέπουμε τώρα, αλλά ετοιμάζονται (να φύγουν)». «Απαγορεύεται σε όλο το (ουκρανικό) προσωπικό να περνά από σημεία ελέγχου και να ταξιδεύει σε (ελεγχόμενη) ουκρανική επικράτεια». 

Οι δηλώσεις της Ελίζαμπεθ Ρουντ

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν τρόπους να διαχειρίζονται τους «πυρηνικούς κινδύνους» σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ρουντ, επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις για αυτόν τον φάκελο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, για να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία περιορίστηκε να αναφέρει ότι συζητήθηκαν «ευαίσθητα» ζητήματα και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. «Οι ΗΠΑ έχουν διαύλους με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχείριση κινδύνων, ιδιαίτερα πυρηνικών κινδύνων, κι αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης του διευθυντή της CIA Μπερνς με τον Ρώσο ομόλογό του», δηλώνει η κυρία Ρουντ σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη σελίδα του RIA στην πλατφόρμα Telegram.

Υποβάθμισε το Κρεμλίνο την πιθανότητα συνόδου Μπάιντεν – Πούτιν

«Ο διευθυντής Μπερνς δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και δεν συζήτησε την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Η διπλωμάτισσα σημείωσε πως εάν χρειαστεί νέα συζήτηση μέσω του συγκεκριμένου διαύλου, μπορεί να οργανωθεί. Πάντως «δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο εξ όσων γνωρίζω», συμπλήρωσε. Η Ρωσία ανέφερε μετά τη συνάντηση των κ.κ. Ναρίσκιν και Μπερνς πως είναι ανοικτή σε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φάνηκε να υποβαθμίζει τις πιθανότητες να υπάρξει συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως «αποκλείεται» επί του παρόντος.

Αξιωματούχοι των δύο κρατών αναμένεται να διεξαγάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, από αύριο Τρίτη 29η Νοεμβρίου ως την ερχόμενη Τρίτη 6η Δεκεμβρίου για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων δυνάμει της Νέας START, διμερούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Πάντως η Μόσχα δεν μοιάζει να θεωρεί εφικτή την επίτευξη σημαντικής προόδου στο ζήτημα αυτό άμεσα.

philenews / in.gr